Domácí neshody - peníze, vaření a tak dál...

Anonymní
8.2.11 12:23

Peníze a vaření a tak dál ....

Omlouvám se, že anonymně.

Nějak nám moc doma nevycházel rozpočet, MM že moc utrácím. Tak jsme se domluvili, že mi prostě dá po výplatě balík, s kterým si budu muset poradit, nákupy, lékárna, drogerie, děti. atd., on že se postará o auto, složenky, atd.

Částka by to byla dostačující. Nebýt toho, že MM nevychází s tou svojí. Argumentuje tím, že mi furt ještě musí dost zbýt, a auto musí jezdit, a on musí přes den něco v práci jíst.

Ještě pořád ta částka opravdu je slušná. Jenže už musím šetřit, už musím přemýšlet, co budu vařit. Holt nemáme v koupelně šampony za stovku, ale za pade. Holt nemáme zubní pasty za pade, ale za dvacet.

A teď bych teoreticky měla vymyslet jídlo, a v množství pro čtyři lidi, kteří mají zcela jiný nárok na složení jídelníčku, a to 14× do týdně (obědy, večeře). A protože se mi prostě ani nechce dělat čtvero jídel (osobně nejím maso), tak já jsem prostě 3× denně na chlebu s máslem, malýmu rozmixuju to, co uvařím staršímu, a táta si to musí dochutit na talíři. A většinou je to bez masa, jen třeba s vajíčkem - musím šetřit. Prostě nemůžou mít VKZ nebo řízky každej den. To fakt nejde.

Problém je v tom, že se mi prostě nedaří uvařit chutně, zdravě a levně pro všechny. A navíc, starší už má svůj názor, takže sní kečup s čímkoli, ale bez kečupu horko těžko něco, maximálně lipánek. Na téma lipánek jsme už taky vedli „diskusi“ - dle názoru MM jich sní moc. Jenže - na snídani mi odmítne chleba s máslem (rohlík se sýrem … ) a pak celý odpoledne se vzteká, že má hlad. Dostane svačinku - ten chleba od snídaně ne, ten dojím já. Následuje oběd - jako dnes, proto píšu - brečí, že má hlad, ale když uvidí ten „poklad“ v troubě, prostě jíst nebude. Sní jen a pouze lipánek s rohlíkem. Přijde večer, a táta z práce (nebo má práci venku, v dílně, atd.) Sedne k jídlu (většinou část od oběda), naprosto bez chuti to sní, resp. nakrmí malého. Následuje dialog, proč mu nedám najíst (řve hlady, ale se mnou prostě jíst nebude) a že se nediví, že to nechce jíst, protože to se jíst nedá.

A jak už jsme oba tak nějak načatý, stačí pak maličkost - třeba nová modřina pod okem. A jaktože jsem ho neuhlídala, že mohl přijít o oko. Povídám, že sám moc dobře ví, že se to uhlídat někdy nedá (několik modřin z doby tatínkovy „péče“). Reaguje tím, že moc dobře ví, proč - protože v tu dobu prostě na hlídání neměl čas, tudíž je jasný, že jsem v tu dobu nehlídala. Sakra, nemám oči na zádech!!! Nezájem. Jsem matka.

Pak, protože MM je takový dost akurátní a podívá se s malým na Večeníček a dá ho spát, a zatímco já meju nádobí nebo něco jinýho, uklízí hračky a zametá drobky a uklízí koupelnu (nesnese, aby se šlo spát a někde byl „bordel“) a nadává jak špaček, že toho už má doma dost a že nám nebude dělat ču**ka. To je výsledek toho, že jsem se kdysi ozvala, že když se mu něco nelíbí, jak to dělám já, ať si to dělá sám. Zajisté to tak bude nejlépe.

Suma sumárum, ať se snažím, jak se snažím, dnes a denně je vždy nějaká připomínka. Ke mně coby špatné máme, kuchyřce, hospodyni (jaktože jsem utratila všechno … musíme šetřit ...... a jaktože přitom v ledničce nic není … ) :zed: :zed: :zed:

No, snad dodám jen to, že už spím v jiném pokoji. To ke klidu taky nedodá.

Prostě - musím potvrdit, že láska prochází žaludkem. Chutně nakrmit, podávat jídlo nahá (a zbavit se těch dvaceti kilo navíc)… a pak teprve bude klid???

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27264
8.2.11 12:31

Když má občas můj chlap nějaké připomínky, tak se ho normálně zeptám, jak by to udělal on. Popřípadě mu řeknu, ať si to zkusí udělat sám.
V práci sice jíst musí to je pravda, ale má možnost dojít si třeba domu na oběd? Popřípadě si tam oběd ohřát? Pokud ano, tak to vyjde levněji než restaurace.
Svačina ho taky vyjde levněji doma dělaná, než kupovaná bageta.
Večeře máme nejčastěji studené(chleba s něčím+čaj, kakao) nebo jednoduché, zapečený tousty, zapečený chleba, housky atd atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
8.2.11 12:36

Co na to říct? Ať si to zkusí sám vyjít s těmi penězi a uvařit chutně, nebo ať nejí doma a nají se jinde včetně večeří, když mu od tebe nechutná :nevim:
Nevím, jako částku máš k dispozici, ale sama píšeš, že je slušná - těžko pochopit, kolik by to mohlo být :mrgreen:
Jinak nemyslím si, že je nejlepší, aby měl syn pořád jen Lipánky, ale pokud ti nic jiného jíst nechce, tak se tvůj muž nemůže divit, že jich sní tolik :zed:
Radu nemám… Já hodně vařím obyč jídla - vyrostla jsem na nich a jsem tak zvyklá. Maso máme tak 2* do týdne a přítel si nestěžuje… Dávám hodně bylinek - bazalka, oregano, provensál, majoránka, petržel a tak. Jídlo pak chutná úplně jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Jako můj manžel je taky velmi vybíravý co se jídla týče.Ale už to není tak hrozné jak to bylo ze začátku.Byl zvyklý na domácí knedle ,nudle ,denně na něho babička čekávala a jak ho viděla v zatáčce už ohřívala oběd.Prostě měl servis babičky a maminky.Jeho brácha je to samé ,řekla bych že horší.Jí jen kuřecí prsa ,taky vše domácí .Chudina jeho budoucí manželka.Ale manžel si prostě musel zvyknout.Sice nesní třeba jídlo dva dny po sobe ,ale když nám zbude tak mu udělám jen nějakou rychlovku ,třeba hemenex .A on si to rychle rozmyslí jestli si dá roštěnku z nedele nebo vajíčka :mrgreen: A sdětma to mám stejné,jeden u oběda řekne ,že to nechce a ostatní se přidají jak cvičené opice.Tak když nechcou tak jim to vezmu ,schovám a až chodí,že mají hlad tak jim to ohřeju .Malá taky sní všechno ale ona se opičí po klukoch.No a s tím uklidem .Jednou začas chytne manžela uklizecí nalada .A to je pak vše špatné .Já jsem líná ,nic nedělám atd.Ale že on si po sobě ani hrnek neumyje to je jiná.Ted malý donesl vysvědčení a poprvé dvoja.Tak jsem to schytla já,že se sním málo učím .Prostě to člověk asi musí překousnout a nebo se na to vykašlat .A to spaní v jiném pokoji ,taky u nás proběhlo ale pak se to vrátilo zpět.

• Citovat
  • Upravit
2673

Já bych mu taky řekla ať si jednou zkusí všechno sám.Co se týče šetření,jde stebou někdy nakoupit třeba?Aby viděl dnešní ceny,a že kolikrát má člověk v koši jen to nezbytné a stejně to stojí kupu peněz?Teda vůbec ti to nezavidím,to musí být šílený na nervy :-( Možná bychom to měli doma podobný ale snažila jsem se od začátku vychovat ho trochu k obrazu svému :-D Po čase to zafungovala a je klid :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
8.2.11 12:37

Nevím, zda potřebuješ opravdu nějaké rady nebo se jen tak vypovídat :kytka:

Co se jídla týče, dle mého názoru, nezlob se na mě, ale jste moc rozežraní. Neuvaříš levně, pokud máte každý svoje nároky na jídlo a neumíte si navzájem ustoupit. Základem levného, zdravého a chutného vaření je mít nerozežranou rodinu, budeme jíst to, na čem jsme se domluvili, maximálně každý jinou přílohu. To je ale chyba podle mě ve vás, ve výchově, v komunikaci. Co se týče lipánků, já svým dvěma dětem i toto dopřávám, ale rozhodně ne denně. Bychom se za chvíli mohli jít pást. Co tak vyzkoušet domácí pribinák z polotučného tvarohu, smetany a vanilkového cukru? Jinak moje dětí jí activie, každý i dvě denně a přesto se vejdeme do nízké částky za jídlo.Jíme ovoce, zeleninu i maso.

Co se týče „chutnosti“, v tom u nás problém není, kořeněné, zvlášt glutamánovými hnusnými slanými směsmi, to my nemusíme.Děti na to nezvykáme, dobroty jim občas dopřáváme a učíme je, že budeme jíst to,co je doma právě dostupné.

Co se týče rozdělení úkolů, připomínek a chování manžela vůči Tobě, to je vše o komunikaci. I co se týče financí. Oba musíte mít přehled, kam peníze „mizí“ v něčem ustoupit. Vím, že jídlo je nákladná položka, ale benzín taky. A bez auta se v dnešní době fungovat nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6378
8.2.11 12:38

tak peníze se u nás taky často řeší.My jsme sice jen tři-a dceři je 14měsíců,tak už jí skoro všechno s náma.Ty ranní boje s jídlem znám moc dobře.Kdyby to jen šlo jedla by od rána do večera jen jogurty-jakekoliv.Tak snídaně je boj,pak sblajzne celý oběd a svačina a večeře musí být jogurt.Skus říct manželovi ať ti naplánuje jídelníček na 14dní s ohledem na rozpočet ať se taky zapotí vymýšlením co a jak.Já vařím taky každý den,ale jen jedno teplé jídlo a naštěstí si manžel ještě nestěžoval.Od toho tvého je to fakt sprosté-má být rád za to co má.A to oddělené spaní bych pokud to jde hned napravila-to nikdy nedělá dobrotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dice neprihl
8.2.11 12:39

Ahooj, no situace nic moc, ale mozna to je jenom proste ponorka…vsehcno se nakupilo a to je vysledek.
Nevim jak mas stary deti ale zkus nejaky novy recepty…pridala bych hodne testovin, na ty si malej muze dat kecup a manzelovi to taky urco bude chutnat kdyz mu tam das maso…nebo klasicky zapeceny brambory, zase se daj i s kecupem navic super jak nakombinovat zbytky…rizota to samy…ja treba zapeceny brambory delam i tak ze dam vrstvu brambor(platky)na to sekanou jako ochucenou vrstvu a opakovat, zaliju slehackou na to syr a je to bomba a rychly…nebo kdyz maso, tak nakup kureci kridla stehna v akce, udelej z nich treba neco jako v kfc to ti sni taky oba…Nevim jakej mate rozpocet ale je fakt ze by manzel mohl zmenit postoj a ne ti davat takovou sadu…a vis co chces zhubnout tak chod treba 2× tydne na cviceni a at vari on…hrdina. A vubec ideal na zacatku mesice jedte nakoupit spolu takovej ten mega nakup, dopredu vsehcno sepis on bude vedet kolik to stalo a co mate…a pecivo a spol to ti uz pak tolik peneze nesebere…zkuste to. :kytka: hodne trpelivosti!!!Hlavne si nesrazej sebevedomi!!!! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
1318
8.2.11 12:39

Musím uznat že i přes to že to je docela vážný téma jsem se docela pobavila,spousta věcí je jako u nás doma,třeba pořád slyším,že mamina a ségra tak,či onak,proč to tak taky nedělám…Moje kamarádka vařila jen z gothaje,ale úplně všechno a jíst se to dalo.Chce to jen dobrý chuťový buňky a fantazii,jak dochutit kuře na paprice bez masa s gothajem.Já to dělám tak,že místo masa občas dám soju.Dneska prodávají granulát jde s ním udělat třeba špagety,plněný knedlíky,pak prodávají plátky,ty jdou na ptáčky,na řízky,na různý omajdy.Minule jsme měli luxusní guláš ze sojových kostek,z těch je dobrá i čína.Taky máme skoro denně polévku,občas nám stačí i s rohlíkem…
Zkus manžovy říct,že si to teda vyměníte až bude mít třeba dovču a že jsi zvědavá jak to zvládne.Ona to zase taková prča není.Chodí s Tebou třeba nakupovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
8.2.11 12:43

Zkus mu navrhnout, aby obstarával nákupy sám, když si myslí, že by nakoupil laciněji. Dej mu seznam toho, co opravdu potřebuješ k tomu, abys mohla uvařit a nakrmit děti, zbytek ať dokoupí sám dle svých chutí a choutek ;) Ty mezitím můžeš vydrhnout tu koupelnu a zbavit byt „bordelu“. Jsem zvědavá, jak si poradí :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6378
8.2.11 12:50

S tím sojovým masem naprosto souhlasím.My ho máme tak 2× do týdne.Dá se s tím uvařit naprosto všechno a je to navíc levné a zdravé :palec: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.11 13:08

Ahoj, děkuji za podporu.

Je fakt, že ten lipánek je úlitba. jsem vzteklá, unavená, už nemám trpělivost čekat, až milánek sní to, co má. Vrazím mu lipánek. Vím, že je to špatně.

Na vaření nějak nejsem. Brutálně mne to nebaví. Zapčené věci dělám, brambory, těstoviny. Se zeleninou, sýrem, masem i kabanosem … bez bylinek se neobejdu …

Taky mám pocit, že máme poněkud rozežranou a rozmlsanou rodinu. Manžel vaří dobře a rád. Teda prý. Mně to, co uvaří, nijak zvlášť nechutná. Ale ostatní si mlaskaj. Tak nevím. Asi je to fakt dobrý, jen já mám prostě zvrácený chuťový buňky. Proto dobře nevařím. Ale mírně mně utěšuje detail - když jsme byli na dovolené s kamarády a viděl to, co servírují ostatní mámy, komentoval to (samozřejmě ne před nimi), že to by ani pes nežral.

Co se týče nakupování - pokud ho několik dní dopředu intruuju, že půjde nakoupit, a dám mu přesný seznam, udělá to, a rád. Protože přinese nákup jak kráva s účtenkou dlouhou jak tejden před vejplatou a v očích výraz generála, který právě vyhrál bitvu u Waterloo, protože měli kaše o deset korun levnější, tak jich koupil hned nekolik … to je v poho, tím fakt ušetřil. A ceny fakt ví snad ještě lépe než já .. prohlížení letáku je snad jeho hobby … jenže se pak děsně diví, že za týden prostě v ledničce nic není! (nevím, jestli to tam má vdržet 14 dní … :nevim: ) Bohužel si to můžu „dovolit“ jen občas a musím mít důvod - např. nemocné děti, nemůžu je tahat na nákup. Ob dva dny nakupuje denní potraviny - pečivo, sýry. Přesto prostě občas … si to pak všechno sečte, to co nedělají „chlapi normálně“ a je pak z toho i to rozdělené spaní.

Co se týče cvičení a volna - už mám vybráno. Víc hlídání fakt chtít nemůžu. (A babičce je nesvěřím, to fakt ne. Myslím tím svojí mámu, ne tchýni.)

A úklid koupelny a ostatních prostor - jak psala, je dost „akurátní“. Ale už se dost uklidnil, už to téměř nekomentuje - prostě jen vezme hadr a setře to ještě jednou. Aby to, co já jen tak šolíchala a spíš zamazala, BYLO uklizené.

• Citovat
  • Upravit
23847
8.2.11 13:10

Jé, no tak se domluvte na menším balíku pro tebe, to už nebude mít co žrát vůbec. Jako aby mi dával peníze a pak ještě pindal, že utratím všechno, no to bych ho :pocitac:
Ono jako můžeš se pídit po levných receptech, ale je to sakra makačka, když jsi už nějak zvyklá vařit.
Ten tvůj chlap se vlastně chová dobře, pomáhá, uklízí, peníze ti dává, akorát ty kecy okolo by si mohl odpustit, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.11 13:15
Gina108 píše:
Jé, no tak se domluvte na menším balíku pro tebe, to už nebude mít co žrát vůbec. Jako aby mi dával peníze a pak ještě pindal, že utratím všechno, no to bych ho :pocitac:
Ono jako můžeš se pídit po levných receptech, ale je to sakra makačka, když jsi už nějak zvyklá vařit.
Ten tvůj chlap se vlastně chová dobře, pomáhá, uklízí, peníze ti dává, akorát ty kecy okolo by si mohl odpustit, že?

Jo. jsem nějaká a lepší už prostě nebudu. Já ho beru takovýho jakej je, i když mám chu´t ho zabít. Není špatnej. Je pracovitej, cílevědomej, milující táta. jen ke svý ženě by se mohl chovat jako k ženě celkově, ne to rozkouskovat, jak to zrovna potřebuje - milence, hospodyni, mámě …

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.2.11 13:18

No,já bych se vyprdla na to,když vařím oběd,dělat teplou večeři :roll: .V rámci úspor rodiny jsem ochotná upéct buchtu,ale dvakrát denně teplé jídlo :roll: .A ještě s masem,to promiň,ale jste fakt rozežraní.Na chleba s máslem nikdo neumřel,ať si dá i zbytek rodiny,nejen ty.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky