Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, jak prosím presne probíhá odber vajicek při IVF? Je to bolestive? Jak Vam po odběru bylo? ![]()
Odběr probíhá v narkóze. Těsně po odběru mi bylo fajn, měli tam moc príma anestezii. Tak po hodině mě začaly dost silně bolet vaječníky, takže brufen a postel to jistili. Měla jsem na tři dny neschopenku.
Já jsem neměla celkovou narkózu, ale analgosedaci kvůli alergii. Zákrok byl bezbolestný, po „probuzení“ jsem se cítila skvěle. Vím, že jsem ještě na sále dostala čípek proti bolesti. Ten den mi nic nebylo. Druhý den mě pobolíval podbřišek asi jako při menstruaci. Doporučili mi při bolesti nějaký běžný prášek, při větších bolestech algifenové kapky, to jsem nevyužila.
Fungovala jsem úplně normálně od první chvilky. Ale myslím, že je to dost individuální, záleží také kolik vpichů se provádí atd.
Není se ale čeho bát ![]()
Samotný zákrok je pohoda, otazka je, co pak. Další týden jsem mela. obcas hrozne křeče v břiše, ale to bylo spíš kvůli náběhu na ohss, odpoledne po operaci jsem zase měla hroznou kocovinu, takovýto jak si říkáš už nikdy nepiju
Ale jinak dobrý, nic čeho by ses měla bát
Ja zas 1. odběr naprosto ok a nasledující dva odběry jsem pekne prozvracela
. Co se týká bolesti, tu jsem moc nepocitovala, samozrejme prvni 2-3 dny jsou horsi, prisla jsem si jak po velkym flámu, ale nic strasnyho.
2 dny jsem mela vetsinou vzdy dovcu. ![]()
Ahoj já jsem měla odběr úplně v pohodě
narkóza super a max jeden den jsem měla citlivý podbřišek ( odebráno ze 14 folikulů - 14 vajíček) a pak jsem byla nějakou dobu nafouklá, ale bolesti jsem neměla vůbec
dodržovala jsem pitný režim a hodně bílkoviny
![]()
Já měla velké množství folikulů - 56, takže se čekalo, že budu mít hyperstimulační syndrom. Před odběrem mě jen trochu bolelo břicho, bylo takové nafouklé.
Odběr úplně v pohodě, po odběru jsem na hrdinku hned snědla tousty, co nám dali a taky jsem je na schodech v baráku hned vyzvracela ![]()
Jinak jsem pak ležela asi 4 dny, protože mi nebylo dobře. Jedla jsem bílkoviny, dávala si teplou láhev na břicho a hyperstimulační syndrom se zastavil.
Já bych klidně šla znovu, nevadilo mi to.
Já jsem po odběru probuzení z narkózy neměla nejlepší, bylo mi pěkně blbě a bolelo břicho jak silné menstruační bolesti, docela mě to zaskočilo, tak to píšu aby ses kdyžtak nelekla. Do hodinky to přešlo a odešla jsem normálně po svých.
Předtím poslední dva dny jsem měla takové nafouklé trochu bolavé břicho jako před menstruací, ale nic hrozného, na zákrok jsem šla půl hodiny pěšky že jsem se chtěla projít a v pohodě.
Jenom se mi úplně zbytečně udělalo blbě pak další dny po odběru, nějak jsem nepochopila úplně, že je opravdu důležité hodně pít a jíst bílkoviny, hlavně pokud bylo hodně vajíček (měla jsem 25). Rozvinul se mi hyperstimulační syndrom - měla jsem celé břicho nafouklé a bolelo. Nějak si tělo řeklo samo a vypila jsem na posezení litr mlíka, a začlo se to pak zlepšovat. Ten den jsem vypila celkem přes 4 litry, ale nemusela jsem se nutit, měla jsem žízeň, takže to nebylo nijak strašné, pak se mi už udělalo dobře. Tak jsem ještě další dny opravdu hodně pila a jedla strašně moc mléčných výrobků.
Byla jsem na odběru v pátek a v pondělí jsem šla už v pohodě do práce. Nic strašného to nebylo, příště se nebudu bát a budu chytřejší s tím hyperstimulačním syndromem.
Dekuju moc za odpovědi. Jeste, ten odber se provádí laparoskopicky nebo nejak spodem?
Ahoj holky v nejbližších dnech mě čeká opu chci se zeptat jak se na to připravit co si vzít sebou, mám si vzít svačinu, krvácí se potom mám si vzít vložky. ![]()
@radana80
Nepotřebuješ nic, je to jen krátká narkóza, takže před ní jíst stejně nemůžeš a po ní hned jíst nemůžeš a asi chuť ani mít nebudeš, a za chvíli se jde domů, takže na svačinu bych to taky neviděla.
U mě to probíhalo tak, že jsem ráno přišla, všechny věci včetně oblečení nechala v šatně ve skříňce, dostala jsem jejich košili a pantofle (jenom pokud bys byla v centru, kde to nedávají, tak vlastní), vzala jsem si s sebou jen telefon abych se nenudila při čekání. Čekala jsem, až na mě přijde řada už v jejich posteli, zavedli mi kanylu na narkózu, změřili tlak. Pak mě odvezli na sál, uspali, provedli to. Po probuzení jsem tam byla ještě asi dvě hodiny na dospání, a pak už jsem šla domů. Určitě mít odvoz nebo doprovod, po té narkóze by určitě nebylo dobré se někde plácat sama, někomu je blbě a břicho mě bolelo jako při silné menstruaci. V poledne jsem byla doma. Vložku jsem pro jistotu měla, ale nekrvácela jsem. V následujících dnech je třeba hodně, ale opravdu hodně pít a jíst bílkoviny kvůli případném hyperstimulačnímu syndromu, aby nejlépe ani nepřišel.
@radana80 s sebou košili a přezutí, jít samozřejmě nalačno, jídlo netřeba, měli by ti dát, max si vezmi nějaké piškoty. Nesmíš být nalicena, mit odlakovane nehty a sundání šperky. Víc asi netřeba ![]()
Holky moc díky za info. ještě se chci zeptat kolikátý den jste měli ET po OPU. ![]()
Ahoj, odběr jsem podstoupila nedávno v IVF Zlíně. Všichni jsou tam moc milí. Nejdřív jsem si domluvila termín konzultace, vzali mi krev a udělali potřebná vyšetření (gynda a tak). Potom mi dali injekce s hormony, ty jsem si píchala pravidelně několik dní. No a nakonec jsem podstoupila samotný odběr. Ten se dělá takovou tenkou jehlou pod narkózou. Další den jsem už normálně fungovala doma.