Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
my matějovi vzali dudlík až ve 20 mesících (to se mu narodil bráška, ale nějaký dávání dudlíku bráchovi tedy nezabralo). Před porodem jsem byla ráda, že s dudlíkem je hodnej a v pohodě, at si dudá, jen když mam trochu klidu
.
Vzali jsme mu ho zatím jen přes den a to tak, že jsme ho dali na ruku plyšákovi, kterýho má v postýlce a řekli, že ho tam hlídá a že se dudá jen v postýlce. hned na tuhle hru přistoupil a občas si chodil přes den do postýlky zadudat. Fakt tam seděl a užíval si 5 minut dudlík. Postupně ho to přestalo bavit a přes den na něj uplně zapomnel. No jak se ho zbavíme v noci, t nevim nevim. Ale v kočáru nebo v autě usne i bez něj ![]()
Brali jsme mu ho taky jednak z toho dvodu, že už 'to vypadalo blbě a hlavně: začal přes ten dudlík mluvit a dost šišlat. Pak takovym způsobem mluvil, i když dudlík neměl. Porstě cedil slova skrz zuby jakoby tam ten dudlajs měl. A to mně tedy vadilo.
Pa
martina
Ahoj holky,
já už jsem z dudu zoufalá. Malý si na něj zvyknul až kolem 7. měsíce. Přes den jsme ho vůbec nedávali, jen na spaní a to asi do roka. Kolem roku jej začal vyžadovat stále, to jsem razantně omezila, protože to fakt vypadá děsně a dudu smí jen doma a „ven dudu nechodí“. Doma ho různě schovávám, ale vždycky ho vystopuje a když ho nemůže najít je nepříjemnej.
Nevím co s tím, jestli mu ho dát s tím, že ho to omrzí
a nebo mu ho brát a o to víc ho bude chtít
???
Vůbec zatím nevím, jakou zvolit strategii…
Teď je to prostě děsnej závislák! Ještě, že ven jsme to zrušili, to ho odevzdá sám a taky mu pořád říkám, že mu ten dudlík nesluší, tak je vždycky napučenej
No ale dudu prostě dobrovolně nedá a prý ho nedá ani miminku, až se narodí…:lol:
Sendy
Ahoj všem maminám, mám trochu problém a doufám, že poradíte…až tady na e-miminu.cz jsem narazila na to, že jsem s odnaučováním dudlíku zřejmě zachrápala dobu… ![]()
Natálce budou letos 3 roky v červnu a má nejen dudlík na spaní (jen doma - ve školce v pohodě bez něj), ale občas si i přes den vleze do postýlky a najde si ho a přijde s ním v pusi (většinou když chce kukat nějakou pohádku a leží u toho např. na gauči…). U her, běžnýho denního fungování apod. je celý den bez dudlíku v pohodě…přijde večer a spánek a bez dudlíku ani ťuk. ![]()
Jsem trubka, vím. Měla jsem začít asi dřív…já si říkala, že když je to jen na spaní, tak je to v pohodě. Co teď??? Na čerta se mi do prosince čekat nechce a toho 2013 jsme zapinkali. ![]()
Zrovna před 2 dny se nám stalo, že malá nechala dudlík na zemi a náš pes jí ho rozkousal na cimpr campr…říkala jsem si super, důvod jak jí vysvětlit, že „nunu“ už nebudeme mít". Zkusili jsme to jeden den (večer) a během 20min jsem z pokojíčku asi 50× slyšela lítostivým hláskem nemám nunu, pak začala plakat a pak jsme byli vzhůru do 11 v noci a ráno vstávali do školky. Usnula až únavou z pláče.
NO dopadlo to tak, že přítel jel druhý den koupit nový, protože ta scéna, která zničení dudlíku doprovázela…peklo jsou proti tomu jesle.
Všichni nevyspaní, unavení, rozmrzelí…opravdu paráda. ![]()
Nemá někdo nějakou osvědčenou fintu jak odnaučit dudlík bez řvaní a hysterie prosííííím??? ![]()
@agnesold
tak my čerty nezaspali, ale je starší. Bylo mu vlastně tři a půl, venku v pohodě, ale také na spaní. Nechali jsme kvůli mimču, je to takový mamánek, tak aby mu to nebylo líto. Zkoušeli jsme po dobrém..on, že si dojde koupit do drogerie
A na toho čerta právě ve školce viděl, že Mikuláš něco donesl a čert je blé a může odnést. Takže přišel ze školky, večer nadílka a dudlíky v čoudeli, čuměli jsme všichni, konstatoval, že je čert odnesl a tečka
a je bez dudlíku, usnul normálně, jednou se zeptal, zda čerti vrátí aspoň krabičku
tu vrátili, dali se do toho dudlíky malé a je oddudlíkováno. Prostě dozrál
Ale přiznávám, že mi to nikdo nevmetal do obličeje, ven s ním nechodil a víceméně mám ostatní u zadele ![]()
Radu bez řvaní a hysterie nemám, malý má dva roky a jsme 14dní bez dudlíku, teď už si ani nevzpomene. Taky ho měl původně jen na spaní a pak ho začal tahat i přes den, tak jsme mu ho ustrihli před očima, sice rval asi pul hodiny hysterickym pláčem, v noci se budil, že chce nunika, ale chce to vydrzet, když uz jste to vydrzeli jednu noc, měli jste pokracovat, za tri dny by to bylo v pohode. Takze jedine co ti muzu napsat, ze preji pevne nervy a hlavne vydrzet.
@kozisek Tak myslíš, že můžu ještě počkat na zázračné působení čerta??? Bude jí taky v tu dobu 3,5. ![]()
Jinak to je pecka, co jsou ty mrňata schopný vymyslet za argumenty…
prej ať čert vrátí krabičku…
![]()
U nás jsem zase zkoušela argument, že zaneseme dudlíček vedle tetě, co má maličký miminko z prosince, že Davídek ho potřebuje, protože dudlíky jsou pro malinký miminka…odpověď malé??? néé, tetě nemusíme nosit, teta koupí Davídkovi nový nunu víš mami"
A bylo po rozhovoru. ![]()
Obávám se bez řvaní a hysterie to asi nepůjde
ale u nás se osvědčilo postupně dudu propichovat jehlou(postupně sem každý den přidávala dírku
a jednou před odpo spaním přišel že duda je rozbitá(samozřejmě mě u akce nesměl vidět jinak bych měla asi prů. er)ale sám navrhl že ho vyhodíme do koše, i přes to že sem ho několikrát upozornila že další nemá no odpo spaní nic moc, pofňukávala, pobrekával, vyprošoval
po „spaní“ se šel podívat do koše že tam furt je ale už byl fuj
vyhodili sme koš do popelnice a druhý den (díky bohu že to tak vyšlo) jezdili popeláři takže se na ně díval a zamával dudovi…tím to bylo uzavřeno a od té doby nezmíněno,
ještě pomáhá darovat malému miminku…kor u holčičky by to mohlo zabrat, najděte nějaké miminko v okolí a zahraj na ní "jééé dívej miminko nemá dudlíček(nejlépe když to vyjde…asi proto pláče
) nedáme mu tvůj?…a kdykoli si pak vzpomene připomínat miminko ![]()
Většinou tady maminky radí vydržet, ale já to nezvládám
…jsem na tom obdobně jako ty, akorát že dceři budou tři už tento měsíc…má ho jen na usnutí a to večer i odpoledne…pak ho hned vyndávám..v noci se občas vzbudí, když začne brečet, dám jí ho, většinou to je ale až k ránu…zkoušela jsem nedat, první den řev, pak už ne, ale usnula o hodinu a půl později, hrozné scény, z jinak celkem hodné holčičky během okamžiku čert, nedokáže se bez něj uklidnit, jakmile ho vrátím do minuty usne…vím, že tím, že jsem ho vrátila si zadělávám na horší, ale…večer bych to nějak překousla, vím, že nakonec usne, i když jsou to scény, ale musela bych zrušit odpolední spánek, odpoledne je usnutí bez dudlíku úplně bez šance…zatím se občas bez spánku obešla, nenutím ji, ale jsou dny, kdy ho fakt potřebuje…ach jo, už nevím, jak na to…takže radu nemám a ráda si na nějaké počkám s tebou, jestli můžu..
Aha tak vidím že mimino asi neklapne
to je nevýhoda když je děcko starší…je vychtralé a najde si argumenty
menší děcko se dá vcelku lehce oblbnout
ale díky bohu že se mladší oddudlíkoval sám okolo půlroku ![]()
@cizova Psaly jsme a odeslaly příspěvky v jednu dobu…u nás hra na plačící miminko nezabírá - viz výše můj příspěvek.
Vyhodit nunu??? Dobrovolně neexistuje…ten původní měla před sežráním psem už šílený, ale jí to nevadilo. NOvý přijala jen proto, že věděla, že ten starý je opravdu sežraný psem a ta hysterie okolo…já o ni mám pak už i strach…pláče v kuse klidně 3 hodiny dlouho do noci, ona není vyspaná, já už tuplem ne…no budu na to muset zkusit obětovat víkend, kdy mi nespaní nebude vadit. ![]()
Na druhou stranu jestli to vydrží tři a víc dní, tak nevím co budu dělat…vstáváme do školky hooodně brzy a tak si nemůžu dovolit s ní ponocovat kvůli chybějícímu nunu.
![]()
@agnesold nám se osvědčilo nic nehrotit, třeba ho rozžvýkal, řekl také, že je fuj, šli jsme okolo Rossmanna, on tam vlítl a šel si ho koupit
a přiznávám, že jsem to v těhotenství moc řešit nechtěla, pak jsem nechtěla, aby budil malou a tohle je výsledek, ovšem jak říkám, chlap stojí za mnou, babky to chápaly a vyřešilo se to bez hysterie. Žádné problémy se zuby nemá..
sousedky klučík ho měl tedy do čtyřech, pak seděl na redukci a dudal, dudlík spadl do…on, řekl, že pof…ho nechce a byl oddudlíkovaný..přitom také zkoušeli několikrát
![]()
@Mama11 píše:
Většinou tady maminky radí vydržet, ale já to nezvládám…jsem na tom obdobně jako ty, akorát že dceři budou tři už tento měsíc…má ho jen na usnutí a to večer i odpoledne…pak ho hned vyndávám..v noci se občas vzbudí, když začne brečet, dám jí ho, většinou to je ale až k ránu…zkoušela jsem nedat, první den řev, pak už ne, ale usnula o hodinu a půl později, hrozné scény, z jinak celkem hodné holčičky během okamžiku čert, nedokáže se bez něj uklidnit, jakmile ho vrátím do minuty usne…vím, že tím, že jsem ho vrátila si zadělávám na horší, ale…večer bych to nějak překousla, vím, že nakonec usne, i když jsou to scény, ale musela bych zrušit odpolední spánek, odpoledne je usnutí bez dudlíku úplně bez šance…zatím se občas bez spánku obešla, nenutím ji, ale jsou dny, kdy ho fakt potřebuje…ach jo, už nevím, jak na to…takže radu nemám a ráda si na nějaké počkám s tebou, jestli můžu..
Ani nevíš jak dobře chápu, čím procházíš…třeba budou mít mamky nějaký tip jak na ty malý vychytrálky.
Jsem ráda, že v tom nejsem sama, aspoň budeme bojovat dvě a můžem se podpořit, když budem zralé na skok z okna.
![]()
@agnesold on právě ten dudlík když je ok tak tahá na „tuho“ ale když je propíchaný čím dál víc tak čím dál víc profukuje a ten tah je čím dál menší…jakoby ho postupně čím dál méně i cítí…aspoň tak mi to přišlo když sem zkoušela co to s tím dudlem dělá
takže by to bylo možná jako postupné odstavení od dudy ![]()
No tak to chápu, nás nic nebrzdilo, jsme doma, do školky ještě nechodíme, takže jsem tech par noci v klidu přežila, ale na každé dítě funguje něco jiného. Taky jsem si první noc říkala, že mu ho vrátím a zkusíme to až bude starší, ale když teď čtu ty argumenty vašich dětí, tak jsem ráda, že jsme to zvladli už teď ![]()
@klaaras35 jj taky sem ráda že byl starší v tu dobu ještě tak malý že ho nic nenapadlo, dneska už by mi řekl že ho mám jít koupit a řekl by mi i v přesně kterém obchodě
(na to on má talent protože si pamatuje ve kterém obchodě co kupujeme takže už hlásí dopředu co nakupujeme jakmile obchod vidí ![]()