Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jak je to s pubertou u psu? Mám fenu stěně amerického stafordšírského teriéra. Slyšela jsem ze s pubertou jsou problémy spis u psu než fen. Jaké mate zkušenosti? Mám se obávat nebo mám byt v klidu? ![]()
@Rake Vetsinou pes v puberte zkousi, co si muze dovolit, i kdyz mel super privolani, tak najednou nechce prijit atd. Ale nic z ceho by si mela mit strach se dit nebude, takze muzes byt v klidu ![]()
Mam xAustralskeho ovcaka a puberta zacala v 6-ti mesicich a trva v podstate dodnes (za mesic 2 roky
) dnes uz ma teda jen obcas zachvevy… V tech zacatcich se mi z broucka, co udelal cokoli zmenil v bestii
co na cvicaku neumela ani sedni…
@Rake U fen je zřetelným pubertálním příznakem první hárání, u psa je to pravděpodobně období, kdy začne močit se zvednutou zadní nohou a značkovat tak jako dospělý pes. Během puberty se nejspíš mění tělesný pach štěňat, protože je ostatní psi přestávají tolerovat jako mláďata a spíše je považují za konkurenty. Rovněž v tomto období probíhá výměna zubů.
Mladí psi po pubertě se vyznačují neusměrněnou sexualitou, naskakují na jiné psy a vyhledávají náhradní sexuální objekty. Frikční pohyby většinou probíhají naprázdno, ale někdy může vytrysknout i první frakce ejakulátu; přestává jít o sexuální hry, jako tomu bylo například ve věku tří měsíců, a je tu už zřejmá skutečná motivace.
Po psychické stránce jsou u psů v pubertě rovněž patrné změny; dosud poslušní psi jsou najednou náladoví a nevyzpytatelní, bojují s pánem o dominantní postavení a zdánlivě zapomínají na dosud dobré vychování. Chovateli nezbývá než doufat, že se psychika psa po šesti až osmi týdnech dostane do normálních kolejí; zpravidla pes nezapomene mnoho ze cviků naučených do puberty. Ani během tohoto tak obtížného období nelze na další výcvik rezignovat, ba naopak.
Puberta trvá u psů déle než u fen. U fen můžeme potvrdit dospělost tehdy, když odchová svůj první vrh. Pes dozrává postupně a obecně lze říci, bez ohledu na plemeno a jeho velikost, že dospívá na konci druhého roku života. Na konci tohoto období se stává usedlejším a vážnějším, než byl dosud. U vlčích předků psů to byl i čas, kdy vlk sám začal ochraňovat mláďata a dorůstal v pravého vůdce smečky.