Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte maminky, předem Vam všem dekuji za připadne rady, zkušenosti a komentáře.
Chtela bych se zeptat těch co mají deti „brzo“za sebou.
Mame deti po 15mes..
Obě jsou to holcicky. Starší byla zvykla, ze vse děláme spolu a je na me hodne zavysla. Mela jsem strach jak to bude az budu v porodnici. Tatinek s malou to zvládli bravurně…az jsem hledela
Starší je zvykla na svůj klid. Hlavne při usinani. Kdyz jde spat tak stačí, ze si malá zivne a starší je vzhůru. Začne rvát a je úplně rozhozena. Ma křehké spaní a je hodne citlivá. Spavala sama, ale jak jsem byla těhotná tak jsem nezvládala běhání po schodech a kojení… Bývalo me hodne v tehu špatne…
S první jsem mela náročné tehotenstvi s tak se to na ni podepsalo.
Chtela bych vedet od Vas co mají deti přibližně stejne od sebe jak jste deti dávali spavat… Od kdy spávaly spolu?
Ja ted uspim starší a tatinek si za ni potom lehne. A ja spím s mladší…
Napište mi prosím jak jste zvládají dny s tak malými dětmi… Malá ma 8 dni…
Jaký jste měli režim a jak jste to zvládali?
Dekuji moc…
Příspěvek upraven 28.08.16 v 22:42
@Raolka Nemám to tak. Jen chci říct, že maminky které mají děti od sebe méně jak 3roky, mají můj obdiv, to jsou matky s velkým M. Kdysi jsem pracovala jako chůva, děti v té době 1rok a 2,5roku a byl to záhul pěkněj ![]()
@Raolka jake je otazka? Nebo co ches vedet?
Mam kluky do sebe 25m ted maji 4r4m a 2r3m a za mesic cekame tretiho kluka do party. Nemam je az tak brzo po sobe jako ty jsou od sebe po tech dvou letech a zatim vse v pohode. Chteli jsem je po sobe drive ale osud nam nedal… podle me je tech 15m super. Mas sourozenecky kocar nemusis resit kam ujde ten starsi jestli to zvladne. Nemusis se ohlizet na jeho spanek atd.. Jeste si moc neuvedomuje… Ale to je jen muj nazor. ![]()
Tatinek vse zvladl kdyz jsem byla v porodnici. Zadne zarleni se nekonalo. Kluci jsou ted partaci, samozdrejme se obcas o neco rvou nebo hadaji ale jsou to kluci… na brasku se oba moc tesi.
Příspěvek upraven 28.08.16 v 12:33
Mam 4letou slecnu, druha ma rok a pul a do tretice kluk ma 3 mesice ![]()
@Raolka Nějak postrádám konkrétní otázku.
Mám děti necelých 14 měsíců od sebe. S druhým jsem byla v porodnici pět dní, malé děti vůbec nesměly na návštěvy. Manžel a tchyně to zvládli v pohodě. Staršímu jsem prý chyběla, ale žádné hysteráky se nekonaly.
No a jinak je s dětma legrace. Kluci jsou skoro jako dvojčata, ale pořád se provokují a hašteří. Naštěstí existují soukromé školky ![]()
Máme rozdíl 23 měsíců a druhé se narodilo doma, takže jsme separaci prvního po dobu pobytu v porodnici nemuseli řešit.
Nejstarší je syn, po nem za 18 měsíců dcera a za dalších 25 měsíců syn
Během 3,5 let jsem mela doma 3 deti, da se to ![]()
No naše druhé bude mladší o 2 roky a 4 měsíce a všichni mi říkají, jak mě obdivujou, že druhé až když bude prvnímu aspoň 5 let atd.
jste sobré, dámy ![]()
Sice nevim co je za otazku, ale deti mam od sebe take 15mesicu - prvni holka pak kluk a je to to nejlepsi co muze byt.
Neznam co je to sourozenecka zarluvoat, jsou to partaci, dokazi si navzajem vyhrat a pomoct.
Ted uz jim je 6 a 5 let a nemuzu si vynachvalit ![]()
Tak já mám děti 21 měsíců od sebe, ale zatím velkou zkušenost nemám, neb mladšímu budou teprve 2 měsíce.
Hrozně jsem se toho bála a řešila to, ale mimčo je neuvěřitelně hodné. V podstatě jen spí a papá, jen večer pláče
.. Nebýt toho, že celou dobu bojujeme s kojením (kojení přes prst), malý se špatně přisává, neotvírá pusinu /už je to lepší, ale ne dobré).
Jinak mám „těžkou“ pohodu hlavně proto, že bydlíme u tchánovců. Ale dala bych to i sama, bylo by to náročnější, ale šlo by to…
Malý mě po dobu, co jsme byli v porodnici (díky komplikacím 14 dní) nějak výrazně nepostrádal.
Starší usíná sám v pokojíku, když kojím, nemá problém. Jen jsem tedy slevila ze svých nároků - u jídla má tablet či telefon a kouká na písničky.
Delší trasy absolvujeme jen s autem, nebo hlídá někdo z rodiny (po dobu návštěvy u lékaře appod.)
Sourozenecký kočár nemáme, ale při rozdílu 15ti měsíců je to nejspíš nezbytné (i pohodlné
).
Jen jsou teda oba na plínách, starší nějak nechce na nočník/záchod ani na kytičky nám nechce kropit ![]()
@alli_li Na tuhle dobu se docela těším. To už se ten roční rozdíl hodně srovná. U nás je to ještě trochu poznat a mladší staršímu hry pořád spíš kazí, než by si spolu hráli. Ale když vidím, jak už je starší od 3 let šikovný, tak se těším, až budou mladšímu taky aspoň tři. Mám pocit, že ten vývoj se potom trochu zpomaluje a budou si ještě blíž.
Máme 10 dětí s poměrně malými věkovými rozdíly 19, 15, 17, 20, 12, 28, 14 a 19m
Na děti jsem víceméně sama, muž se samozřejmě zapojuje do péče o děti, i o domácnost, ale samozřejmě pracuje. Nám to vše přijde fajn, ještě jsme se nezvencli (ale občas mám chuť, to zase jo
). Občas si sice od toho cvrkotu potřebuju odpočinout, ale stejně se po chvíli přistihnu, že jsem na ten šrumec tak zvyklá, že mi chybí ![]()
Jinak děti moje pobyty v porodnici zvládají dobře. Mám pocit, že jakmile i ti nejmenší vidí, že matka prostě není, zvládnou to v pohodě (rozhodně líp než já, já to snáším hodně blbě…). Muž to dává taky, jen jsem teda pak v porodnici dost často na telefonu a radím aspoň takhle
A musím říct, že pak vždycky muž uzná, že to sranda není ![]()
Sourozenecký kočár je pro mě samozřejmostí, bez něj bych to nedala ani náhodou.
Mám děti po dvou letech a celkem to jde, žárlení jsem se bála a nic, starší to nese statečně. I když je teda pravda, že jedu jak fretka a od druhého porodu jsem neměla ani minutu čas pro sebe.
Naopak si neumím představit větší věkový rozdíl mezi dětmi, když jsem na ně převážně sama. Jak bych pak řešila to, že pětileté starší chce jezdit na kole a já nemůžu, protože se musím postarat o mimino, to samé výlety k vodě, nebo výlety kamkoliv… To by pro mě byl asi větší oříšek, než teď přežít ten dejme tomu rok, než se situace trochu zlepší a děti si začnou i trochu hrát spolu.
Mám deti po roce, prvnímu je 15 měsíců, druhému 3 měsíce a až teď začínám péči o oba celkem zvládat bez toho, abych večer brecela do polštáře. Starší první měsíc zarlil, pokaždé, když jen videl miminko, spustil hysterak. Doted spim s malym v obyvaku a přítel v ložnici s prvorozenym, který po porodu začal zase špatně spat. Budi se cca 2× za noc. A starám se tak jak se dá
pořídila jsem si sourozenecky kočárek bez něj ani ránu. Když koupu, mám miminko ve vajicku v koupelně, stejně tak uspavam. Večer jsou uz oba protivni…večery jsou pro me nejtěžší. Mladšího si hlavně neucim na nošení! dost, ze je na me pořád nalepeny druhy. Rostou mu momentálně asi 4 zuby na jednou tak je s nim ted vsechno o to těžší. A důležité je taky si porad dokola opakovat, DĚTI JSOU RADOST
pokud se chceš ještě na něco zeptat, rada poradím ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.