Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
A jaký máš druh? V krabicích bývá v zásadě drahý mix mouky, cukru a kypřicího prášku, to drahé (vejce a tuk) tam stejně dodáš čerstvé. S pracností nebo časem to je podle mě stejné, jak když si to navážíš doma. Takže to bude pravděpodobně nějaká obyč průměrná buchta, ne? Myslím, že kolegyně Ti hlavu neutrhnou..
Edit: Pořádně jsem si to přečetla a pochopila, že jde klasické buchty. POdle složení to žádná tragédie není, akorát místo másla dáš olej. Ten se někdy dává i při domácm pečení, protože pečivo je pak vláčnější. Ale je to teda bez náplně, takže tu stejně dodáš, a kynout to bude stejně jako Tvoje poctivky, ne? Moc nevidím tu úsporu času, leda že neděláš kvásek, protože je tam sušené droždí (to třeba já používám výhradně). Takže ušetříš těch 10-15 minut?
Buchty jsem z Dr. Oetkra nikdy nedělala, ale par věci už jo a nebylo to špatně, zkus to.
Já jsem je kdysi z te krabice dělala (normální neumím) a vůbec nebyly špatne. Určitě lepší než kupovane hotové.
Já bych se už podruhé se svými nepiplala, zkus ty z prášku..
Já jsem je dělala párkrát, od dr. oetkra a o. k., na tom snad není co zkazit… ![]()
Já je tedy ráda dělám v remosce, tam mi jdou nejlépe… ![]()
Já dělala jiné věci ze směsky Dr. Oetkr a vždycky v pohodě. Určitě se podaří!!
Můžeme si držet palce vzájemně. ![]()
Já se ve svých čtyřiceti učím podruhé péct bezlepkové recepty. Momentálně mám v troubě švestkový koláč s drobenkou, tak snad se to nebude úplně drolit, jako se mi občas stává
No, náplně právě už mám. Problém je, že moje buchty (tedy buchty mé prababičky, abych se nechlubila cizím peřím
) se dělají z nahřívané mouky a pomalým kynutím v chladu. Těsto jsem si tedy připravovala už včera večer. Zkusila bych i jiný recept, ale žádný nemám prověřený a bojím se, že by další várka másla a mouky letěla do koše. ![]()
@Anonymní píše:
No, náplně právě už mám. Problém je, že moje buchty (tedy buchty mé prababičky, abych se nechlubila cizím peřím) se dělají z nahřívané mouky a pomalým kynutím v chladu. Těsto jsem si tedy připravovala už včera večer. Zkusila bych i jiný recept, ale žádný nemám prověřený a bojím se, že by další várka másla a mouky letěla do koše.
Tyhle od dr. o. nechám nakynout na topení, ještě se mi nestalo, že by nenakynuly, pak je dělám v remosce a potírám olejem.
Myslím, že to dobře dopadne… ![]()
MartinaIrena: Tak to držím palečky!
Jó bezlepková mouka, to je prevít!
Já jsem pekla bezlepkovou bábovku pro neteř. Když jsem ji vytáhla z trouby, byla jsem plná dojetí, jak jsem skvělá cukrářka. Bábovka byla medově zlatá, voňavá, ale když jsme ji pak slavnostně rozkrojili, rozpadla se jako kdyby byla z písku.
Jedli jsme ji z mističek pomocí lžic. ![]()
Všem moc děkuji za zkušenosti! Přesvědčily jste mě. Jdu zkusit ty mršky z prášku…snad je také nezmrším. I když mě asi bude stačit, že kolegyně nebudou otrávené. ![]()
@Anonymní píše:
No, náplně právě už mám. Problém je, že moje buchty (tedy buchty mé prababičky, abych se nechlubila cizím peřím) se dělají z nahřívané mouky a pomalým kynutím v chladu. Těsto jsem si tedy připravovala už včera večer. Zkusila bych i jiný recept, ale žádný nemám prověřený a bojím se, že by další várka másla a mouky letěla do koše.
Aha. Já docela fajn kynuté těsto mám, jesti chceš poslat. Ale neřekla bych, že bude zásadně jiné, než to, co máš. Teda dělám ho z másla (ale ten olej zas takovej zádrhel nebude) a plnotučného mléka. A vajec, ale teď jsem třeba dělala kardamomové šneky podle Děvčete u plotny a ta do kynutého vejce nedává - a těsto bylo super. Jinak pomalé kynutý používám na rcepty jako pizza, nenapadlo by mě ho používat na buchty, zajímavé…
@Anonymní píše:
Všem moc děkuji za zkušenosti! Přesvědčily jste mě. Jdu zkusit ty mršky z prášku…snad je také nezmrším. I když mě asi bude stačit, že kolegyně nebudou otrávené.
Tak jak to dopadlo? Ja bych asi zkusila znovu nove..
Zdravím vespolek!
Tak holky… buchty se nakonec povedly. Dělala jsem jsem ty od Dr. Oetkera. Kolegyně se nezlobily ba naopak mě pochválily, že prý tak dobré buchty z prášku ještě nejedly.
A rozhodně nebyly otrávené (tedy byly, ale za to nemohly buchty, ale kolega, který byl schopný mluvit neuvěřitelné dvě a půl hodiny o bezpečnosti práce
).
No, ale zpět k těm jedlým buchtám. Přišly mi po upečení takové jakoby sušší a těsto bylo asi více sladké než jsme zvyklí, ale nakynuly pravdu pěkně. Docela rychle ztratily tu vláčnost, jakou měly hned po vytažení z trouhy, ale vyloženě suché nebo tvrdé nebyly ani druhý den. Sama jsem byla trochu v šoku, ale po upečení byly buchty opravdu k jídlu! Na druhou stranu, pokud máte čas a suroviny rozhodně se vyplatí udělat svůj ověřený recept z čerstvých potravin.
Ještě jednou děkuji!
P. S.: A všem, kteří právě nemarní své mládí a krásu v práci (já už bohužel nemám co promarnit
), přeji krásný a pohodový den. ![]()
Paní, slečny, dámy, holky, děvčata…
Jen doufám, že mě neodsoudíte.
Protože je to pro nás většinou velký nápor na nervy, pečeme už tradičně každá něco sladkého a to vždy ten nejlepší a nejvymazlenější recept. Já dělám rok co rok buchty s tvarohem a povidly.
).
je mi trochu stydno, když píšu tento dotaz.
Zítra nás (tedy mě a mé kolegyně) čeká nejhorší den v roce - školení!
Nejsem žádná skvělá kuchařka. Přítel mi tvrdí, že připálím i vodu na čaj a přestože vím, že samochvála smrdí, nebojím se tvrdit, že buchty mám opravdu luxusní. Poprvé jsem je pekla, když mi bylo asi deset, podle receptu od prababičky a od té doby je dělám pořád.
Dnes odpoledne jsem se tedy pustila do pečení. Dala jsem si opravdu záležet. No a jako naschvál se mi nepovedly. Nevím, co jsem udělala špatně. Jestli bylo špatné droždí nebo za to může karma (asi za tu samochválu
Běžela jsem tedy do obchodu pro kupované buchty s tím, že se zítra holkám se sklopenou hlavou přiznám, ale žádné neměli. Našla jsem tam jen takový ten polotovar v krabici od Dr. Oetkera. No, jednu krabici jsem tedy vzala. Slíbila jsem buchty a nechci kolegyně zklamat. Proto se ptám, zkoušela některá z vás tyto „rychlobuchty z prášku“? Vím, že těm domácím z másla a čerstvého droždí se ani zdaleka nevyrovnají, ale dají se vůbec jíst? Nikdy jsem tyto práškové zázraky nezkoušela. Jaké máte zkušenosti? Mám se do nich vůbec pouštět nebo mám ponocovat a udělat znovu své poctivky?
Děkuji všem, kteří mi poradí! A přeji krásný zbytek víkendu. Doufám, že je u vás taky svítí sluníčko jako u nás!