Jak dostat partnera do práce...

474
9.2.11 13:47

Jak dostat partnera do práce...

Už to řeším docela dlouho, tak mě napadlo svěřit se a poradit i tady. Stručně popíšu problém: Jsme s přítelem spolu dva roky, teď čekáme dceru. Protože jsem přišla o práci a on ji ani neměl, řešili jsme to přestěhováním se k jeho rodičům do dvojgeneračního domku - rodiče jsou fajn, rozumíme si a všechno, o to se teď nejedná.
Jde o to, že přítel ke konci roku přišel o práci (smlouva o provedení činnosti, ani to nebylo na dobu určitou). Je mu 26 let, má nedokončenou VŠ obor elektrotechnika, předtím střední školu, ale problém je, že nikdy neměl „pořádnou“ práci. Jenom brigády a přivýdělky. A teď už skoro třetí rok nemůže sehnat ani to…
Nejhorší je, že třeba na brigádu někam do supermarketu ho nenapadne jít (akorát by projel benzín, nejsou za to žádný peníze, atd.), nebo třeba do vzdálenějšího města, kde by utratil moc za benzín. Na druhou stranu zase jakmile jsou někde podmínky, které úplně nesplňuje, nebo jde o vedoucí pozici, tak se na to předem vykašle.

Svým způsobem ho chápu, když takhle dlouho nemůže nic najít, tak je z toho otrávený. Jenomže tahle to prostě nepůjde - aby nás finančně donekonečna sponzorovali jeho rodiče (ze strany mojí rodiny to prostě nejde). A kdykoli se o tom chci bavit, tak je za chvilku naštvaný, jde ven kouřit, prostě se tomu vyhejbá. Sice projíždí na netu inzeráty, ale má problém se prodat, trochu se vnutit…
Už nevím, jak mu pomoct, do něčeho ho nenápadně popostrčit, když to beru polopatě, akorát je dusno…

Nemáte někdo nějaký nápad, radu… budu vděčná za každý názor nebo povzbuzení… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13338
9.2.11 13:53

Myslím, že to je otázka motivace. Nechci mu křivdit, tak se zeptám: Nevyhovuje mu to takhle náhodou? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
9.2.11 14:01

Já právě nevím… Kdybych se ho přímo zeptala, tak mi to přijde hnusný. Sama jsem byla nějaký čas bez práce, a vím, jaký to je…
A člověk se prostě nedokope k tomu, aby denně osm hodin obvolával firmy a ptal se a jezdil a tak, i když to by bylo ideální.
Jenže poslední dobou je sice celej den u kompu, jenže paří hry (občas dojde zatopit, nakrmí králíky a navozí dřevo). A ode mě čeká, že budu dělat všechno ostatní… takže jediný, co mu říkám „nepěknýho“, je, že když nechodí do práce, tak ať si sám vymyslí a udělá oběd, večeři…

I kdyby mu to už takhle vyhovovalo, nebo spíš byl už zvyklej a podvědomně to nechtěl měnit, co s tím? Když na něj budu tlačit, akorát se nasere a nebude s ním řeč vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
9.2.11 14:01

Vivik,
asi budu moc upřímná, ale mám pocit, že tvému příteli chybí zodpovědnost. Vlastně úplně naplno si myslím, že mu to takhle vyhovuje. Spoléhá se na pomoc od rodičů. Asi bych zkusila promluvit s nimi, aby mu to tolik neusnadňovali. Třeba aby si řekli o nájem nebo tak něco.
Je to mladý kluk, a myslím si, že by pro něj neměl být problém, najít si práci. I za tu cenu, že bude muset dojíždět. Když se mu nechce utrácet za benzín, tak ať jezdí autobusem. Čekáte miminko, a to není zrovna levná záležitost. Dříve nebo později tě to začne štvát a budete spolu mít problémy. Být tebou, dám příteli nůž na krk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21909
9.2.11 14:03

Presne.Nerada bych krivdila,ale takovej pristup mu zrejme vyhovuje.Penize se nejak vyresej,rodice pomuzou,tak co on by se namahal.Bych ho hnala s cigarama :cert: a vubec bych ho hnala.Cekate dite a on povazuje brigadu v marketu za podradnou?Kde je psany,ze musi jet autem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.2.11 14:18

Vivik, před rokem jsem měl tu samou situaci - mám ale výhodu, že jsem v Brně. Třikrát týdně (a dvakrát denně) prohlídnout www.prace.cz a www.jobs.cz - to byl základ. Pak projet internetové stránky firem, které jsem znal z minulých zaměstnání - dělal jsem technickou kontrolu, stýkal jsem se osobně s šoférama zákazníků. Pak jsem obvolal a navštívil personální agentury - ty mně sehnaly pár brigád a na jedné z nich jsem měl štěstí. Jednatel té firmy znal jednoho z mých bývalých šéfů. Od něho věděl, že se mně pracovat chce a že neodmlouvám. Takže okamžitě smlouva na dobu určitou a po třech měsících na dobu neurčitou ( prominutá zkušební doba). A je to. Pracuju za 17 000,– měsíčně. Sice nepřetržitý provoz - denní, noční, soboty, neděle, státní svátky - ale nejsem na pracáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
9.2.11 14:25

řekla bych, že mu vyhovuje být doma. Vždy ho podle toho, co píšeš někdo zasponzoruje. Jinak podle mě, pokud nemám práci, nemám peníze, tak nemůžu kouřit. A jinak, když on nechce do práce, tak co mu třeba po šestinedělí nechat mimčo ať se stará a jít do práce? Měli byste nějaké peníze a on by se doma neflákal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.11 14:37

To mi něco připomíná-sebe :oops: ale naštěstá své náklady financuji ze svého vč. bydleni, nikdo mě neživí a sem tam nějaký příjem mám.

Jak psala Míša8808 - na tom něco bude a taky o letargii po pár měsících kdy nemá žádnou pravidelnou prac. činnost.

• Citovat
  • Upravit
1648
9.2.11 14:45

Jediná možnost- najdi mu práci sama, mu to totiž vyhovuje. nenech to na něm, ale sepiš mu životopisy a průvodní dopisy a prodej ho sama. Pak ho postav před hotový pohovor, ostatzní už záleží na něm, ale pokud máš možnost na pohovor ho doprovoď, jinak se vymluví a zase skutek utek. měli jsme stejného experta v rodině, než mu všichni dali najevo, že vyžírku doma nechtějí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
9.2.11 14:46

Ahoj,
taky bych to viděla tak, že si přítel zvyknul na flákání doma a spoustu volna a žádná zodpovědnost.
Dala bych mu asi nůž na krk, buď si najde fofrem práci nebo bude na mateřské a do práce půjdeš ty! Třeba to s ním hne :nevim:
V každém případě bych se fofrem snažila to řešit.
Já měla takhl fungujícího bývalého, dodělal vysokou a do práce se mu nechtělo, vše bylo pod jeho úroveň… :pocitac: …takže byl na pracáku a chlastal, pořád. Tak jsem ho kopla do řiti a šla dál!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.11 14:46

nešlo by, že by jeho rodiče dali termín, do kdy se máte přestěhovat (i jen tím postrašit) a najít se něco svého, nebo aspoň po něm chtít náklady na služdy a údrždu baráku? a to mimčo pro něho není dostatečná motivace? pro mě osobně by byla motivace jen to, že by mě měli žvit rodiče nebo kdokoli jiný.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.11 14:58

Já bych ho zase tak neodsuzovala. Můj táta, většinu času pracoval jako soukromník, vyráběl nábytek a prostě najednou zákazníků nebylo a on musel na UP.. taky by se dalo říct, že nikdy nebyl zaměstnaný..
Když si měl najít práci, tak to bylo hromady výmluv, proč ne, to samé když něco potřeboval, tak si pujčil od babičky peníze..
Nevím jak to napsat, ale i když mu bylo přes 40, tak se rpostě bál do kolektivu - pracovního, byl zvyklý na svůje, že si rozhoduje a když měl jít na nějaký pohovor nebo tak, tak byl nervní jak něco…
Píšeš, že nikdy nepracoval jako zaměstnání, myslím, že má z toho určitý strach :think:

• Citovat
  • Upravit
1648
9.2.11 15:07

anonymní promiň, ale v 26 letech mít strach z něčeho, co ještě ani nezkusil? Tím myslím pracovní proces jako takový? To si děláš legraci ne? Pokud by zkusil být vlastním pánem jako tvůj táta to je poněkud jiné kafe, těžko si totiž po x letech zvykáš na příkazy z hora, ale tenhle promiň zakladatelko „floutek“ to ještě ani nedělal ani nezkusil ani nebyl ochotný dělat. Jak vidno nehlo s ním ani její těhotenství, takže neřeší to, a ona to musí řešit za něj, protože má logicky paniku z toho jak to půjdde dál…Nakonec to stejně skončí rozchodem, dítě je veliká zodpovědnost a to nejen finanční, tohle je dle mého názoru nevyspělý kluk, který bude maximálně řešit až mu poteče do bot ale to už bude pozdě a tohohle se troufám si říct zakladatelka obává a to právem :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
9.2.11 15:09

Promiň vivik, já vím někdy jsem dost tvrdá, ale takhle to na mě působí, nemáš a nebudeš to mít lehký :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
9.2.11 15:15
Vivik píše: …I kdyby mu to už takhle vyhovovalo, nebo spíš byl už zvyklej a podvědomně to nechtěl měnit, co s tím? Když na něj budu tlačit, akorát se nasere a nebude s ním řeč vůbec.

Říká se, že pokud je člověk bez práce cca 1/2 roku, tak se dostává do jakéhosi stavu „bžžž“, kdy je obtížné se vůbec do jakékoliv práce vrátit, resp. naskočit do toho režimu. No a přítel ten režim asi ani nikdy neměl, když chodil jen po brigádách, ne?

Tohle je fakt těžký, na to radu nemám. :think: Pokud ho do urputného hledání práce nenutí ani příchod vašeho potomka, tzn. existenční nutnost, pocit zodpovědnosti, snaha zajistit rodinu, tak vážně nevím, co by ho už mohlo nakopnout… Já bych od chlapa (s jakýmkoliv vzděláním/nevzděláním) čekala, že vezme cokoliv, jen aby vás zajistil. :nevim:

Přemýšlím, co ti napsat povzbudivého, ale nějak mě nic nenapadá… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria