Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, poradte, kde jste byli na IUI, já se dnes objednala do Liberce a mám jen vstupní kontrolu až na červen, není někde nějaká kratší čekací doba? už se snažíme o mimčo dva roky
Adím: já jsem chodila do CARU ve Zlíně a objednali mě do 14dnů. Pak je to teda běh na dlouhou trať, udělají ti hormonální profil, vezmou krev na genetiku (na to pak 2měsíce čekáš na výsledky) pak znovu krev na nemoci a spermiogram u partnera na závěr. Pak po těch 2měsících s výsledky z genetiky přijdeš a začne se s léčbou podle toho co ti zjistili. Já měla PCO a zvýšený prolaktin, přítel astenozoospermii, takže doporučili IUI. Druhý pokus vyšel. Držím pěsti a esi máš možnost jít jinam zkus to. Červen se mi zdá tedy velmi dlouho… ![]()
Holky, já chodila do Č. Budějovic a můžu tedy říct, že paráda.. Objednali nás na další týden, kdy jsme sepsali rodinnou anamnézu, mě prohlídli na koze a manžela hned nahnali na sperimiogram. Potom následoval po MS hormonální profil a genetika další měsíc. Tam tedy byly výsledky až za 2 měsíce, ale i bez nich se pokračovalo. Nasadili mi hormony a pak hned proběhlo IUI, které se podařilo na první pokus. Začali jsme v červnu 2014 a na začátku září už jsme měla pozitivní test ![]()
Takže všude nemusí být běh na dlouhou trať, ale asi záleží na zařízení.
@Libertee vam doporucili s astenozoospermii iui? Nam ho Chovanec zavrhl, navrhuje ivf a icsi. Nebo teda ifi, kdyz uz ne ivf. Nevis jeste jakou jste meli pohyblivost?
JanduleD: ano doporučili. Přítelův spermiogram se pohyboval kolem 25-27%. Doktor říkal, že nejdřív zkusíme IUI pár pokusů a pak případně IVF. Poprvé jsem musela léčbu přerušit, protože se mi udělala cysta. Podruhé už jsem abolvovala IUI (neúspěšné). Ted v lednu druhé IUI (přítel měl ale jen 4% spermiogram, byl po nemoci tak se to asi projevilo). Nic jsem nečekala a spíš se připravovala na laparoskopii a pak IVF, ale po 14dnech od IUI mě čekalo příjemné překvapení a ted má náš malý zázrak 16mm bije mu srdíčko a hezky rosteme (8+3)
Jandule já chodila k panu doktoru Křenkovi, u prvního IUI byl ale pan doktor Chovanec. IFI mi pan doktor Křenek rozmluvil, prý se to doporučuje jen když je hodně vajíček, aby se zamezilo případnému vícečetnému těhotenství. Možná jsi tu už psala předtím akorát si nemůžu vzpomenout, taky chodíš na IVF ve Zlíně a jak dlouho? držím pěsti at se brzo povede ![]()
@Libertee jj, uz jsme si psaly jen v jine diskusi. No me prave bylo nabidnuto i ifi, ale pokud by se urodilo tolik vajicek a mala bych jit do narkozy, tak radsi odsat a ivf. Byli jsme tam poprve a znovu jdem 11.3 I kdyz Chovanec nebude nadseny, chci zkusit iui, treba dve tri a pak radeji ivf.
Jandule ano je to čistě na tobě co zvolíš. Samozřejmě IUI je zbytečné v případě, že bys měla neprůchodné vejcovody. Pokud tomu ale nic nebrání tak bych určo šla do IUI Je to přeci jen šetrnější, nejsi pod narkozou a po půlhodce možeš domů nebo do práce. Zkus 1-3 IUI jak se budeš cítit a pak IVF. Já to tak plánovala, říkala si 3× IUI a pak půjdu na laparku a na IVF. Vlastně mi doktor říkal, že bych měla jít na laparku hned, aby se vědělo esi mám průchodné vejcovody a nebylo IUI zbytečné. Ale bála jsem se toho a nechtělo se mi moc do toho. No a při posledním IUI kdy jsem už byla smířená s tím, že tam asi pudu tak kuk a 2 //
A neboj pan Chovanec je strašně milý a bude respektovat tvoje rozhodnutí. Držím pěsti PS: jo já si říkala, že už jsem si s tebou v jiné diskusi asi psala.
@Libertee jj, taky to tak vidim. U me gynekologicky problem neni, mame 9m holcicku, po sp na prvni pokus.
JanduleD: tak to je fajn, že u tebe vše ok a máte už holčičku. Druhé mimčo na sebe snad nenechá dlouho čekat
SP je samovolný potrat? žádná jiná zkratka mi totiž nenapadá. A že se tak zvědavě ptám, holčičku máte přirozeně nebo taky z CARU?
@Libertee jj, sp je spontanni potrat a Adelku mame prirozene na prvni pokus. Akorat s expartnerem nam to dva roky neslo, zcela evidentne nebyla chyba u me. No doufam, ze to nebude dlouho trvat, pro manzela je to silna motivace, prekonat vsechny peripetie onkologicke lecby. V breznu zahajuje dalsi lecbu.
Aano už si vzpomínám, že manžel je na onkoléčbě a máte zmražené spermie. Tak moc moc držím pěsti ať se povede ![]()
Zdravím, já byla na 1. IUI 10.2.v Pronatalu v Č. B a doplácela jsem 2000,– za propláchnutí spermií. Máte s tím taky některá stejnou zkušenost, že jste doplácely? Docela mě to překvapilo, když to hradí poj. 6× za rok. V Artu se nic neplatí jen za léky.
Zdravím dámy ![]()
Já jsem teď po 1.IUI (8den) stimulace clostikem, ale moc šancí tomu nedavám… I doktor mě drží při zemi. Ale 2.pokus je náš!! S manželem se snažíme 2 roky (já 22 on 34), před půl rokem s. potrat, oba jsme v pořádku, jen mě trošku zlobí MS
každý měsíc si mrcha chodí jak se jí za chce ![]()
Musím říct, že jsem IUIčku moc šancí nedávala, ale potom co jsem tu viděla pozitivní reakce mi to vlilo novou krev do žil ![]()
Ahoj děvčata…tak dnes jsme přijeli z Prahy u Iscaru. Foliku mám hodně a paní doktorka byla spokojena. V pondělí jedeme na IUI..od prvního pokusu nic nečekám beru to sportovne ale musím říct že přístup od doktorky a sestřiček super..hodně nás podporují..jinak musím dodat že nic neplatime..jen dnes jsem si hradila injekci co si zítra musím pichnout..
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.