Jak chytit zloděje?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
72725
16.1.23 19:25
@Anonymní píše:
Někdo nám doma krade. Ztrácí se peníze - tu stovka z peněženky, tu padesátikoruna… během pár měsíců se vypařilo z plechovky na padesátikoruny odhadem polovina mincí. Se 100% jistotou je to jedno z dětí (16, 11, 10 let) a žádné z nich se ke krádežím pochopitelně nehlásí. Všechny mají kapesné a všechny si můžou říct o peníze, pokud nevyjdou. Nouzí netrpíme.
A já se ptám - jak chytit zloděje? Nějaké tipy? Opatření? Zkušenosti? Jak s takovou situací pracovat?

Kameru a máš jasno. Stačí obyc co zachytí pohyb :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2077
16.1.23 19:26

Tak jestli má jeden 200 a druhý, o rok starší, 700, tak je to velmi nespravedlivé a to dítě to tak určitě taky vnímá. Tipla bych si, že krade tohle, aby tu nespravedlnost vyrovnalo. Že si za kapesné kupuje kraviny - to je jeho věc, jsou to jeho peníze. Dospělí si taky často kupují kraviny, protože jim to dělá radost, a zaměstnavatel jim kvůli tomu nestrhává plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 19:31
@Oudrey píše:
Nechceš s každým z nich promluvit v klidu zvlášť? Já bych se bála i toho, na co ty peníze navíc mají, aby v tom nebylo něco, co píšou holky výše, pokud úplně nouzi nemají - někoho pozorují nebo šikana. Jako kdyby chtěli, aby to šlo z „jiných“peněz :think:

To jsem už udělala. Nikdo se nesvěřil s nějakým problémem, všichni tři dokola opakují že oni nic. Šikanu bych si troufla vyloučit, drogy by občasné stovka nepokryla.

• Citovat
  • Upravit
251
16.1.23 19:36
@Anonymní píše:
Včera zmizela stovka z peněženky, kterou měl muž ve své tašce do práce - volně se peníze nikde nepovalují.Zopakovala jsem dětem, že není problém dát jim koruny navíc, ale je problém zloděj v domě. Podezírám všechny tři rovnoměrně - nejstarší je teď bez koruny, měl větší výdaj, ale zase by okatě neukradl jedinou stovku z peněženky. Oba mladší byli včera sami doma, ale ti zase svoje kapesné zatím mají… já fakt nevím - kolektivní vinu praktikovat nebudu, ale zlodejíček mě fakt vytáčí…

A Ty jim to kapesné kontroluješ za co utratili? Že víš, že ještě maji? Nemůžou ho třeba doplňovat z té kasičky, aby nedostali sprdunk, že už ho nemají? Manžel odešel bez peněženky? Takže máte časový interval kdy tam ta stovka byla, a kdy už ne? Je si jistý, že tam fakt byla? Já bych byla asi dobrý terč pro zlodějíčka, nikdy nevím, kolik v peněžence mám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 19:40
@Pučálkovic.Amina píše:
Tak jestli má jeden 200 a druhý, o rok starší, 700, tak je to velmi nespravedlivé a to dítě to tak určitě taky vnímá. Tipla bych si, že krade tohle, aby tu nespravedlnost vyrovnalo. Že si za kapesné kupuje kraviny - to je jeho věc, jsou to jeho peníze. Dospělí si taky často kupují kraviny, protože jim to dělá radost, a zaměstnavatel jim kvůli tomu nestrhává plat.

On ze mě ten rozdíl vytáhne :lol: - chodí si na drobné často, řekne si. Tam je to řekněme o tom, aby nesponzoroval děti z širokého okolí a peníze neztrácel. Myslím že to jako nespravedlnost nevnímá - poté co párkrát peníze ztratil popř koupil šest litrů Pepsi pro fotbalový tým po tréningu jsme se na této částce domluvili s tím, že mu dám i něco navíc, ale bude hlásit, za co utrácí. Dodržuje to a zdá se mi spokojen.

• Citovat
  • Upravit
4164
16.1.23 19:47

Je pro tebe důležitější, aby se peníze neztrácely, nebo zjistit, kdo to dělá?
Pokud to první, prachy bez pardonu pod zámek a hotovo.

Peníze nemusí brát ten nejpotřebnější. Já se přiznám, že ve věku kolem 13 let jsem taky brala rodičům drobné z peněženky, v podstatě jen pro ten adrenalin, jestli se na to přijde a co to udělá.
Nepotřebovala jsem je.
Na budoucí bezúhonnost daného dítěte to podle mě vliv nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 19:48
@Maddellinne píše:
A Ty jim to kapesné kontroluješ za co utratili? Že víš, že ještě maji? Nemůžou ho třeba doplňovat z té kasičky, aby nedostali sprdunk, že už ho nemají? Manžel odešel bez peněženky? Takže máte časový interval kdy tam ta stovka byla, a kdy už ne? Je si jistý, že tam fakt byla? Já bych byla asi dobrý terč pro zlodějíčka, nikdy nevím, kolik v peněžence mám..

No, nemám jak jim kontrolovat kapesné. Zde samozřejmě musím věřit tomu co řeknou. Nejmladší mi dnes penízky ukázal, ostatní se omezili na to, že mají.
Manžel si tu stovku dával do peněženky osobně kvůli svačině v práci - právě proto, že v ní nic neměl. No a ráno v kantýně trapas…

Já snad pořídím tu kameru. To je tak nedůstojné…

• Citovat
  • Upravit
251
16.1.23 19:50
@Karamba2020 píše:
Pokud to první, prachy bez pardonu pod zámek a hotovo.Peníze nemusí brát ten nejpotřebnější. Já se přiznám, že ve věku kolem 13 let jsem taky brala rodičům drobné z peněženky, v podstatě jen pro ten adrenalin, jestli se na to přijde a co to udělá.
Nepotřebovala jsem je.
Na budoucí bezúhonnost daného dítěte to podle mě vliv nemá.

Tak když se ztrácí i peníze z peneženky, tak je těžko dají pryč. A já bych teda spíš chtěla vědět kdo to dělá a proč, než že mám o stovku míň.. zamykat si osobní véci doma a dělat, že nic, není žádné řešení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32138
16.1.23 19:51
@Anonymní píše:
No, nemám jak jim kontrolovat kapesné. Zde samozřejmě musím věřit tomu co řeknou. Nejmladší mi dnes penízky ukázal, ostatní se omezili na to, že mají.
Manžel si tu stovku dával do peněženky osobně kvůli svačině v práci - právě proto, že v ní nic neměl. No a ráno v kantýně trapas…Já snad pořídím tu kameru. To je tak nedůstojné…

Posadila bych je všechny do místnosti s tím, že mají možnost se přiznat a bude to v pořádku, vyřešíme to…pokud ne, zavolám policajty, ať to vyšetří :mrgreen: neví, že to neuděláš…nemáš kamaráda policajta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
16.1.23 19:52

Asi bych určitě podřídila skrytou kameru a dala někam naproti místu s penězi/taškou manžela/tvojí tašky.

Po tom, co bych viděla pachatele (počkala bych pár dnů, jestli jich náhodou není víc), zavřela bych se s každým zvlášť do pokoje a tam to s ním nejdřív v klidu pořešila. Musí ti říct, proč to dělá. Když řekne, dobrý. S tím se dá pracovst.

Horší je, když to říct nechce a nejde to z něj vypáčit. Pak bych ho ujistila, že všechno se dá řešit, že se nemusí bát, že každý děláme hlouposti. Pokud stejně nebude chtít, přestože dostalo prostor a šanci, tak pak jediným trestem by měla být tvoje odměřenost (nikoliv zlost). Nefungují zákazy elektroniky, zákazy kroužků, pozastavení kapesného, nebo příkazy na domácí práce. To je dětem úplně fuk.

Dítě, i když si to neuvědomuje, je závislé na dobrém vztahu s rodičem. Jakmile zlodějíček uvidí, že s ostatními se bavíš normálně, ale s ním ne, že s ním vždycky zvážníš a řešíš s ním jen nutné věci (škola, jídlo) a jinak nic jiného, tak ucítí tu nepohodu a pohne se to v něm. Každé dítě se chce doma cítit bezstarostně a dobře. Jakmile pohoda zmizí (a přitom ví, že si za to může samo), tak své chování přehodnotí. A pak přijde samo, protože mu to bude velmi nepříjemné.

Musí pochopit, že v rodině se holt musí říkat všechno. A zvlášť nepříjemné věci, protože ty je potřeba vždycky vyřešit.

• Citovat
  • Upravit
14615
16.1.23 19:58
@Karamba2020 píše:
Pokud to první, prachy bez pardonu pod zámek a hotovo.Peníze nemusí brát ten nejpotřebnější. Já se přiznám, že ve věku kolem 13 let jsem taky brala rodičům drobné z peněženky, v podstatě jen pro ten adrenalin, jestli se na to přijde a co to udělá.
Nepotřebovala jsem je.
Na budoucí bezúhonnost daného dítěte to podle mě vliv nemá.

Já jsem zas ukradla v obchodě malej hrebinek a malou nutellu, moc peněz jsme neměli a když jsem něco dostala, porad mě mamka nutila, ať si to sporim a kontrolovala to :zed: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.23 19:59
@Monchichik píše:
Posadila bych je všechny do místnosti s tím, že mají možnost se přiznat a bude to v pořádku, vyřešíme to…pokud ne, zavolám policajty, ať to vyšetří :mrgreen: neví, že to neuděláš…nemáš kamaráda policajta?

Promiň, ale tohle je blbost. To by možná šlo u prvňáka.

@Maddellinne píše:
Tak když se ztrácí i peníze z peneženky, tak je těžko dají pryč. A já bych teda spíš chtěla vědět kdo to dělá a proč, než že mám o stovku míň.. zamykat si osobní véci doma a dělat, že nic, není žádné řešení..

Ano, ta stovka mě trápí že všeho nejmíň… na jejich bezúhonnost to snad vliv mít nebude, ale ta nepříjemná domácí atmosféra se nelíbí nikomu. Já se chci doma cítit bezpečně, ne jako dráb a policajt…

• Citovat
  • Upravit
53518
16.1.23 20:02

Já bych řekla, že viníka znám. Že do večera čekám, že se přizná. Jinak nula kapesného na únor všem. Ať si to vyříkají mezi sebou. Ale volně bych peníze nenechávala. Je to smutné, ale kasička by byla zamčena, peněženka v ložnici. Tam bych zakázala vstup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32138
16.1.23 20:02
@Anonymní píše:
Ano, ta stovka mě trápí že všeho nejmíň… na jejich bezúhonnost to snad vliv mít nebude, ale ta nepříjemná domácí atmosféra se nelíbí nikomu. Já se chci doma cítit bezpečně, ne jako dráb a policajt…

No já bych to z nich dostala…seděli by tam, dokud by se nepřiznali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
16.1.23 20:03
@Anonymní píše:

Když máš doma zloděje, jiná možnost není :nevim: Osobně by mě štvalo, že lezou do peněženky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová