Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,asi je to hloupý dotaz,ale už nevím jak na něj
Starší se naučil smrkat sám kolem 2 let. Mladší je tvrdý oříšek
Máte některá osvědčeký trik? Prostě pořád vtahuje a nic s ním nehne
Budu vděčná za každý nápad,už ho nemůžu odsávat,je to bojovník. Dík ![]()
Ahoj, my jsme to naučili tak, že jsme dělali jak frká králíček
a když se to naučil, tak jsme dělali králíčka do kapesníku
Tak tohle je téma, které zajímá i mě, dcerka umí nádherně foukat a „chrochtat“ ale jen pusou, přes nos nejde nic
zatím to řeším opatrným vytahováním nudlí přes tyčinky do uší, ale není to ono
Ahojky Abajo,
my jsme to naučili Adámka tak, že když jsme si prohlíželi čerta nebo něco takového „smradlavého“
(protože čert smrdí
, tak jsme u toho funěli nosem…ale nebylo to cílené, abychom ho naučili smrkat…prostě když něco smrdí, tak jsme funěli nosem…
a od toho už byl krůček k tomu, když měl rýmu…řekli jsme mu, ať udělá, jak smrdí čert…a bylo to…nebylo to samozřejmě hned, ale naučil se to a teď už rýma nedělá problémy. Adámkovi jsou teď 3 roky a tohle naučíme i jeho sestřičku - nyní cca 11 měsíční.
Hodně úspěchů a papa VABE - Veronika, Adámek a Berunka Ema
Ahojky,
tak tyčinky do uší jsou mi také důvěrně známé. Malé jsou teď 2,5 roku a teprve začíná chápat, co tím slovem smrkání po ní vlastně chci. Jakékoli vysvětlování, že musí vyfouknou nosem ven a ne dovnitř a podobně prostě nazabíralo. Mám pocit, že to sama pochopila na praktické ukázce od své o 9 měsíců starší sestřenky, která si v jednom momentě vyžádala kapesník a vysmrkala se. Možná je to jako s nočníkem - až k tomu dozrají, sami se naučí.
Petra
Ahoj holky,
tak my jsme měli asi štěstí, ale Filip se naučil smrkat sám ve 13 měsících. A to tak, že jsem měla rýmu, pořád jsem před ním smrkala, jemu se to líbilo a chtěl taky. Tak jsem mu dala vlastní kapesník a ze srandy si funěl. Druhý den přešla rýma na něj a světe div se, on smrkal a vysmrkal se ![]()
Takže já bych to zkoušela napodobováním dospělých a nějakou tou srandou.
Martina a Fillip 14,5 měsíc
Ahoj,
my také když měli rýmu, tak malá brala trička, bavlněné pleny a troubila jako my, akorát pusou. Já jí ukazovala, že to dělám nosem, ne pusou, ale nic. Když jí pak o nějaký ten týden později přepadla rýma, tak jsem jí opět ukazovala, jak frkám nosem, ona to zkusila a teklo jí to z frňáčku, tak jsem jí to otřela do kapesníku, ukázala mokré a od té doby jí docela bavilo zkouset frkat a koukat, jestli jsou tam zase nějaké nové fleky.
Pak se zas zasekla a kapesník už nechtěla, tak naštěstí aspoň poslechla, že zafrkala ven a co teklo, tak jsem pak utřela, dítko se u toho bránilo, ale co nadělat… Nyní si zase nasucho trénuje smrkání, když vidí kapesník, takže při další rýmě uvidíme, jaké stádium smrkání zrovna bude mít ![]()
My to zatím neumíme, ale pomaličku trénujem.
Začalo to tím, že malá, když má v nose soplík a brání jí v dýchání, chodí a pořád se ke mě lísala a šmudlala se pusou po mém tričku, teplácích apod tak dlouho, až byl venku:) Tak jsem jí začala dávat kapesník, kde má nos ví, co znamená utřít se ví, tak si šmrdlá nos. Nejradši to dělá s vlhčenými ubrousky.
Teď má rýmu, teče jí a bublá ji u nosu, zatím neodsávám, každou chvíli jí řeknu, aby se utřela, sama jí pořád utírám nos kapesníkem a nějak ukazuju. Nečekám, že se chytne snad hned, ani na ní netlačím, ale tak to zkoušíme. Kdyby byho hůř, holt bych musela odsát, ale na to doufám nedojde
Nejlíp se to naučí u umyvadla. Olivce bylo rok a půl a už funěla nosem. Vždycky, když jsme jí omývali obličej, tak jsme to zkoušeli a moc nám to pomohlo.
Ahoj,tak naše malá umí smrkat cca od18 měsíců.Naučila se to když byla celá naše rodinka nachlazená.Smrkali jsme všichni,nejvíc tatínek a tomu ráda nosila kapesníky,nechala ho smrkat a pak to zkoušela sama.Teď to funguje tak,že nejprv se vysmrká táta,máma a pak Eli.Takže s tím musí někdo začít aby sama chtěla.Jinak předtím se všechny soplíky musely vytahovat vatičkama. ![]()
Ahoj, malá začala, jak psaly holky, když někoho viděla smrkat už od jednoho roku. Moc se jí ty zvuky líbí. Pořád napodobuje, ale když měla rýmu, tak to přestala dělat, ikdyž jsem před ní funěla. Při druhý rýmě se jí to občas podařilo, to už jí to muselo samotné vadit, že nemůže dýchat. Jinak, když vidí kapesník nebo navlhčený ubrousky, dělá, že smrká.
Ahoj,
u nas teda zafungovalo to, ze Iva nesnasi odsavacku, zvlaste kdyz je napojena navysavac. Takze kdyz nechtela smrkat, stacilo rict, ze teda vytahnu odsavacku…mozna to zni drsne, ale ona v te dobe (2 roky) uz smrkat umela, jen se ji nechtelo. Ted uz smrka rada a bez problemu.
P.
u nas to bylo hodne nahodne, ucili jsme malou „funet“ jako jezecek a pak kdyz mela rymu, tak jsme to zkusili… od 13. mesice smrka. Jenze po nejake dobe ji to prestane bavit ![]()