Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jsem už úplně na prášky z Jiříčkova Já sám. Nevím, jestli tím projde každé dítě (ale z okolí mám pocit, že v takové míře, jako u nás, rozhodně ne). Spojení období vzdoru a nutnosti vše dělat sám u nás znamená 250× za den záchvat vzteku. Rve mi z rukou ráno pyžamo, když rozsvítím, zhasne a rozsvítí sám, když ho obleču, svleče se a oblíká sám, splachuje sám, trhá mi z rukou boty, bačkůrky, ovladače, když vařím, stojí na stolku za mnou a trhá mi z rukou nůž, cibuli, vařečku, hrnce, jídlo, snaží se vše umývat ve dřezu, když mu otevřu dveře u auta, tak je s řevem zabouchne a otevře si je sám, SÁM vleze do auta a SÁM za sebou zavře. Škube mi z rukou klíče, protože musí otvírat sám. Běda když mu šáhnu na čepici nebo chci sundat boty od sněhu - okamžitě leží na zemi s řevem a skandováním já sám. Nejhorší když spěcháme - je mu jedno, že spoustu věcí neumí, prostě je bude dělat sám. Když jde kakat, tak si SÁM za sebou zavře dveře, a pak si sám utírá zadek (od hovínek půl wc) a sám se snaží štětkou čistit mísu… Jooo taky mi rve z ruky sprchový gel s sám se myje. Je to úplně šílený, samozřejmě že se snažím nechat ho dělat samotného věci, které umí nebo které jsou vhodné, aby dělal. Ale 90% toho, co chce sám dělat, prostě neumí nebo nesmí a potom se okamžitě válí po zemi. Za jedno vaření oběda je to tak 20×… a pak mi ještě rve lžíci, že bude jíst sám (všude lítá jídlo) a pak se s ní vrtá v jídle a nejí, ale běda jak se jí dotknu… Máte to někdo taky tak? Díky že jsem se mohla aspoň vypovídat ![]()
Ahoj Aprilmouse,
promiň, ale já jsem se u tvýho dotazu šíleně nasmála. Napsala si to moc hezky a vtipně ![]()
Ale poradit ti nedokážu, nás takový scénky teprve čekají. Každopádně přeju pevný nervy a ať tohle období brzy přejde!
Papa
Danča
Ahoj Aprilmouse,
promiň, ale já jsem se taky dost nasmála, živě si to představuji
.
My měli něco podobného, ikdyž opravdu ne v takové míře, syn chtěl hodně mýt nádobí (teď ho to nějak přešlo
), ale domluvili jsme se, že něco on a něco já, a šlo to.
Druhý synek je taky svéhlavička a taky všechno musí dělat sám, no ale vždycky se nějak domluvíme
.
Přeju Ti, ať to ve zdraví přežiješ
a Jiříčka ať to brzy přejde!!!
Smokie
Jen se holky smějte, ale ono je to fakt psycho
Možná kdybych byla na obě ruce ochrnutá a on byl o 10 let starší, tak by se to nechalo použít
BTW nedávno sám nakrmil u známých rybičky v akvárku tak, že všechny umřely. A pak viděl, jak maminka krájí vajíčka a sám si nenáápadně došel pro kráječ a při krájení hopíka z něj vylítaly všechny drátky. A taky jsme nedávno zavedli krátký sestřih, poté co si sám moc pěkně zastřihl ofinku
Už se mě pokusil i vystrnadit od volantu, že bude „Jíša šídit ám, zavži dveži maminko“
ale to mu fakt nevyšlo
Ty bláho, docela se tu řežu smíchy
, promiň, já vím, že Ti to moc vtipný nepřijde, ale …
.
Máš holt šikovnýho a snaživýho kluka, buď ráda a pěstuj to v něm, bude se Ti to za pár let hodit
.
Smokie
Tomajs taky dělá všechno „šám“ a jak se tak dívám, asi to bude trvat ještě pěkně dlouho
Dík za uklidnění
![]()
Jako já nevím, má smysl tu ještě mluvit o tom, jak se za mými zády svléká do naha a stojí na parapetu a kouká ven na lidi (bydlíme v přízemí…), tuhle mi tam udělal i hovínko… Dětský psycholog mi říkal, že je to nadprůměrně inteligentní dítko, ale zase člověk nemusí mít vše, že
nejhorší je, že mě ani nenapadne, co on je schopen vymyslet. Na 1,5 roce našel šroubovák, a místo aby si s ním vypíchl oko, jak jiné běžné batole, tak ho použil na vypáčení záslepky ze zástrčky… nejvíc mě dojímá, když mi někdo říká: Ale to by našeho Pepíčka/Adámka/Kačenku vůbec nenapadlo! ![]()
Taky jsem se chechtala i u tvýho druhýho popisu situace
Tak ještě jednou promiň a pevný nervy, chápu, že to není jednoduchý.
Na druhou stranu, máš úžasný historky na pobavení známých
![]()
Danča
… ale jinak je Jířa úplně normální
(moc nevypadá jako 2,5 leté dítě co)
April, tak teď jsi mě docela vyděsila . Malý nedávno udělal se šroubovákem to samé
. Podnožku mi vytahuje na stůl, a sedne si na ni. Nebo si ji přistaví ke dveřím, zmáčkne kliku, odsune a uteče ven…
.
Uf, uf, teď abych se bála, co bude provádět za pár měsíců.....
Lesley, vítej v klubu matek s nápaditými dětmi
Neboj, za pár měsíců už nebude potřebovat židličku k tomu, aby si otevřel dveře
Jířa zvládl během pár týdnu i otevírání kliky převrácené nastojato (přece jen, máme 4 kočky a není moc vhodné, aby se některá z nich promenádovala po společné chodbě). Ale zase se můžem utěšovat tím, že budou samostatní, no néé? ![]()
MARTY, tak teď jsi zase rozesmála Ty mě!!
ano, to je klasika, rvaní se o hrnky s pitím! Samozřejmě s pitím, které bylo postupně slito z několika hrnečků, skleniček a pokud možno i z kočičích misek s vodou ![]()
Jojo, naše Mimi (to je jeho oblíbená kočka) je nucena hrát si na nákup (Mimi je nákup) nebo oblíbená hláška Mimi, mušíš bušlit - následně rvána do bruslí… Jinak ty míry jsou fakt brutální, má teď 102 cm, 19,5 kg a nožičku číslo 30… trošku se vymyká všem tabulkám
Ano, ano - jen je to u nas ADA SAMA!!!! Uf. Snad to prezijeme ve zdravi.
L.
Marty, ještě k těm granulím
Nejen že s nima krmí rybičky a osmáky, tuhle dostal od babičky takovýho příšernýho plastovýho Nema rybu, která jezdí a zpívá a klape pusinkou. Tak ho tak moc nakrmil, že nejenže přestal jezdit a zpívat, ale když klape pusinkou, tak mu z ní padají kočičí granule ![]()