Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Ribanka píše:
Měla jsem to obdobné. Zpomalena embrya.Muzu se zeptat kolik jsi měla embryí a kolik ti je let?
Mně se do čtvrtého dne vždy vyvíjí ukázkově přesně dle tabulek, ale pátý den se zpomalí a šestý úplně zastaví. Měla jsem jen minimálku, žádnou plnou stimulaci IVF, takže první cyklus bylo 1 embryo, druhý cyklus 6 embryí, třetí 1 embryo. Už je mi dost let, takže se nabízí, že je to věkem.
@Dr.Renča Tak to mi řekli také tak nějak. Někde jsem četla, že kvalita vajíček se pozná dle toho, že vydrží první 3 dny, ten 3. den se pak zapojuje již i spermie. Mám obavy opakovat druhé IVF, že do dopadne stejně. Bylo mi 36 let, druhé IVF, když podstoupím už mi bude 37. A pokud se to bude opakovat, tak další cyklus s darovanými oocyty. Dělali vám imunologii nebo jiná vyšetření?
@Ribanka mně už bohužel bude 43. Co se týká obecného tvrzení, že první 3 dny je to o vajíčku a další dny o spermii, tak to bohužel vždy neplatí a potvrdil mi to lékař i embryolog. A dokazují to holky, kterým polovinu vajíček oplodnili spermiemi partnera a druhou polovinu spermiemi dárce a dopadlo to stejně.
Další cyklus bych chtěla s darovaným embryem, nechce se mi půl roku čekat na vhodnou dárkyni. Mám za sebou všechna možná vyšetření včetně imunologie a já i manžel jsme oba zdraví, mám dobrou ovariální zásobu a slušný hormonální profil, manžel má spermiogram v normě, někdy i nad normou. Důvodem IVF je, že jeden vejcovod mi odstranili a druhý mám neprůchozí.
Holky, máte některá zkušenost s OHSS? Zítra mám OPU a dneska mám dost bolesti břicha, je mi i špatně (jako na zvracení). Vajíček na odběr není nějaké velké množství, ale přeci jen už se chystám na třetí pokus v poměrně krátké době… Může to být ono? ![]()
@Ledge také mám zítra OPU, včera mě hodně tlačilo břicho, a na zvracení mi je už týden, ale dnes je po bolesti, takže mám obavu, jestli už vše nepopraskalo
jinak u OHSS by ses kromě bolestí nemohla vůbec vyčůrat, jak jsou zvětšené vaječníky, tak to tlačí na močový měchýř…raději hodně pij
@Dr.Renča Juj, tak takové bolesti nemám. Ale raději hodně piju a odpočívám. Každopádně děkuju za info a na zítra přeji hodně zdaru ![]()
@Dr.Renča Jejda. No a už nějaké děti máte nebo se snažíte o první? Jak dlouho se už snažíte? U nás v jednom CAR bylo také tak, že jsem zdraví, spermiogram nadprůměr. V druhém CAR se pak dělaly fukční testy a zjistil se slabě pozitivní imunobead test, to se prý ale nelečí, hodnota není klinická tak mi rovnou řekli IVF. Ale při stimulaci jsem měla jen 4 vajíčka, 3 se oplodnily a jak u tebe, vyvíjeli se v pořádku a páty den byly blastocysty, ale vevnitř se tvořily lízy (ani nevím co to je) a fragmentovaly.
@Ribanka děti žádné nemáme, pracujeme na nich 13 let, dokud jsem měla funkční vejcovody, tak jsem do IVF nechtěla, teď už mi nic jiného nezbylo, takže v Caru se snažím od dubna loňského roku. Uvidím, jak to tentokrát bude, zítra je OPU, mám 12 folikulů, takže jsem zvědavá kolik nakonec bude vajíček a kolik z toho embryí.
@Dr.Renča Tak to je super počet, čím jsi stimulovala a kolik jednotek? Mně právě řekli, že bych měla mít tak kolem 10 vajíček… Tak to jsem také zvědavá. A co se stalo s vejcovody?
@Ribanka já měla první 2 dny Puregon (zbytek od kamarádky) 225 j a k tomu píchala 75 j Luverisu a potom jsem pokračovala Menopurem 225 j a ještě celou stimulaci mám nosní sprej Synarel dvakrát denně
V levém vejcovodu jsem měla Sactosalpinx, ten mi celý odstranili a u pravého se neprokázala průchodnost už od dělohy, ale jelikož byl jinak zdravý, tak mi ho nechali
@Dr.Renča píše:
@Ribanka já měla první 2 dny Puregon (zbytek od kamarádky) 225 j a k tomu píchala 75 j Luverisu a potom jsem pokračovala Menopurem 225 j a ještě celou stimulaci mám nosní sprej Synarel dvakrát denně
V levém vejcovodu jsem měla Sactosalpinx, ten mi celý odstranili a u pravého se neprokázala průchodnost už od dělohy, ale jelikož byl jinak zdravý, tak mi ho nechali
tak to jsi začínala na 300 jednotkách, to je maximum, že? ten synarel se používá k čemu?, aby se nedělaly cysty?
@Ribanka píše:
tak to jsi začínala na 300 jednotkách, to je maximum, že? ten synarel se používá k čemu?, aby se nedělaly cysty?
no vlastně na 225 j, Puregon je FSH (toho jsem měla 225 j), Luveris je LH (toho jsem měla 75 j, no a Menopur je FSH a LH dohromady, toho jsem měla 225 j a to je vlastně 225 j FSH a 225 j LH…a 300 j asi není maximum, znám holky, které stimulovaly 350 j…ten Synarel je na to, aby vajíčka předčasně nepraskla, on vlastně blokuje ovulaci, stejně jako Zoladex, Diphereline, Decaceptyl…měla jsme protokol agonisty
@Dr.Renča píše:
no vlastně na 225 j, Puregon je FSH (toho jsem měla 225 j), Luveris je LH (toho jsem měla 75 j, no a Menopur je FSH a LH dohromady, toho jsem měla 225 j a to je vlastně 225 j FSH a 225 j LH…a 300 j asi není maximum, znám holky, které stimulovaly 350 j…ten Synarel je na to, aby vajíčka předčasně nepraskla, on vlastně blokuje ovulaci, stejně jako Zoladex, Diphereline, Decaceptyl…měla jsme protokol agonisty
Díky za objasnění, takže to budeme mít stejně, mám také 225 jednotek + diphereline. asi začnu únor… možná březen. Jsi zběhlá, nevíš, čím by mohlo být, že si manžel vytváří autoprotilátky u spermií, je to proti mému DNA a u jiné ženy by to bylo OK? Měl pozitivní imunobead test. Díky.
Holky zdravím všechny… ja jsem 3. den po KETu jedne hezke 5.denni blasticky…zatim jen poboliva bricho, jsem nafouknuta jak balooon- to je vsechno z utrogestanu, to uz znam.. no a jen se ted muzem modlit at se pěkné Buracek zakuklikuje. ![]()