Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,chtěla jsem se zeptat.Malýmu bude za měsíc rok a já pořád kojím.Protože mám ale po porodu bolestivou a velice silnou menstruaci,musím začít brát HA a chtěla bych malýho tak v tom roce odstavit.Problém je,že jiné mléko než to mateřské z prsa nechce
,takže to nebude tak jednoduché.Už sem se tu o tom jednou zmiňovala,ale teď mě zviklala kamarádky známá,která má stejně starého chlapečka a už nekojí ani nedává „sunar“ s tím,že mléčnou dávku nahradí i kaše od „sunarky“,kde je to mléko obsažené.Tu mi malej baští jak o život - zeleninovou i ruzné ty sladší.Co vy na to?????
Mila
Odpovím Ti jen na to, kolik mléka by mělo vypít dítě od roku. Doporučuje se 500 ml.
Máte někdo zkušenosti, že by dítě mléko úplně odmítalo? Mám 8M holčičku a má dny, kdy nevypije ani kapku mléka, a to jsme vyzkoušeli snad všechny druhy UM, které jsou na trhu. Pediatrička mi k tomu pouze řekla, abych dávala bílé jogurty atd. prostě potraviny, v nichž je mléko, a které jí bez problémů. Dcerka je jinak pořádku, nemá žádné alergie, váhu v normě… Také se vám to stalo a jak jste to řešily?
Dík Alena
Mám vyčteno, že 500-700ml vč. mléčných příkrmů
Jinak co jsem tak četla v radách jednoho doktora na webu, tak prý dítě, dokud je mlíčko jiné, tak nemá důvod brát „horší“, ale až jiné prostě nebude, tak se prý rychle na nové naučí, žíznit nebude..
Když mimko odmítá déle nové, je to prý v naprosté většině proto, že maminky dají dostatek tekutin jinou formou = čaje, šťávy, voda, mimko pak nemá potřebu naučit se pít nové mlíčko = vy:,–(il by kojení, snížil tekutiny jiné než mlíčko a mimko prý žízní neumře - prostě jej brzy přijme..
Jaká je praxe je otázka ![]()
E.
Čau holky,
já jsem měla taky problém s malou. Když jsem podruhé otěhotněla, odmítala pít jak moje mlíčko, tak všechny ostatní. Bylo to na mrtvici.
Ve finále jsem zjistila, že ho vypije jen, pokud jí ho ochutím banánem, takže jsem mixovala a pasírovala místo každého kojení
.
Postupem času jsem dávky banánu snižovala, až jsem ho úplně vynechala. Trvalo to asi 1 měsíc (šílenej měsíc), ale teď už mi pije Sunar v pohodě. Nutrillon ani Bebu ani s banánem.
Zkuste to. Vadila jí asi ze začátku ta jiná chuť, ale banánek jí jel i samotnej.
Jinak náš doktor říká, že půl litru denně a ještě jogurtíky a kaše. Bude nám ale teprve 8 měsíců. Švagrová má 2,5 letýho kluka a roční holčičku a oba mají taky pít toho půl litru......... jako vždy, co doktor, to názor ![]()
Tak zatím
Veronika, Barča a pidižvík*
Pro Alenu:
Moje Nikolka zacala mliko poprve odmitat uz v pul roce (nebyla kojena, nemela jsem MM, takze byla zvykla na Nutrilon). Tenkrat jsem to resila pridavanim bananu, jak psala Verca a to zabiralo presne do osmi mesicu. Pak se najednou sprajcla a uz jsem do ni mliko proste nedostala, zkousela jsem ruzne znacky, ruzne prichute a nic. Dr. mi tenkrat rekla, ze i takove deti jsou a ze se zkratka neda nic delat a musim to do ni dostat jinou cestou, tzn. syry, jogurty, kase. Dneska ji je 14 mesicu a uz ani ty kase nechce a jinak ji chutna uplne vsechno. Je zdrava jako ripa a nemocna (tim myslim nachlazeni, chripka a tak) byla od narozeni jen jednou. Jeste bych mozna zkusila dat chvilku pauzu a zkusit to mlicko dat zase treba za dva tydny - u nas to ale nezabralo. Preju hodne stesti a hlavne zadny stres, cim vic budes nutit, tim to bude horsi.
Lucka a Niky (14m)
http://nikolinka.wz.cz
Ahoj. V roce by melo dite mit minimalne 2-3 mlecne davky denne. Pokud nechce pit UM, tak klidne muze jako mlecna davka byt jogurt, nebo mlecna kase. Takze jestli ji jogurty a kasi tak to neres. Pokud nechce ani ty jogurty a kase tak jedine zkusit pridavat susene kojenecke mleko do presnidavek, do zeleniny apod. Jana
Ahoj holky, přidám vám svoji radu k tomuto problému. Když měla první holka rok a půl, rozhodla jsem se přestat ji kojit. Umělá mléka odmítala, tak jsem přešla na klasické kravské,ale jenom před spaním. A to si ještě vymrčovala, tak ho měla trochu ochucené kakaem. Jinak by bez mléka neusnula. Jinak měla přes den jogurty, sýry atd. Takže mléčných dávek dost. Teď máme druhou, zatím 10 měsíců, a vesele kojíme. Odhaduji to taky tak na ten rok a půl. No uvidíme.
U nás je to naopak - Kubíček už oslavil rok a zatím ho pouze kojím, jiné tekutiny si nevezme, i dkyž nabízíme. Ale mě to nevadí, chci kojit stějně dlouho, takže na něj nespěchám.
Pokud musíš opravdu odstavit, doporučuji upravené mléko - t.j umělou výživu. Kravské mléko (navíc trvanlivé) je pro děti nevhodné, znám spoustu maminek, co ho ještě nedávají, i když mají děti už přes dva roky. Takže vyzkoušej nějaký ten Nutrilon nebo Hamilon.
A proč musíš brát právě HA? Je to ten největší prevít, co může být… Není lepší nejaká antikoncepce slučitelná s kojením? Nebo přejít na nějaké přirozené metody? Roční dítě kojení potřebuje, podle možností je lepší kojit doztracena asi do dvou let (většinou se zadaří rok a půl.)
Alice
Ahojky, já s tímhle problémem bojovala iu dcery od 9.měsíce a teŠ s tímbojuju také u syna a také od 9.měsíce. Jakmile se přestalo (nechtěně) kojit, už žádné mlíčko nevypili. Mám skoro kompletní výstavku UM, vyzkoušela jsem snad všechno ale neúspěšně. POkud jim mléko nebízím tak po 10 minutách, tak mi tak 30 ml za dne vypijí a to i když nedostanou nic jiného k pití. Jenže i tak mi pijí oba málo, tak to mléko nahrazujeme mléčnými kašemi, jogurty, sýry. U starší dcery (26m) dávám občas i to krabičkové mléko s příchutí nebo čaj s mlékam, synovi (12m) dělám bramborovou kaši a do toho zatím ještě UM místo kravského a jí to.
Ahojky , taky byly doby, kdy malá nechtěla pít mlíčo a tak jsem si počkala na to, až usne a v pohodě tu 250 ml vypila. ![]()
Jinak za všech míček jí teď chutná Beba bifidus, je vylepšená. Jen mi nejde do hlavy, proč Beba bifi 3 - 350 g stojí 180 kc a Beba bifi 2 - 1200 g jen 285,– proto kujuji stále Bebu 2, malé je 16 měsíců. Nevadí to? ![]()
Jen se mi vždycky ježí vlasy, když mi nějaká maminka řekne, že miminku dává nízkotučné karbicové . . .
![]()
Ahoj Alice,
je to v této diskusi trochu „mimo mísu“, ale zaujalo mě v tvém příspěvku, že HA je „ten největší prevít“. Prosím o podrobnější vysvětlení, proč.
Díky za odpověď,
Veronika
Ahoj Alice, HA mi navrhl můj gynekolog,protože mám od porodu velice silnou a bolestivou menstruaci.Prostě mi bývá špatně,bolesti hlavy a v noci se chodím třeba pětkrát přebalovat a to používám vložky s pěti kapičkama,takže je to docela hustý
Špatně mi bývalo i dřív,ale nekrvácela sem tak hodně.Navíc sem pak jak po opici,protože pokaždé ztratím dost krve.Doktor mi tedy navrhl toto a tak se podřídím odborníkovi,protože HA mi v tomto ohledu dříve dost pomohla.Jinak děkuji Janate za podporu.Malej jogurty i kaši baští jako o život,takže se už po roce nebudu snažit to nějak lámat.Jen zkusím zvýšit dávku tekutin a uvidíme.Za tři neděle jdeme na roční prohlídku,tak to proberu i s doktorem a uvidíme ![]()
Mila