Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cuddy píše:
@Svistice tak snad. A bojim se, ted melo dite dve super ucitelky na cca 12 deti, takze ta fidakticka cinnost byla paradni, jenze to nase dite je velmi urputne a uz rok mne setrvale premlouva na obecni skolku, kde ma kamarady. Tak jsem podlehla.
Jojo. mladsi je v soukro a taky maji 1 ucitelku na 6 deti…
@Cuddy Ono to, ze je min dospelych na dite taky neni apriori spatne. Dite to „nuti“ se vic osamostatnit, spolupracovat s ostatnimi detmi, snazit se. Preci jen deti 3+ uz nejsou batolatka, co musi byt nonstop pod dozorem, aby jedno nemajzlo druhe autem po hlave.
Problem bych v tom videla pouze v pripade, ze se ve tride vyskytne nejake „problemove“ dite. Ale i s temi si dobra zkusena ucitelka asi umi vcelku poradit, i kdyz je tam sama.
@Svistice super. Nase starsi dite je hlavne hodne spolecenske, cim vic deti, tim lepe. A ja se take snazim zbavit sveho skeptickeho postoje, i kdyz teda to, jak to zvlada jedna ucitelka, to pro me zahadou zustava. Holt se asi musi vic kreslit a vystihovat doma a ve skolce si budou dite hlavne hrat.
@Svistice píše:
@Cuddy Ono to, ze je min dospelych na dite taky neni apriori spatne. Dite to „nuti“ se vic osamostatnit, spolupracovat s ostatnimi detmi, snazit se. Preci jen deti 3+ uz nejsou batolatka, co musi byt nonstop pod dozorem, aby jedno nemajzlo druhe autem po hlave.
Problem bych v tom videla pouze v pripade, ze se ve tride vyskytne nejake „problemove“ dite. Ale i s temi si dobra zkusena ucitelka asi umi vcelku poradit, i kdyz je tam sama.
Zalezi, jake jsou deti, co se dela… ono jit resit pokakane dite, zatimco zbylych 20+ zustane bezprizorne, nic moc. A ve skoro kazdem kolektivu se najde nejake dite, na ktere musis davat vic pozor, na ukor ostatnich… nejhorsi neni ta samotna prace, ale zodpovednost a rodice. Vzdyt to tu ctes: ucitelka na ne malo dava pozor, ucitelka nebyla u toho, kdyz pepik bouchnul anicku, jaktoze ucitelka nevi, kolik polivky snedlo moje dite, ucitelka se jim malo venuje u rizene cinnosti… ale ono staci jedno problemoevjsi ditko nebo nehoda a ucitelka je tim vyblokovana a ostatni maj smulu. Neni to uplne jednoduchy.
@větvička1 píše:Ja jsem treba sla do deti s tim, ze si po rodicaku budu hledat jinou praci, protoze nezvladnu skloubit dojizdeni a dosavadni praci. A protoze castecny uvazek je tady celkem scifi, tak asi na par let skoncim u min kvalifikovany prace. Az na to dojde, realita me nezaskoci
A to je přesně ono! Kvůli tomu, abys pokryla péči o dítě budeš muset jít kvalifikacne dolů. A proč jsi tedy na svoji předchozí kvalifikaci studovala a stát ti studia pravděpodobně platil. (To není mířeno proti tobě, ale proti systému). Stát tady 20 let platí školy rodičům, kteří pak buď nepracují nebo pracují na nižších pozicích než na které vystudovali. To mi jako řádné hospodaření a podpora především matek rozhodně nepřipadá. Obecně je zřejmě problém, že MŠ spadají po obce a nikoho nezajímá jak už se obce ke školkám postaví. Já konkrétně žiju v největší Pražské MČ, školky tu fungují 2 týdny v červenci. Do školky se dostanou max. 4 letí. Školné v obecní MŠ tady stojí cca 1200,– plus SRPŠ a další naturální věci, které musíme do školky donést. Tlak na vyzvedávání děti po O je tu neskutečný. Soukromá školka - pokud je volná (ano i soukrome školky jsou u nás plné) stojí jen školné 10000/měsíčně plus 2000,– jídlo. Fakt nechápu proč platím daně.
@Anonymní píše:
No ale vždyť tu můžou být ženy na RD do 4 let dítěte a do 7 let na péči o dítě. A jak mi řekla naše radní pro školství - hlídání jsem si měla zajistit před tím než jsem měla děti…fakt prorodinna politika jak stehno.
a kdopak je vaše radní pro školství? Ať se podívám na ten politický výkvět ![]()
@Anonymní píše:
A to je přesně ono! Kvůli tomu, abys pokryla péči o dítě budeš muset jít kvalifikacne dolů. A proč jsi tedy na svoji předchozí kvalifikaci studovala a stát ti studia pravděpodobně platil. (To není mířeno proti tobě, ale proti systému). Stát tady 20 let platí školy rodičům, kteří pak buď nepracují nebo pracují na nižších pozicích než na které vystudovali. To mi jako řádné hospodaření a podpora především matek rozhodně nepřipadá. Obecně je zřejmě problém, že MŠ spadají po obce a nikoho nezajímá jak už se obce ke školkám postaví. Já konkrétně žiju v největší Pražské MČ, školky tu fungují 2 týdny v červenci. Do školky se dostanou max. 4 letí. Školné v obecní MŠ tady stojí cca 1200,– plus SRPŠ a další naturální věci, které musíme do školky donést. Tlak na vyzvedávání děti po O je tu neskutečný. Soukromá školka - pokud je volná (ano i soukrome školky jsou u nás plné) stojí jen školné 10000/měsíčně plus 2000,– jídlo. Fakt nechápu proč platím daně.
Ale ja pujdu dolu, protoze jsem odesla za muzem na vesnici.
Misto pro mou kvalifikaci tady nenajdu, musela bych dojizdet - 8,5 hodiny v praci + minimalne hodina cesty, spis vic. Za to mi to nestoji, radsi zmenim obor. Moje kamaradky, co zustaly v Praze, se dost casto vracely driv na maly uvazek, casem ho navysily a plny maji treba az kdyz je diteti 8 let. Ja takovou moznost nemam, jo, brala bych to vsema deseti. Ale vedela jsem, do ceho jdu, a koneckoncu zivot tady ma zas jine vyhody.
@větvička1 píše:
Ale ja pujdu dolu, protoze jsem odesla za muzem na vesnici.Misto pro mou kvalifikaci tady nenajdu, musela bych dojizdet - 8,5 hodiny v praci + minimalne hodina cesty, spis vic. Za to mi to nestoji, radsi zmenim obor. Moje kamaradky, co zustaly v Praze, se dost casto vracely driv na maly uvazek, casem ho navysily a plny maji treba az kdyz je diteti 8 let. Ja takovou moznost nemam, jo, brala bych to vsema deseti. Ale vedela jsem, do ceho jdu, a koneckoncu zivot tady ma zas jine vyhody.
Dobře, ale i ty kamarádky… Jako proč mají mít nižší úvazek a ani v Praze to není standard. Prostě tady není relevantní alternativa a podpora těch, kteří pracovat chtějí. Naopak jsou bití, protože musí platit nehorázné školné v soukromých institucích.
@Anonymní píše:
Dobře, ale i ty kamarádky… Jako proč mají mít nižší úvazek a ani v Praze to není standard. Prostě tady není relevantní alternativa a podpora těch, kteří pracovat chtějí. Naopak jsou bití, protože musí platit nehorázné školné v soukromých institucích.
Tak nižší úvazek mají asi proto, že nechtějí mít dítě 10 hodin v nějaké instituci, je to jejich volba.
@Anonymní píše:
Pracujou v administrative, IT, jedna ve zdravotnictvi. To jsou obory, kde se ten castecny uvazek da sehnat, jo jinde je to horsi, to je fakt. A pracujou treba od roku ditete, aby neztratily kontakt s oborem, diky castecnymu uvazku stihaj vodit a vyzvedavat ze skolky, skoly, stihaj krouzky. Nemusej resit, co s ditetem, ktery skonci v jednu ve skole, kdyz ony by musely sedet v praci do peti. A delaj to tak, protoze to chteji.
Ja bych treba zkraceny uvazek taky chtela, hledam ho, ale moc s nim nepocitam. Zamestnavatelum se proste nevyplati, tam by se hodila nejaka intervence statu.
@Cuddy S detma jsem doma prakticky netvorila, nesnasim to pri praci na to nemam ani cas, ani naladu. Na to mame skolku.
Tvorily furt neco ve skolce. Ucitelka uz ma predstrihano a ti trileti prckove hlavne lepili, domalovavali, patlali barvama. I keramicky vyrobek s pancitelkou zvladli. Kdyz krajeli ostrym nozem ovoce na salat, tak holt museli stat v rade nebo sedet vzorne na zidlucce a prostridat se, aby se ucitelka venovala 100% jen jednomu diteti.
Slozitejsi veci nechavala strategicky na patek, kdy chodi obecne asi min deti, soude podle toho, ze pouze v patek byvaji k obedu palacinky, livance apod.
Ono taky ne vsichni trileti o tu rizenou cinnost stoji. Takze kdo se vylozene nechtel zapojit, tak si proste treba hral s legem, zatim co ostatni malovali. Ucitelky nabizi, motivuji, ale nenuti.
@sakota U nas hodne vypomaha uklizecka nebo i pani kucharka, kdyz je potreba (utrit dite na zachode, prevlect pocurane ci polite, pomoct vypravit tridu prcku ven, hlidat na vylete, nebo kdyz musi ucitelka odskocit ze tridy).
Dvacetosm děti ve třídě neni, ani když se fotí. Pravidelně chodí max půlka ze zapsaných děti, v zimě ještě méně. Navíc, v každé školce je školnice, která pomáhá s jídlem, oblékáním, umývá ty pokakané a hlídá děti, když si učitelka potřebuje odskočit.
Ono to není o jedné učitelce a 28mi dětech. Ti jsou jen zapsání, kvůli dotacim.
U nás v okresním městě už je několikátý rok více míst v MŠ, než dětí, žádné školky se nerušily, jen jedna a z té je dětský stacionář. V okolních vsích zapisují do školek i děti, co budou mít dva roky až za rok na jaře, jen aby byl počet dětí pro udržitelnost školky.
A ve městě jsou dvoje jesle, jedny udělané z jedné třídy MŠ a druhé soukromé, ale městem dotované.
@mado mně z 28 zapsaných dětí chodí běžně 26.
A jsem na ně do 10:00 sama, než přijde kolegyně na odpolední. Ta je s nimi zase sama od 13:00.
A uklízečku máme jednu na tři třídy, jiný pomocný personál nemáme.
A toto je běžný standart většiny školek.
@pate81 u nás tedy školnice pomocnice je hned na šest ráno a končí v půl třetí, v každém patře dvě třídy a na každé patro je jedna školnice, pomáhá s dětma a jídlem.
Naší kluci měli ve třídě děti, které byly celou zimu a jaro nemocné doma, chlapečka, co žil v Anglii a za celý školní rok se nevrátil, holčičku, co byla celý rok u babičky na Slovensku. Děti byli zapsané, platili, jen omluvené a prostě nechodili.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.