Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, můžete mi, prosím, někdo poradit, jak správně smažit řízky? Smažím je na sádle a vždy jsou strašně tvrdé. Je to tím, že je smažím dlouho nebo naopak moc krátce?
@aduska912 tvrdá strouhanka, nebo samotné maso? Jestli maso, smažením to neovlivníš, kupuj kvalitnější maso. Když koupím kotlety v ČR, vždycky mám řízky jak podrážku. Z masa v Německu se mi to nikdy nestane. Nejsou vždycky perfektní, ale české maso je strašné.
Idealne teleci na prepustenem masle:-) a normalni varianta, kureci, veprove maso do fritaku a nebo do oleje, ale do litru v hrnci, to opekani na trosce neceho nikdy neni takove, rizek musi plavat.
Řízky teda smažím na oleji a spíše pozvolna…pak je ještě dávám do trouby na mírnou teplotu na cca 10 min. vždy jsou měkké…dělám krkovici nebo kuřecí stehenní, ono záleží i na mase, ale obecně bych řekla, že se mají dělat spíš pomalu…
Já smažím pozvolna na másle nebo na slunečnicovém oleji a jsou vždy měkké a výborné
Maso vkládám samozřejmě do rozpáleného oleje. Dělám kuřecí, krůtí nebo telecí.
Dle mě jsou nejlepší z friťáku. Řízek musí fakt plavat a nesmí se smažit zbytečně dlouho, jinak je tvrdý. Pokud je ale tvrdé maso, ne že je řízek přesmažený, tak je to masem - staré prase.
Já smazim na slunecnicovem oleji, musí být rozpálený, ale ne moc zprudka, smazim pozvolna a nikdy se mi nestalo že by byly tuhé. Záleží co máš za maso.
Jestli je řeč o kuřecích, tak jedině jogurtové.
Na kilo řízků velký bílý jogurt, 2 vajíčka, lžičku plnotučné hořčice a stroužek česneku. Řízky naporcuji a naklepu, z jogurtu vajíček a nastrouhaného česneku udělám marinádu a do ní řízky naložím na minimálně 24H do lednice.
Pak už přímo před smažením každý zvlášť osolím, obalím ve strouhance a smažím dozlatova ![]()
Vepřové nedělám
Řízky na sadle i na oleji, pozvolna, řízky musí plavat! Takže nesetri sadlem. Sádlo je na řízky fakt dobře.
Dej je po usmazeni do pekacku, příkryj alobalem a dej na 15 minut do trouby. budou jak dort.
@Aduš8
Jenže 60% vepřového na trhu je z dovozu Německo/Španělsko. Nemůžeš vědět, na co jsi právě natrefila. Může to být starší vakuované maso ze Španělska. Já beru od řezníka z českých chovů a řízky tvrdé nejsou. Není důvod, proč by české vepřové mělo být horší než zahraniční.
Chce to smažit opravdu pozvolna, kuřecí stačí o dost míň, ale vepřové smažím tak 20 minut a vždy super.
Taky nemám ráda ty řeči o špatném českém masu. Naopak, české je fajn, hnusy jsou většinou ty dovozy v marketech. Kupuju obojí, tak mám srovnání.
JInak řízky na sádle jsou exkluzivní, sádla hodně a spíše pomalu, ale zase ne nějak extra. Pak taky dávám na chviličku do trouby. Ale ani by nebylo potřeba, nicméně jsem tak naučená.