Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@sarinka83 sedaček je na trhu mnoho, ty které jsou jen na isofix jsou třeba Maxi-cosi Pearl s Familyfixem, Maxi-cosi 2way Pearl se základnou, Chicco Oasys 1 isofix, Recaro Optia…
@steeve dobry den, muzu prosim radu? da se tato sedačka upoutat bez isofixu? Nebo musim mit auto s isofixen? Moc díky za odpověď! https://www.feedo.cz/…lack-tetris/
@Bauerkaa standartně všechny sedačky 15-36 s isofixem se dají použít i bez isofixu, ale u této v popisu píšou použítí jen s isofixem, takže nejlépe zeptejte se přímo prodejce, ten by vám to měl říci
@steeve píše:
@Bauerkaa standartně všechny sedačky 15-36 s isofixem se dají použít i bez isofixu, ale u této v popisu píšou použítí jen s isofixem, takže nejlépe zeptejte se přímo prodejce, ten by vám to měl říci
Diky za info ![]()
Dobty den. nadsene jsem z druhe ruky koupila ktasnou sedacku Storchenmuhle inzerovanou jako 9-36 kg. nevim jakto ze mi vubec necvaklo ze by mela mit tribodove uchyceni!!! sympaticka rodina s odrostlou slecnou z brna tbrdila ze mala jezdila od 10 kg na ten dospelacky pas… a taky mozna proto ze ostatni nzeraty vypadaly podobne. Nase mala ma 10,7 kg. a ve vajicku byla krajne nespokojena. proste jsemto uspechala…po mesici nadsenejo jezdeni jsme vyndavali sedacku z auta a partner zjistil zena listecku schovanem zboku sedacky je 15-36…jsem myslela ze mne omejou…ptam se zda zde dokoupit a instalovat na takovou sedacku tribodovka nebo zvysovaci ppdsedacek aby pas nesel tolik pres krk. davam ji pod to bavlneny satek. vajicko jeste mame.je to pokutovatelne mit nevhodnou sedacku? dekuji ![]()
Já bych se bála že hlavně nebezpečné, než. My kupovali sedačku 9-18Kg, asi být vámi taky zatím koupila tuto a větší schovala prozatím. Sedačka 9-18, je pro malé dítko pohodlná, je to polohovatelné. A má svoje pásy. Cca do 3 let by měla vydržet, potom chci taky sedačku na 15-36kg.
@TiliaMíša píše:
Dobty den. nadsene jsem z druhe ruky koupila ktasnou sedacku Storchenmuhle inzerovanou jako 9-36 kg. nevim jakto ze mi vubec necvaklo ze by mela mit tribodove uchyceni!!! sympaticka rodina s odrostlou slecnou z brna tbrdila ze mala jezdila od 10 kg na ten dospelacky pas… a taky mozna proto ze ostatni nzeraty vypadaly podobne. Nase mala ma 10,7 kg. a ve vajicku byla krajne nespokojena. proste jsemto uspechala…po mesici nadsenejo jezdeni jsme vyndavali sedacku z auta a partner zjistil zena listecku schovanem zboku sedacky je 15-36…jsem myslela ze mne omejou…ptam se zda zde dokoupit a instalovat na takovou sedacku tribodovka nebo zvysovaci ppdsedacek aby pas nesel tolik pres krk. davam ji pod to bavlneny satek. vajicko jeste mame.je to pokutovatelne mit nevhodnou sedacku? dekuji
Pokutovatelné to pochopitelně není. Zákon říká, že dítě má mít sedačku, ale už neříká jakou a policajt na místě to nerozliší ani mozkovým myšlením, takže to je to poslední, co je k řešení.
Jestli je to pohodlné a bezpečné, to je pochopitelně druhá věc. Pokud je dítě větší (vzrůstem) a hubenější, asi není problém dát ho do téhle sedačky dřív, ale pohodlné to nebude. Sedačku schovejte a na rok-dva kupte nějako 9-18, co má vlastní malý zapínací pás a tuhle si nechte na později.
Nevozila bych ji v takové sedačce. Jsou sedačky od 9 do 18 kg, což by asi měla mít tvoje dcera a pak ty od těch 15 kg do 36 kg. Měla bych dost strach, že kdyby auto narazilo pás jí může třeba na krku vážně poranit. Navíc tato sedačka nebude ani polohovatelná, takže je pro malé dítě málo komfortní. Určitě bych koupila sedačku vhodnou pro ni, správnou sedačku považuji důležitou věc.
Kupte 9-18 a tamtu schovejte. Syn jezdí v 15-36 od 3,5 roku a to není žádný drobeček. Navíc by takhle malé dítě mělo být připoutané pětibodovým pásem. Tříboďák určitě ne.
@TiliaMíša Taky máme sedačku 9 - 36 kg, ale pro děti 9-15/18 kg je tam pultík, který je drží, samotný pás by je neudržel. Pultík se tedy poutá normálním pásem z auta. Nechybí k tomu nějaká část?
@Ellusa píše:
@TiliaMíša Sedačku neschovávej, ale prodej, protože než bude mít dítě 15 kg, tak bude už sedačka dávno za zenitem. A kup kvalitní, otestovanou sedačku vhodnou pro tuto váhovou kategorii a věk, do té doby musí být ve vajíčku, rozhodně jí to ničím nepodkládej, nevycpávej, neimprovizuj, taky si můžeš při nehodě pak zabít dítě, za to ti to, předpokládám, nestojí.
Tohle mě zajímá. Jak se pozná taková sedačka za zenitem?
![]()
@Ellusa píše:
Doporučuje se nepoužívat starší jak cca 5 - 6 let hlavně kvůli životnosti plastů. Takže pokud je to sedačka už od někoho, kde jim z toho dítě vyrostlo, a ona sama má teprve mimino, které bude mít 15 kg až za nějaký ten rok, tak bůh ví, jak stará je ta sedačka už teď, natož za další 3 roky. K tomu neví, kde byla uchovávaná (hlavně tepelné rozdíly), bůh ví, jestli nebyla i bouraná, když jí neřekli pravdu o hmotnosti, kterou má mít dítě, tak bych nevěřila v ničem. Taky nepíše, co je to za model, některé v ADAC testech nic moc, jiné dopadly docela dobře
.
Hele, vzhledem k tomu, že ty sedačky jsou tvrzenej polysteren, molitan a termoplast z formy, tak všechny materiály mají minimálně stejnou trvanlivost jako auto, ve kterém jsou vezené. Takže kvůli tomu vyměníš co 3 roky auto za nové? Tohle jsou kecy prodejců těch sedaček, aby to lidi nerecyklovali a kupovali - nikde jinde se s tím nesetkáš, sry. Tohle je to úplně poslední, čeho bych se bál.
Teplotní výkyvy - pokud nemáš v garáži výkyv -60 až +90, tak je to jedno, to je provozní teplota těch materiálů. Při nehodě se rozlámou, „nenačnou“ a to se pozná obvykle hned. Co těm plastům obvykle škodí, to je UV záření, tzn. musíš to vyndat z auta a položit na sluníčko a to se taky pozná hned - jako první jde pryč barva, takže je „vyšisovaná“.
No a samozřejmě testy ADAC - na to nemá stáří vliv už nijak. To je obvykle dáno konstrukčně a navíc u těhle velkejch sedaček už ty síly při nárazu drží pás auta a ne konstrukce té sedačky.
Takže uchování sedačky bych se fakt nebál. Předpokládám, že jetou kupojou proto, že chtějí ušetřit a prodáním dál a koupením další jim moc nepomůžeš.
@Ellusa píše:
Doporučuje se nepoužívat starší jak cca 5 - 6 let hlavně kvůli životnosti plastů. Takže pokud je to sedačka už od někoho, kde jim z toho dítě vyrostlo, a ona sama má teprve mimino, které bude mít 15 kg až za nějaký ten rok, tak bůh ví, jak stará je ta sedačka už teď, natož za další 3 roky. K tomu neví, kde byla uchovávaná (hlavně tepelné rozdíly), bůh ví, jestli nebyla i bouraná, když jí neřekli pravdu o hmotnosti, kterou má mít dítě, tak bych nevěřila v ničem. Taky nepíše, co je to za model, některé v ADAC testech nic moc, jiné dopadly docela dobře
.
Co my máme Cybex sedačku pro dceru, tak tam píšou dokonce max 4 roky. Život dětí ve špatné sedačce bych nikdy neriskovala. Kvalitní sedačka stojí jen pár tisíc a je na dlouho ![]()
(Já osobně bych teda použitou sedačku nekoupila a už vůbec bych nekoupila jinou značku než Maxi Cosi, Cybex, nebo Romer
)
@Ellusa píše:
@Chauvinist Když myslíš, tvoje dítě, které v ní vozíš, tvá věc
mé mi za riskování nestojí
.
Jistě, však já ti to nenutím. Jen když tu někoho strašíš, tak uvádím druhý pohled na věc, o nic jiného nejde.
@Ellusa píše:
Vždyť píše, že je to sedačka až od 15 kg, že je to na ní napsané a paní jí dala nepravdivou informaci.
To jsem přehlídla. Nějak jsem si zafixovala tu první část, kde píše, že byla inzerovaná jako 9-36kg.