IVF - přenést jedno nebo dvě embrya?

779
27.5.11 22:02

IVF - přenést jedno nebo dvě embrya?

Zdravím všechny, jsme před 1. IVF, všechny testy již hotové a s manželem teď řešíme zda přenést 1, nebo dvě embrya?! Pro je větší šance na úspěch a proti zase zdravotní rizika (v CARU nám řekli, že pro ženské tělo je přirozené 1 dítě a vícečetná těhotenství se považují spíš za komplikaci…)

Toho, že bychom se o dva prcky nepostarali se nebojím, mám skvělého manžela, který se postará, když je potřeba uvaří, uklidí, no prostě poklad. Práci máme zajištěnou - podnikáme a máme to štěstí, že do práce můžeme chodit individuálně, takže počítáme že i s dětičkama to půjde bez větších problémů. :palec:
I když si uvědomuju že by to byl asi záhul dvě najednou, ale zase ta představa že jsou rovnou dvě je fajn.

Tak co vy na to? Vím že je to není nejlepší se radit na diskuzi, ale pořád nad tím přemýšlíme a další názor se moc hodí :-)

PS: děti ještě nemáme žádné a do budoucna jsme plánovali dvě vlastní a jedno adoptované :srdce:

A ještě jsem se chtěla zeptat, zda se zbytek nevyužitých vajíček může darovat, četla jsem že snad jen na vědecké účely, ale ne přímo na umělé oplodnění? Nevíte o tom něco? Ráda bych pomohla, když už musím na IVF někomu kdo to potřebuje :kytka:

Za všechny odpovědi/rady děkuji
Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69014
27.5.11 22:35

Vajíčka můžeš darovat i jiným párům, ba měla bys za to mít i nárok na odměnu (a nestyď se o ni říct, však CAR příjemnkyni pořádně zkásne tak jako tak), na druhou stranu - uvidíš, kolik jich sama budeš mít, ono je vždycky lepší mít nějakou rezervu „do mrazáčku“. Potom se dají darovat i celá embrya, pokud by vám to klaplo hned a zamražená byste nevyužili.

K počtu embryí, hodně hrubá statistika je:

• při zavedení jednoho se na 35 % chytí jedno, na 65 % nic,
  • při zavedení dvou se na 40 % chytí jedno, na 10 % obě, na 50 % nic.

Obecně se dnes už CARy kloní k tomu zavádět jen jedno, ale naopak většina žen preferuje dvě. Pokud pro vás není představa dvojčat vyloučená a umožnil by ti to i tvůj současný zdravotní stav, těch dvou bych se nebála, ale dělej, jak cítíte - zavést jedno rozhodně není chyba, doktoři to uvidí rádi, předejdeš tím mnoha potenciálním komplikacím a šance se tím zas tak rapidně nesníží. Znám dost holek, co jim to z jednoho vyšlo (a taky dost těch, kterým nestačila ani dvě, je to ve hvězdách). Taky opravdu uvidíš, jak na tom budete, ono mít dvě zdravá a perspektivní embrya není zas až taková samozřejmost.

Jinak já sama za sebe teď jdu do dvou (jestli budou), ale jedná se už o mé čtvrté IVF. Poprvé se ze dvou chytlo jedno, vzdalo to v 8.tt, podruhé ze dvou žádné a potřetí nebylo ani jedno vhodné k transferu, přebytečná k mražení (nebo darování) nebyla nikdy žádná.

Držím palce! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
27.5.11 22:50

ahoj, tak já jsem ta šťastná a otěhotněla jsem vždy přirozeně a podruhé s dvojčaty. za mě, zkusila bych rovnou dvě. protože pokud se chytnou, tak bych se nebála, že je nedonosíš. Jsi-li jinak zdravá, tak to bude náročnější (to těhotenství), ale taky to může být úplná pohoda (znám dost dvojmaminek, co pracovaly i tři týdny před porodem donošených miminek).
jestli přes IVF, tak s největší pravděpodobností to přirozeně nepůjde ani pak, takže bys vše musela postupovat znovu (snad to nebude nutné).
a jinak pokud máš dvojčata, neříkám, že to není náročné, ale myslím, že dvojmamky prostě spoustu věcí řeší instinktivně, za chodu a ze spousty věcí si hlavu prostě nedělají. není čas. Ale pak ty výhody, parťáci, kteří vyrůstají stejně, budeš mít děti, které si spolu vyhrají, leccos se od sebe naučí a budou si blízcí (většina ano) celý svůj život víc než sourozenci s nějakým tím věkovým rozdílem. pro mě, mít dvojčata je lepší a jednodušší než jenom jedno dítě, osobní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
27.5.11 22:57

Aty, není pravda, že po IVF musíš podstupovat vše znova - pokud zavedeš jedno a další zamrazíš, lze je poté rozmrazit a zavést, pak už se nemusí podstupovat celý ten kolotoč znovu, transfer rozmraženého embrya je podstatně jednodušší než celé IVF.

Jinak co se týče rizik, dokonce se teď hodně mluví i o tom, že by pojišťovna žene hradila IVF více cyklů než dosud (nyní jsou to tři) - za podmínky, že by se zavádělo pouze jedno embryo. Vyčíslili, že se jim stále více vyplatí financovat o pokus-dva více než potom léčba případných komplikací a péče spojená s dvojčaty. Může to být naprosto bezproblémové, ale doktoři prostě dvojčata moc rádi nevidí (samozřejmě, když už se „přihodí“, jsou schopni jim poskytnout tu maximální péči, takže většina dvojčat se dnes rodí bez problémů).

Určitě nepíšu, že bych nesouhlasila s tím, co píšeš ty, jen se snažím přinést i jiný úhel pohledu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
27.5.11 23:13

jo souhlasím s tím (-: to ano, ale mít prostě dvě naráz je mnohem jednodušší a praktičtější ((-:, když už se tedy bez komplikací narodí. Bohužel nikde není psáno, že to bude bez komplikací, ale zase já rodit před sto lety, pravděpodobně nepřežije plod b, nebo oba nebo já, takže určitě všechny můžeme být rády za dnešní medicínu. dvojky jsem obě měla Koncem pánevním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3513
27.5.11 23:16

já za sebe a hodně ve zkratce. Sama jsem si prošla IVF, nebylo to bez vážných komplikací. Měli jsme k oplodnění 17 zdravých vajíček, 12 se jich uchytilo a v den, kdy jsme přišli na zavedení, tak nám jich už bohužel zůstalo jen 2. Zavedené byly 2 a uchytilo se pouze jedno. Pokud bysme si nechali zavést pouze jedno vajíčko, možná bysme dneska Honzíka neměli. Pokud nemáš doteď žádné zdravotní komplikace, tak já bych si nechala zavést 2.
Jinak si Vás velmi vážím za to, že chcete jedno dítě adoptovat, je to od vás fakt moc krásné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
492
27.5.11 23:19

YANKA

hlasovala bych pro to přenést 2, pokud nejsi nějak zásadně hubená :wink: . Šance jsou větší :palec: .

Přidávám naše skóre:
4*iui - nic
1. ivf - transfer 2, nechytlo se ani jedno
1. ket - transfer 1 (chtěla jsem 2, ale to druhé nepřežilo rozmražení), zase nic
2. ivf - transfer 2, chytlo se jedno, bohužel jen na pár týdnů :cry:
2. ket transfer 1 (zase jsem chtěla 2, ale opět 2. nepřežilo rozmražení)
3. ivf tranfer 3 embrií, to už jsme si řekli všechno nebo nic, pokud by se nepovedlo, chtěli jsme si dát žádost o adopci, po prodloužené kultivaci zbyla 3 embrya a nechtělo se nám nechat zavádět 2 a jedno samostatně mrazit, tak jsme to riskli a: chytlo se 1 a je z něj dvouletá Andrejka :srdce:

No a když byl Andrejce rok, přestali jsme si tak nějak dávat pozor (když 8 let nic) s tím že sourozence pro Andy chceme a jestli se to má povést, tak se to povede…a šup, Andrejce byl začátkem dubna rok a 24.6.2010 jsem našla na testu // 8-o …z těch // máme 3,5 měsíční Terezku :srdce: .

Přeji hodně štěstí :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3513
27.5.11 23:22
sabcav píše:
YANKA

hlasovala bych pro to přenést 2, pokud nejsi nějak zásadně hubená :wink: . Šance jsou větší :palec: .

Přidávám naše skóre:
4*iui - nic
1. ket - transfer 1 (chtěla jsem 2, ale to druhé nepřežilo rozmražení), zase nic
3. ivf tranfer 3 embrií, to už jsme si řekli všechno nebo nic, pokud by se nepovedlo, chtěli jsme si dát žádost o adopci, po prodloužené kultivaci zbyla 3 embrya a nechtělo se nám nechat zavádět 2 a jedno samostatně mrazit, tak jsme to riskli a: chytlo se 1 a je z něj dvouletá Andrejka :srdce:

No a když byl Andrejce rok, přestali jsme si tak nějak dávat pozor (když 8 let nic) s tím že sourozence pro Andy chceme a jestli se to má povést, tak se to povede…a šup, Andrejce byl začátkem dubna rok a 24.6.2010 jsem našla na testu // 8-o …z těch // máme 3,5 měsíční Terezku :srdce: .

:srdce: úžasné, já na IVF už nemůžu, takže taky v létě začneme zkoušet přirozeně, hold buď se zadaří nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
492
27.5.11 23:29

MMartina1

MMartina1 píše:
sabcav píše:
YANKA

Přidávám naše skóre:
4*iui - nic

:srdce: úžasné, já na IVF už nemůžu, takže taky v létě začneme zkoušet přirozeně, hold buď se zadaří nebo ne.

držím palce :kytka:. Je to tak, když člověk vypne, tak se to povede, ani jsem neměla čas přemýšlet, jestli se to povede…Navíc to jsem si ten měsíc říkala, že ovu není, ale manželovi jsem to neřekla s tím, že si užiju trochu sexu :oops: :lol: A proč už na další ivf nemůžeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
27.5.11 23:41

Ahoj.Určitě 2,já je tam mám ode dneška taky :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
27.5.11 23:44

maraido, gratuluji a držímpalečky ((-:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2547
28.5.11 07:52

ahoj, ja som si dala preniest 2 a bolo to dobre rozhodnutie, narodil sa z toho moj syn :hug: ..to druhe sa neujalo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18551
28.5.11 09:11

ahoj, tak my si nechaly zavést dvě embryjka, a chytlo se jedno :srdce:

pokud si necháte zavést dvě, je jak už holky psaly obecně větší šance na úspěch.

Ohledně darování…vzhledem k tomu, že vajíčka samotná nemrazí, protože téměř nikdy nepřežijí rozmražování, můžete uvažovat pouze o dárcovství embryjek, ale jak píšeš..spíše k věděckým účelům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
28.5.11 09:21

Ono to byva jednak tak, ze poradnik cekatelek na darovana vajicka je hodne dlouhy, navic darkyne tusi dopredu, ze bude dost vajicek, takze je cas vybrat prijemkyni, ale i kdyz ne, spousta partneru prijemky ma zamrazene spermie a muze tedy dojit k oplodneni ihned a pripadna embrya prijemkyne zmrazit pro pozdejsi transfer. U nas v CARu to urcite mozne je, cast vajicek k darovani opravdu pochazi od zen, co samy podstupuji IVF. Jinak bych ale vychazela ze situace, pokud by nebylo vajicek mnoho, nedarovala bych, sama vim, ze z deseti vajicek muzou byt do dvou dni jen dve perspektivni embrya. To same pri zavedeni, kdybys mela dve posledni jako ja, asi nys taky zavedla bez vahani obe, pri deseti perspektivnich blastocystach si clovek klidne muze doprat zkusit zavest jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
28.5.11 09:23

nevíš, zda se to povede, takže určitě je lepší dát do mrazáku
jinak já přemýšlela, zda zavést dvě nebo tři embrya

máme dvojčata
pak jednoho bez ivf
a jednoho nanuka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.