Jak dlouho plně kojit?

172
12.5.05 17:58

Jak dlouho plně kojit?

Ahoj holky, mému synovi bude příští týden 6 měsíců. Kojím ho ráda, ale stejně jsem se už těšila na pomalé zavádění příkrmů. Ale kojit bych chtěla ještě dlouho. Jenom kojím po dvou hodinách a říkám si, že by Vítek mohl třeba taky být chvíli s tatínkem nebo s babičkama a já si stihla jít bez nervů, jestli nepláče hlady, třeba zaplavat nebo do divadla a tak. Vítek má ale ekzém a doktorka říká, že mám ještě plně kojit. Jestli to je lepší, tak koji ještě budu. Stačí ale takhle starému miminku kojení. Někde jsem četla, že od půl roka by se pomalu s příkrmama začít mělo.Že i když dítě přibírá, neodpovídá už mateřské mléko plně potřebám svým složením.
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
460
12.5.05 18:11

Ahoj, pokud má malý ekzem nebo je v rodině nějaká alergie je lepší se zaváděním příkrmů až od sedmého měsíce. Pokud je mlíčka dost a malý přibírá tak bych s příkrmy ještě počkala.
 Verča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.5.05 18:29

Ahojda,

já mám šestiletou dceru - atopika, syn (9 měsíců) se zatím tváří, že bude OK, ale pro jistotu jsem ho kojila plně 7 měsíců. Taky chtěl nejpozději po 2 hodinách, někdy i častěji a doteď ho kojím mnohokrát za noc. Stálo mi to ale zato vydržet a jsem na sebe pyšná :-). Ten poslední měsíc uteče jako voda, tak vydrž, stojí to za to a nic vám neuteče. Hodně zdravíčka a kůži bez ekzému!
Zuzana s Pepinem od Letních miminek

• Citovat
  • Upravit
1272
12.5.05 18:49

ahoj,moje dcera má taky ekzém,kojila jsem 6m,potom jsem začala s příkrmy,ono to trvá dost dlouho než se jedno kojení vynechá.nám 6 týdnů.dávám si velký pozor na to co jíme obě.dnes je jí 11m,2-3× denně má příkrm,zbytek kojím,v noci nijak neomezuji.já osobně si myslím,že třeba 14 dnů už nic nezkazí(když začneš v 6,5m)a taky bych měla strach,že už je to málo.kojené děti obvykle hůř přecházejí na příkrmy,máma je máma…
spokojené mimi přeje
 luka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
12.5.05 19:10

Ahoj,
já jsem plně kojila do ukonč. 7.měs a příkrmy jsme začali až od 8.měs. Ten měsíc si ještě rozhodně protáhni, malému to jen prospěje. Pro alergiky a ekzematiky je to to nejlepší!
Je to sice náročné si nikam nezajít, ale určitě ten měsíc ještě vydrž, pak už to bude lepší.

Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
12.5.05 20:04

Alčo a přemýšlela jsi o odstříkávání?

Já sice plně kojila kratší dobu, ale musela (a chtěla :) )jsem občas odejít od malého. Taťka krmil odstříkaným mlékem a všichni byli spokojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
12.5.05 20:13

Ahoj holky, Aldo,

odstrikaneho mleka mam dost. Spis kvüli pozdejsim kasickam. Z lahvicky jsem mu davat nechtela. Dlouho jsem mela problem s kojenim- tvar bradavek. A bala jsem se, aby lahvicce Vitek neprisel na chut. A navic jsem si rekla, ze do sesti mesicu je to v poho. Me nevadi ani ten mesic navic. Spis si rikam, jestli to tomu diteti opravdu staci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1460
12.5.05 20:46

Ahoj Alčo!

U nás se to vyřešilo samo - alergie v rodině máme, s příkrmy jsem začala spíš k sedmému měsíci, ale synek si prostě nic nevzal - všechno plival nebo se dononce dávil, takže jsem vždy tři dny počkala a zkusila to znovu, zase bez úsoěchu.

Měl týden do 8 měsíců, když si sám od sebe vzal první příkrm - vařenou cuketu.Pak se rozjedl. Jenže MUDr. naznala, že je bledý a začala nás honit na odběry, kvůli železu. Pak nám předepsala na 4 měsíce kapky… Brrr! Bereme toho víc, vůbec se mu to nelíbilo cpát do sebe něco 7× denně.

Takže při delším kojení je dobré, aby Ty jsi měla dostatek železa, tím je šance, že se ho dostane dost i do mlíka. Nemusíš cpát do sebe prášky, stačí si uperavit jídelníček. Jestli chceš, pošlu Ti seznam potravin, kde je dostatek železa. Ale plně kojit o měsíc déle by neměl být žádný problém. Jak psala Luka - stejně to potrvá, než vypadne jedno kojení, takže ten první měsíc je stejně spí ochutnávací.

Pokud máte alergie, tak nemusíš ani tak oddalovat příkrmy, jako spíš odsunout potraviny s lepkem, kravské mléko (neupravené) a tropické ovoce na později.

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
12.5.05 21:02

Ahoj Alčo,
neboj, pokud máš mlíka dost a malému chutná, strádat rozhodně nebude. My máme v rodině alergie snad úplně všechny, takže já jsem plně kojila do ukončeného osmého měsíce - k naprosté spokojenosti všech zúčastněných:-) Potom jsem začala opatrně s příkrmy - přesně jak píše Alice. Musím říct, že dneska se mi po kojení celkem stýská, a že jsem si ho za těch 21 měsíců celkem užila :D Každopádně malý měl párkrát za život rýmu a to je všechno, ťuk, ťuk na dřevo :D !

Tak hodně mlíčka, žádné alergie a mějte se krásně!

Šárka & Tedýsek (2 roky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
12.5.05 21:16

Vítek už bere železo od 4 měsíců. 2× denně. Večer to zvládá, ranní železo vyblinká.Beru sama tablety. Vždycky jsem měla málo železa. Dopovali mě, už kdzž jsem dávala krev a v těhotenství. Za seznam potravin budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
13.5.05 10:00

Můj syn má skoro 9 m, pořád jen kojím. Zkouším příkrmy od 6m, ale bez úspěchu. Nikdy si klučina nevezme víc jak 3 malé lžičky, spíš jen 3-5 drobků!! A to kojíme skoro furt 11× denně!! Už jsem si zvykla, vadí mi jen nevyspání. I když, musím to zaklepat , teď už třetí noc pil jen 2×, jinak 4×. Jiank od nás rodičů má dispozice zdědit kdejakou kožní chorobu, tak i proto to kojení nijak nemíním ukončovat. Ale doufám, že přechod na normální stravu půjde nějak normálně snad kolem roku ?
Kolik má kluk železa nebo já nikdy nikdo nezkoumal, přitom v těhotenství jsem ho musela brát skoro od začátku a 2× denně. z nedostatku železa je prý člověk unavený, to já jsu furt, ale možná je to spíše tím nevyspáním. Tak nevím, mám si nechat udělat odběr? Udělají mi to vůbec? Kluk prospívá v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
13.5.05 10:58

Ja bych asi zelezo az tak neresila a jedla vitaminy a nebo spis potraviny se zelezem. Taky jsem unavena z nevyspani. Myslim, ze nam prikrmy pujdou. Porad davame fenistil nebo drive sebamed nebo to zelezo a Vitan vi, ze je to dobre a sladke a uz se na lzicku klepe. A jak nas pozoruje u jidla. jeden by ho litoval:-) Treba ale taky prikrmy chtit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
13.5.05 11:08

Ahojte maminky,
moc dekuju za tuhle diskuzi. Maly zacal 5 mesic, od zacatku bojujeme s kojenim (po docasnem nutnem dokrmovani jsme se ale rozkojili a od 3 mesice kojime zase plne). Jen posledni mesic basti co 1,5 az 2 hodiny (a to i v noci az na jednu delsi 4 hodinovou pauzu) - takze jsem zacala premyslet jestli mu mlicko ode me jeste staci a jestli neni cas uz taky zacit s prikrmy. Ale vidim, ze nektere jste na tom podobne, takze to jeste do konce toho 6 vydrzime!

Silvie a Honzik (18 tydnu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
13.5.05 21:52

ahojky,
jsem rada, ze nejsem jedina, kdo resi, kdy zacinat s prikrmy, zvlaste jsou-li v rodine alergie a ekzemy.
ja jsem alergik,mala (6m2t) ma atop.ekzem.v soucasne dobe ma kuzi krasne cistou, obcas se nam objevi pod kolinky pupinky , ale zatim se tam nedrzi natrvalo.mala je plne kojena a jsme rozhodnuti kojit co nejdal.
hlidam si potravu a nejim skoro nic, co by mohlo ekzem zhorsovat.
ale priznam se , ze treba vejce jim jenom v polivce,obcas delame sojove karbanatky…seznam s potravinami,ktere mohou vyvolavat alergii jsem dostala v porodnici a kdyz jsem ho videla, temer jsem se zdesila,ze je tam skoro vsechno :(
cetla jsem, ze pokud je dite ohrozene alergiemi, ma se zacinat s prikrmy az o mesic pozdeji, to znamena na zacatku 8.mesice.
na 6.mesicni prohlidce nam Dr naridila zacit s prikrmy jiz za mesic (zac.7.)
i kdyz mala hezky pribyva,akorat jsme zacali davat zelezo (2× 3 kapky)
argumentovala tim, ze pozdeji jiz materske mleko nestaci.
byla bych moc rada, kdyby se se mnou podelily o nazor ty maminy, ktere zacaly prikrmovat az na zac.8 mesice. Myslite , ze vase deti nejak stradaly? dalsi navsteva u Dr je prave az v 8 mesicich.
brezinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
13.5.05 22:16

Ahoj Březinko,
pár příspěvků výše jsem zde psala, že jsem kojila do ukončeného 7.měsíce, tzn. že přikrmovat jsem začala od začátku 8.měs. Do té doby jsem nepodala ni jiného, ani čaj, nic. Malá nijak nestrádala, byla spokojená a prospívala pěkně. Je sice drobná, ale kojení na tohle nemělo samozřejmě žádný vliv.
NA plavání s námi chodí holčička, má už přes 8 měsíců a maminka ji stále jen kojí, protože ona cokoli jiného odmítá, a její doktorka ji řekla, že kojení stačí i do konce 8.měsíce.

Takže začít přikrmovat od zač. 8měs. je podle mě úplně v pohodě :wink:

Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí