Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den!
Naší berušce je právě čtrnáct dní a podle všeho trpí prdíkama. Kroutí sebou, rudne, heká, pobrekává, potom obšas zarachtá, ale klid není, jak vždy doufáme, nýbrž to tak jde dál, porád dokola. Vydrží značnou část dne nebo i celou noc (tlačí i ze spaní). Chci se zeptat, jestli i u vás to trvá takhle dlouho (několik hodin v kuse) nebo to přechází dřív.
Zdravíme všechny.
Rodičové Katka a Jakub s holčičkou Aničkou
Ahojky,
náš malý má 2 měsíce a s prdíky je už to malinko lepší,ale dříve trvaly téměř celý den a noc-pořád.Téměř nic nepomáhalo-až masáže s olejem na prdy z Bubchenu a cvičení nožičkama.
Teď už se docela dost hýbe takže je to lepší,ale přesto
někdy bývá dost protiva..
G.
Ahoj, nas trapily prdiky taky hodne, zlepsilo se az tak cca ve 3-4 mesici, kdy uz se mala dokazala poradne hybat a otacet. Nevim uz jak dlouho to trvalo, ale vzdy je dobry zkusit Sab Simplex, masaze briska nebo davat nozicky k brisku (jemne). S prdiky se bohuzel neda nic delat, myslim, ze jsme si timto obdobim prosly vsechny ![]()
Tak hodne sil a malo prdiku ![]()
Simona&Kristynka (9 mesicu)
Nás trápila kolika do konce 5.měsíce. Přestalo to snad ze dne na den. Ačkoli se malý dost hýbal už od třetího m., přesto nemohl v noci spát a prděl a prděl bez úlevy. Ted nás zase trápí zoubky, a spaní je možná ještě horší. Teta mojeho manžela mě upozornila, že kluci první rok života většinou probrečí, pokaždý kvůli něčemu jinému. Mnoho zdaru a neztrácejde naději…
Tak preju hodne trpelivosti vsem maminkam prdikovych deti
Nas to trapilo taky do tretiho mesice. Nejprve kazdy vecer tak od 17 do 22 hodin. Bylo to strasne, nepomahalo vubec nic, ani masaze, ani teple na brisko, ani sab simplex. Kdyz bylo opravdu nejhur, pouzili jsme rektalni rourku. Ta pomohla okamzite a skoro vzdy, ale nema se to s ni prehanet, aby si mimi nezvyklo. My ji pouzivali tak 2× do tydne (ale byly dny, kdy jsem ji ze zoufalstvi pouzila i 3× za sebou). Kolem 2. mesice se boleni a prdeni prestehovalo do brzkych ranich hodin, a tak vasek rval treba od 3 do 5 rano. Nekdy po 3. mesici to prestalo.
Poud kojite, zkousejte pit fenyklovy caj a vyvarujte se vsech nadymacich potravin (nejen treba fazoli nebo zeli nebo tepleho chleba), ale taky vseho kyseleho (zadne kiwi, pomerance, mandarinky), zadnou cibuli, cesnek. Nejlepe by bylo nejist asi nic
Ale to nejde, ze. Takze nezbyva nez vydrzet, jednou to urcite prejde
Prdum zdar!
Makys a Vasek (dnes 11. mesicu)
Ahojky.
Moji Simonku trápily prdíky, každej se divil, protože většinou trápí kluky. Tak jsem začala hodně pít fenyklový čaj, téměř jsem se bála, že mi z toho začne být už špatně. Ale můžu říct, že to hodně pomohlo. ![]()
Pečivo jím taky skoro tři dny staré, ale ze začátku to bylo stéjně jedno, protože prdinkala i když jsem ho jedla až po týdnu. Taky mléčné výrobky, jí působily problémy. Trošku jsem se začala více zajímat o svůj jídelníček a fakt to pomohlo. Taky je dobré nechat prcka po kojení dobře odříhnout, i když třeba usne.
Někdy mi pomohlo masírování přes teplou plynku, nahřála jsem ji žehličkou, malá sice pěkně během té chvilky pořvala, ale pomohlo to. No chce to zkoušet a trpělivost. I teď když má téměř 5 měsíců se v noci moc nevyspí a cestuje po celé postýlce.
jana a simonka
Ahoj,
i my mame za sebou prdikove trapeni. Dokonce u nas bylo obdobi, kdy Matysek rval proste porad, az se urval do spanku. Postupem casu se to ustalilo na prdikovych zachvatech v pet rano, az najednou ve trech a pul mesicich konec, ze dne na den. Nam na prdiky nepomahalo vubec nic, a to jsem zkousela fakt vsechno, co mi kdo poradil. Obcas teda pomohla rourka, ale nekdy i po jejim pouziti boleni uplne neprestalo. Chce to proste vydrzet. Vim, ze na tuhle radu uz jsi asi alergicka (ja jsem taky byla, pocitala jsem, kolik tydnu ci dnu nam zbyva do tri mesicu, kdy to vetsinou ustava), ale ono to fakt prijde a bude po boleni.
Drzim palce, at je to co nejdriv.
Jana a Matysek (ctyri a pul mesice)
Ahojky.o))
velmi aktuální téma.o)))) koukni se k nám do deníčku Jarňulek - tam to rozebíráme… a v menší či větší míře to má snad každej prcek.
Týden ppo příjezdu z porodnice začal i ten náš… a tak rudne tlačí a heká už dva měsíce a jeden den.o)))) naštěstí moc neřve - jen večer, ale úlevu mu nepřináší naprosto nic - ani ta rourka.
Podle mě si nedělej starosti s tím co jíš, jelikož Ivous od nás z deníčku má holčičku, která je na umělé výživě a prdíky ji trápí jako čert.o(((
Jo a taky to máme colodenně a celonočně - jen chvílama je klid … většinou přes den, kdy už se víc hýbe, ale tvoje ďětátko je ještě moc malý tak toho moc nenamrská.o)
Takže vítej do kubu počtářů a přeju ti rychlé odečítání dní do třetího nebo čtvrtého (možná í pátého - proboha jen to ne.o))) měsíce..
Zdraví tě
Markéta a Michal (8 týdnů 4 dny + spoustu hekání)
PS. jo spím se špuntama v uších a i přesto mě tím hekáním budí, fakt nechápu jak při tom on může spát…
Jsme už v koncích. Malá (16 dní) po kojení usne na 10 minut a okamžitě se budí s křečovitým pláčem, rudne, mrská sebou. Chováme, houpeme, čekáme, až „odpadne“, ale jakmile zavře očka a položíme ji do postýlky, začne nanovo. Takhle je to už dva dny a dvě noci. Sab v každém druhém kojení nepomáhá, já už téměř nic nejím (jogurt, muesli, ovesná kaše,Racio chlebíky, brambory..) a prolívám se protiprdíkovými čaji.Všechny další vyčtený metody selhávají. Ze mě už je chodící mrtvolka … AKorát jsme ještě nezkoušeli tu rektální trubičku. Nevíte někdo, jak přesně ji použít?
Děkuju za všechny rady. Zoufalá mamča Timmi
Ahoj chudínky mimi a mamulky,
vím co to je, naše malá trpěla prdíky až do 4měsíce a pak se to začalo vylepšovat. Nyní začly nanovo po příkrmech. Vyhoda ale je, že se ve dne zabaví a tolik na ně už nemyslí.
Vyzkoušeli jsme opravdu vše i rourku, sice jsem párkrát na sobě měla vystřelený průjmáček
, ale co bych pro malou neudělala.
Co nám ale perfektně pomohlo byla masáž po každém přebalení s olejíčkem na masáž bříška od Weledy. Bylo to mnohem lepší a vymyslela jsem i že kápnu také na plínku, která je na bříšku. ![]()
Když malá měla večerní prdíky, tak pomohlo houpaní na míči
![]()
Zkuste to a uvidíte. Prcíček a vaše nervy za to stojí. Když se to nezlepší, chce to čas a pevné nervy:)
Podívejte se na stará témata, už hodněkrát tady o tom byla řeč.
Mějte se krásně a pošlete kamárky, rodiče na chvilku s malým ven a odpočiňte si ![]()
Iri +Mery 9m
Můj chlapeček měl taky problémy s prdíky, Sab vůbec nepomáhal, tak jsme zkusili gel z lékárny ( na obalu je nějaká kopretina, nebo heřmánek či něco podobného) stál kolem 50kč a masírovali jsme bříško a fungoval na mé dítko až zázračně. trošku gelu, 3min. masáž a byl klid. Ten gel se může používat od narození, ale název si nepamatuju, kdybyste to někdo chtěla vědět, tak vám to zjistím.
Jana
Ja mam takovou netradicni zkusenost. Kdyz jsem kojila, tak jsem pila cas pro kojici, kde bylo uvedeno, ze pusobi proti prdikum. Za nejaky das jsem ale vysledovala,ze kdyz si nektery den ten caj nedam, tak je klid. Tak jsem ho prestala pit a mala je OK. Pripada mi to strasne divne, ale proste to zabralo. A vyzivou to opravdu neni. Kdyz jsem se jednu dobu bala vseho jidla, aby to nebylo horsi, tak to stejne horsi bylo, a kdyz jsem se napraskala treba zelim, tak zadne prdiky nemela. To je moje zkusenost. Musim ale podotknout, ze kazde dite to zvlada jinak a nektere opravdu mohou byt hodne citlive na stravu matky. Avsak je to jen minimum deti.