Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mám za sebou rozpad rodiny nedávno, pomohlo mi chodit mezi lidi. Pomohly mi kamarádky a pak jsem poznala někoho… A ten člověk mi vlastně ukázal, že jsem dlouho lepila něco co vlastně nemělo smysl. Že můžu být jedině ráda, že se má původní rodina rozpadla. I naše dítě je teď spokojenější, že má tátu i mámu kteří na sebe denodenně neřvou
![]()
Mě nejvíce pomohl psychiatr…šla jsem k němu sama, i když se mi okolí snažilo hodně pomáhat prostě to bylo málo. ![]()
Je to těžké zvládnout, ale jde to…chce to hlavně čas
![]()
Mě pomohla rodina a pocit, že tu teď jsem hlavně pro dceru, bo tatínek se jí neměl čas věnovat
A taky pomohla rodina a čas
Navíc tady opravdu platí přísloví Co tě nezabije to tě posílí
Jednou budeš na sebe pyšná že si všechno zvládla a je jedno zda sama nebo s pomocí lékařů, léků atd.
Taky ted prožívám rozpad rodiny
a snažim se ale zatim nic moc bude to měsíc a je to ještě hodně citlivý máme spolu dvouletou dceru tak se snažim věnovat jí a hodně chodíme ven a k rosičům ale ty večery a rána o samotě sou nejhorší
chce to zaměstnat mysl aby se na toho člověka moc nemyslelo, ale moc to nejde kor když vim že je ted sjinou ![]()
Mým rodičům se rozpadlo manželství, když jsem byla malá. A popravdě mi to bylo šumák, byla jsem ráda, že můžu být u maminky
a Ještě později jsem byla ráda, že se rozvedli, protože jinak by se celkem hádali.
Vůbec žádné trauma z toho nemám, myslím, že se to přeceňuje s těmi dětmi, jak je to pro ně hrozné atd. Pro ně je spíš hrozné vidět ty hádky, to ano, to bylo příšerné! Takže radši rozvod! Dětem je to pak šumák ![]()
Právě tohle prožívám. Sice jsme bez dětí ale i tak je to něco hrozného. 4 dny zpět vše ještě tak nějak klapalo. Před tím byl takový dost velký rozpor ale nějak jsme si po tom řekli že tomu dáme šanci.
No a utekli 4 dny a já jsem vystěhovaný, odevzdane kliče od bytu manželky, podepsana žádost o rozvod. A v hlavě totální zmatek, bezmoc. Naděje na návrat nulové, objevil se tam její dřívější milenec. U mě jen výčitky co jsem udělal špatně.
@Anonymní píše:
Právě tohle prožívám. Sice jsme bez dětí ale i tak je to něco hrozného. 4 dny zpět vše ještě tak nějak klapalo. Před tím byl takový dost velký rozpor ale nějak jsme si po tom řekli že tomu dáme šanci.
No a utekli 4 dny a já jsem vystěhovaný, odevzdane kliče od bytu manželky, podepsana žádost o rozvod. A v hlavě totální zmatek, bezmoc. Naděje na návrat nulové, objevil se tam její dřívější milenec. U mě jen výčitky co jsem udělal špatně.
Bude líp. Spraví to čas. Neklapalo to, nebyli jste šťastní a hlavně, nemáte děti, tak rozchod byl tou správnou volbou. Čeká tě nový začátek. Jen se teď vylízat z toho špatného konce.
@PaníBovaryová píše:
Mým rodičům se rozpadlo manželství, když jsem byla malá. A popravdě mi to bylo šumák, byla jsem ráda, že můžu být u maminkya Ještě později jsem byla ráda, že se rozvedli, protože jinak by se celkem hádali.
Vůbec žádné trauma z toho nemám, myslím, že se to přeceňuje s těmi dětmi, jak je to pro ně hrozné atd. Pro ně je spíš hrozné vidět ty hádky, to ano, to bylo příšerné! Takže radši rozvod! Dětem je to pak šumák
Díky za tento příspěvek! Nejsou tu, prosím, i jiné uživatelky (uživatelé), kterým se v dětství rozešli rodiče a chtěly/i o tom něco napsat? Ptám se kvůli svému dítěti. Děkuji moc.
@Timara píše:
Díky za tento příspěvek! Nejsou tu, prosím, i jiné uživatelky (uživatelé), kterým se v dětství rozešli rodiče a chtěly/i o tom něco napsat? Ptám se kvůli svému dítěti. Děkuji moc.
Tak naši se rozvedli až v mých 24 letech, takže to nemohu asi správně posoudit, ale asi záleží na tom, jak je dítě staré a jaký má vztah s otcem. U někoho je to jedno, jestli má tátu nebo ne, pokud se tomu dítěti nevěnuje..ale já měla se svým tátoujako malá velmi úzký vztah a neumím si představit, vyrůstat bez něj a stejně tak si to neumím představit teď u svých dětí, že by byli bez táty, on je na ně hrozně fixovanej, věnuje se jim, hrajou si a děti by to bez něj taky nepřežili. Takže záleží vždy na vztazích v té konkrétní rodině.
@Sonarka ale přece to že se rodiče rozejdou neznamená, že děti přijdou o otce. Pokud se jim věnoval předtím, měl by se jim věnovat i poté. Pokud rodičům záleží na dětech a jsou schopni spolu komunikovat, budou bydlet poblíž, aby děti nestratily kontakt s žádným z nich.
Moji rodiče se rozvedli když jsem měla rok. Takže jsem to nevnímala vůbec. Mrzelo mě že nemám otce, nezajímal se o mě, časem jsem zjistila jaký byl a tak..určitou dobu jsem si vymýšlela jaké by to bylo ho potkat, jestli by mě poznal a tak, to bylo v pubertě. V 18 jsem se s ním viděla a došlo mi, že rozvod bylo to nejlepší co se mi mohlo stát. Moje mamka to bere dodnes jako prohru, rozvádět se nechtěla. Vím že to pak měla těžké a vždycky jsem si jí za to vážila a obdivovala. Popravdě tím že se rozvádět nechtěla (což jsme zjistila nedávno) u mě dost klesla..to by jako radši s ním žila a nechala se ponižovat jen aby zachovala zdánlivě funkční rodinu? Blbost jak mraky. Takové dětství bych zažít nechtěla. Chválabohu aspoň pro mě jako dítě, že s náma otec nežil.
@Sonarka @andelka83 Holky, děkuju za vaše zkušenosti. Kvůli dítěti přemýšlím o návratu k partnerovi. Ale rozhodně bych nechtěla, abych u dítěte v dospělosti za to jako člověk klesla.
Budu ráda, pokud se ještě někdo podělí se svými zkušenostmi. Děkuju ![]()
@andelka83 Ještě mě napadá…a řekla jsi to mamince? Nejspíš to manželství chtěla udržet kvůli tobě. Pokud jí život bez otce jakoby schválíš, tak se jí třeba nějakým způsobem vnitřně uleví.
@Timara Ja tu zkusenost nemam, ale kolem maturity jsem mela pritele, kteremu se rodice rozvedli az v dospelosti a sam rikal, ze byla chyba, ze se to snazili roky udrzet jen pro formu kvuli detem, protoze x let napeti a stazeneho zaludku za to nestalo. Navic oba pak, pokud vim, zustali sami a mozna kdyby se rozvedli drive, meli by oba vetsi sanci najit si k sobe vhodnejsiho partnera.
Je to jen prenesena zkusenost, ale treba ti pomuze ![]()
Příspěvek upraven 18.08.14 v 15:18
Chtěla bych se zeptat těch, co se jim rozpadla rodina a musely se vším vyrovnávat, jak to zvládaly a co jim pomohlo…