Jak ho nechat šetrně zvykat?

Anonymní
7.1.25 17:08

Jak ho nechat šetrně zvykat?

Ahoj. Jak “šetrně” začít připravovat děti na školku??

Syn má teď dva roky, ale teď má takové to období, kdy máme nějaký režim, chodí +- spát stejně, pak se vše otočí a odpo nespí buď vůbec, nebo to má zas úplně jinak. Trávíme času co nejvíce venku, snažíme se i do herniček. Celkově ho hračky baví jen chvíli, takže být spíše venku je teď značka ideál, pokud nechci poslouchat neustálý řev. 😀 Všichni říkají, že bude ještě hůř.

Co se týče jeho socializace. K prarodičům jezdíme, na pár hodin tam už byl i bez nás, zvládal to v pohodě. U druhých prarodičů moc ne, tam plakal, jelikož jsou už trošku starší, tak úplně už nezvládají to jeho tempo. Takže tam to přes koleno lámat nebudeme.

Ale hádám, že školka jako taková bude úplně něco jiného než hlídání někým koho znají.

Má na střídačku období, kdy je jen mama, pak dost dlouhé období, kdy je jen tata. Pak je schopný se bát strýce, kterého vidí třeba jednou do měsíce, ale nedělá mu problém si pak hrát venku se starším sousedem, co má venku psa. Jeho povaha k lidem je taková, že se mu spíše asi člověk musí líbit, pak se otrká dost rychle. Když se mu nelíbí, tak mu dost dlouho trvá se otrkat a je stydlivý. Jinak děti má rád, když jsme v herně, tak i sám jde a navazuje “kontakt”.

Raději se ptám dostatečně dopředu a ideálně bych chtěla slyšet odpověď od někoho, kdo se řídí spíše pocitem dětí.

Myslím to tak, že pokud uvidím, že si ve školce prostě musí zvykat pozvolna, tak ho nebudu nutit tam být až do 4 odpo. Stejně tak to máme i s tím hlídáním, nehrotíme nic přes řev a protesty.

Do školky půjde klasicky ve 3 letech, bydlíme na maloměstě a upřímně tu moc lidí nepotkáváme, aby si třeba začal hrát/seznámil se s dětmi podobného věku, maximálně v těch hernách.

Je dobrou volbou na zvykání třeba soukromá školka, dětská skupinka? Kde si dítě zvyká pozvolna(ze začátku třeba pár hodin a pak přidávat)? Nebo je to hloupost? Nedala bych ho tam samozřejmě hned, ale až někdy třeba okolo toho 2 a půl, možná trošku dříve.

Jaké máte zkušenosti?
Předem díky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
7.1.25 17:27

U nás na vesnické trojtřídové školce berou děti od 2let, můžou chodit na dopoledne a jsou k nim nápomocné asistentky k paním učitelkám, starší dcera začala ve 2 a třičtvrtě a 2 a čtvrť nemluvila o ničem jiném, než kdy nastoupí a to měla denně pestrý program, kroužky, výlety, kamarádky…ale je společenská, moc hezky mluvila, tak mi vždy aspoň vše od vypravovala…kdy tam dam druhou, to ještě uvidíme, ale na jaře asi půjdeme k zápisu, aby pak během roku mohla nastoupit…zvykala jsem ji od miminka…

• Citovat
  • Upravit
8885
7.1.25 17:29

Za mě je nejlepší zvykani sourozenec, který do té školky chodí. :mrgreen: což je ale ve spoustě případů nereálný.. ono proste zalezi na povaze, s tím nic moc nenadelas. Jsou deti, co školku nesnáší celé 3 roky, co tam chodí. Jsou deti, co v sobotu brečí, že fo školky nemůžou. A většina je někde mezi. Někdo dělá tyjatr v září, někdo v dubnu, někdo týden, někdo měsíce..
Samozřejmě je fajn chodit mezi deti a zvykat dítě i na jiné dospělé, než rodiče, na pobyt bez rodičů. Ale to je tak vše, co můžeš udělat. Ty rádoby zvykacky, kdy dítě chodí do školky na 2 hodiny 2× týdne Jsou k ničemu. Za tu dobu si nemůže na nic zvyknout. Choďte takto spíš do klubiku, má cvičení… ať pak diteti můžeš říct, že školka je podobná, akorát dyl a bez maminky. Bude aspoň tušit, o co jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.25 17:40

:think: nijak si nevybavuju, že bych dělala něco extra. :nevim: na třídních schůzkách nám vedoucí učitelka říkala aby jsme s dětmi mluvili v kladech o školce. Že se na ně těší jak ony tak děti. Chodili jsme kolem školek a komentovala jsem co dělají, když byly děti na zahradě. Naše výhoda je, že dcera je extrovertní a hodně souteziva. Co dělají děti chce dělat taky. Lidí obecně se nebojí. Do školky se se těší a první den nechtěla domů. V naší třídě jsem ještě nepotkala dítko co by tam jo dělalo scény, že nejde.
Dcera známých tam být nechce od jednoho incidentu se spolužačkou. Křičí, brečí, válí se po zemí, trhá ze sebe oblečení. Syn kamardky se kousnul asi po měsíci a do školky chodí s fňukanim( 2 r). Pomalu se lepší. Bude to i povahou. Moji bratranci tam chodili s bytosni nechutí a odmítali tam cokoliv dělat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.1.25 17:50
@Anonymní píše: Více

Syn od kamarádky byl právě dost zvyklý být pořád někde po babičkách i se spaním, dokonce tam měl i staršího sourozence ve školce, ale plakal jí tam dost dlouho. Brala si ho v čase oběda domů. Ale souhlasím, že to je dost o povaze dítěte a asi i na tom kolektivu tam.

Příspěvek upraven 07.01.25 v 18:05

• Citovat
  • Upravit
9093
7.1.25 17:52

Protože to se spaním u babiček nemá nic společného. Moje dítě je bez babiček a školku milovalo od prvního dne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85469
7.1.25 17:59

Hlavne se na tu skolku priprav dobre psychicky Ty, to pomaha nejvic, neprenaset na dite negativni emoce, ale jen ty pozitivni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16456
7.1.25 17:59

Syn šel ve dvou letech do jeslí. Dva dny šel po obědě, pak už začal spát. Občas se mu tam ráno nechce, ale jsou tam skvělé tety, takže tam nakonec vždy nadšeně vběhne :mrgreen: Na hlídání byl jen občas na pár hodin, jinak jsme nikam pravidelně nechodili. Je společenský, takže najel hned na nový režim :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.25 18:01
@Serpentini píše: Více

Skvěle díky. Jsem naivní prvorodička, tak nevím. Ale v rodině i v okolí mi dost často říkali, že tímto hlídáním po rodinách si děti “zvyknou”, když jsem řekla, že ve školce to bude úplně jiné, tak mi bylo odceknuto, že si mám počkat na ty scény ve školce. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2294
7.1.25 18:07

Měli jsme souseda ve školce, nepomohlo. Měli jsme dítko od 2,5 r na dopol. 2× týdně ve školce, nepomohlo. Oba školku protrpěli. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77375
7.1.25 18:28

tak spíš občas synkovi povídat o školce, jak je to hezký dům se spoustou hraček a se spoustou dětí, že se tam děti spolu hrají a že tam mají moc hezké hračky - ale teď je to asi ještě moc brzy, něco tohoto typu, aby se tam těšil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.25 18:45

Ježíš. Na jednu stranu jsou tam od toho učitelky aby si dítě jednak urovnaly, zaujali. Si myslím, že už dokážou rozeznat s kým bude větší potíž. Mě od začátku kamarádky učitelka a asistentka( pracují v jiném městě) říkali, že to dá bez problémů. Ani jedna měla buh ví jakou letitou praxí. Měly pravdu. Zatím nepřišly a tím, že by byl problém. Spíš se divily, že jsem pro ni přišla po O. Rovnou řekly, že má zůstat dýl.
Neber to moc vážně. Spíš ty se připrav na různé varianty nástupu. To je u někoho větší stres než u toho dítěte.

• Citovat
  • Upravit
11087
7.1.25 18:46

My nemáme hlídání žádné, syn byl první měsíc rozhozeny, nemoci do toho, ale nakonec se adaptoval daleko rychleji než jeho nejlepší kamarád, který měl fungujici babičky a dedecky z obou stran a přesto u nich nechtěl spát do nastupu do školy, první 2 roky školky byly pro něj náročné. Hodně dělá povaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16456
7.1.25 19:04

Já každé ráno mávala mamce se slzama v očích, že mě někam strkala. Odpoledne mi zase vadilo, že pro mě přišla, když si tam hrajeme :cert: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9093
7.1.25 19:17

Je to o povaze. Mám dítě silného extroverta a šlo už chvilku po druhém roce do soukromé školky. Absolutně bez problémů. Známá má nadprůměrně fungující babičku a dítě musela ze školky po měsíci stáhnout a to šlo do školky normálně ve třech letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin