Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Dr.Renča drzim palecky pak dej vedet. Ja myslela ze ohss jde az po opu
?
@Ribanka píše:
Díky za objasnění, takže to budeme mít stejně, mám také 225 jednotek + diphereline. asi začnu únor… možná březen. Jsi zběhlá, nevíš, čím by mohlo být, že si manžel vytváří autoprotilátky u spermií, je to proti mému DNA a u jiné ženy by to bylo OK? Měl pozitivní imunobead test. Díky.
Léčba imunologické neplodnosti u mužů
Imunologická neplodnost u muže může být způsobena poruchou ochranné bariéry, která odděluje varlata od imunitního systému. K tomu může dojít např. vlivem úrazu, zánětu či nádorovým onemocněním varlat. Buňky imunitního systému se tak dostanou do střetu s tkáněmi, které dosud neznaly a začnou na ně útočit jako na cizí. Tvoří se protilátky proti vlastním spermiím. Tyto protilátky pak spermie „označí“, změní jejich koncentraci, pohyblivost a tvar a díky tomu nejsou schopny projít skrz hlen v děložním krčku ženy či docestovat až k vajíčku a oplodnit jej. Další možností je, že sperma muže neobsahuje látky tlumící imunitní systém ženy tak, aby na spermie nemohl zaútočit a spermie tak mohly bez problému projít hlenem děložního krčku a oplodnit vajíčko. V léčbě imunologické neplodnosti se dříve používaly metody, kdy se spermie od protilátek očišťovali. Ovšem v dnešní době se spíše tlumí imunitní systém muže po dobu, než oplodní partnerku. Používají se k tomu speciální léky zvané kortikosteroidy. Ty právě upravují funkce imunitního systému. Dále někteří odborníci při léčbě imunologické neplodnosti doporučují nejméně tří měsíční pohlavní styk chráněný kondomem, pokud protilátky proti spermiím tvoří žena. Imunitní buňky by za tu dobu měly „zapomenout", že spermie jsou nebezpečné. Většinou však tato metoda účinná není.
@Dr.Renča tak po opu bolesti jak cert sem zazila, ale to ne.
@mzat já osobně jsem to nezažila, ale když jsem byla na ET, tak do ordinace přišla holka celá bílá, jsem si říkala, co jí je a potom byla se mnou na pokoji, napojená na kapačku a tlak měla tu vyšší hodnotu mezi 50 až 70, takže žádná sranda
@evan14 Tak u mně 11 vajíček, ale kolik jich bylo zralých a oplodní se, to budu volat až zítra. Ani nevím, jestli bude ET nebo budu čekat na výsledky PGD a až pak.
Tak tento týden jedeme domluvit 1. IVF. Musí mi ještě udělat kontrolní ultrazvuk po IUI, ale mám zavolat, až mi skončí ms. Tahle je obzvláště bolestivá, ještě jsem to po closíku a utrogestanu nezažila=/ Asi bych potřebovala repas některých součástek ![]()
@Dr.Renča píše:
Léčba imunologické neplodnosti u mužů
Imunologická neplodnost u muže může být způsobena poruchou ochranné bariéry, která odděluje varlata od imunitního systému. K tomu může dojít např. vlivem úrazu, zánětu či nádorovým onemocněním varlat. Buňky imunitního systému se tak dostanou do střetu s tkáněmi, které dosud neznaly a začnou na ně útočit jako na cizí. Tvoří se protilátky proti vlastním spermiím. Tyto protilátky pak spermie „označí“, změní jejich koncentraci, pohyblivost a tvar a díky tomu nejsou schopny projít skrz hlen v děložním krčku ženy či docestovat až k vajíčku a oplodnit jej. Další možností je, že sperma muže neobsahuje látky tlumící imunitní systém ženy tak, aby na spermie nemohl zaútočit a spermie tak mohly bez problému projít hlenem děložního krčku a oplodnit vajíčko. V léčbě imunologické neplodnosti se dříve používaly metody, kdy se spermie od protilátek očišťovali. Ovšem v dnešní době se spíše tlumí imunitní systém muže po dobu, než oplodní partnerku. Používají se k tomu speciální léky zvané kortikosteroidy. Ty právě upravují funkce imunitního systému. Dále někteří odborníci při léčbě imunologické neplodnosti doporučují nejméně tří měsíční pohlavní styk chráněný kondomem, pokud protilátky proti spermiím tvoří žena. Imunitní buňky by za tu dobu měly „zapomenout", že spermie jsou nebezpečné. Většinou však tato metoda účinná není.
Díky za text, jojo, toto jsem se také dočetla, ale ty kortikosteroidy nikdo nechce napsat, že to v těle udělá více paseky než užitku a jedině tedy IVF. Dnes na tebe myslím, jak dopadlo to OPU? Ty jsi tedy stimulovala na 225j a proč třeba nedají rovnou 300 j? Já začala na 150 a malá reakce, tak musím znovu opakovat…
@evan14 no já dnes 13 folikulů a z toho 7 vajíček, docela příznačná čísla, třináctého jsem se narodila a mám i svátek, v pátek třináctého jsem začala stimulovat a na sedmičce pokoji jsem dnes byla
@Ribanka píše:
Díky za text, jojo, toto jsem se také dočetla, ale ty kortikosteroidy nikdo nechce napsat, že to v těle udělá více paseky než užitku a jedině tedy IVF. Dnes na tebe myslím, jak dopadlo to OPU? Ty jsi tedy stimulovala na 225j a proč třeba nedají rovnou 300 j? Já začala na 150 a malá reakce, tak musím znovu opakovat…
To já právě nevím, jak je to s těmi kortikosteroidy u mužů v těchto případech, ženám se normálně dávají a na potlačení imunity to funguje.
OPU dopadlo tak, že ze 13 folikulů, bylo 7 vajíček.
A 225 j jsem měla proto, že mám na svůj věk poměrně vysoké AMH a současně mám vysoký FSH receptor, tak se Mudr. bála, aby mě nepřestimulovala. A lepší je získat méně vajíček a kvalitní než hodně a nekvalitní.
@Dr.Renča To je dobrý počet, takový bych také potřebovala. Na oplodnění máte klasiku nebo ICSI, teď mi doporučovali i MACSI. Zítra voláš kolik oplodněných, že? Zjišťovala sis i technické zajištění CARu, v čem ty embrya uchovávají?