Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to se muzu pridat ![]()
Nas prcek 2,5 roku dneska teda taky perlil a ja jsem z toho uplne psychicky vycerpana ![]()
Vsecho je vzdycky Samika,vsechny hracky na hristi,vsechny hracky a veci na navstevach,dokonce i o dost vecech doma rika ze jsou Samíka,pritom vi,ze mobil je muj,nebo tatinka,ale vzdy si stoji za svym a nic s nim nehne ![]()
Dneska udelal scenu v obchode,kdyz uvidel vrtulnik a proste za kazdou cenu ho chtel…prodavacka mu misto toho nabidla bonbon,on ji mrsknul pres ruku,ze ho nechce,tak jsem mu dala na zadek a vyvedla ho ven…no to zacalo neskutecny rodeo,zacal jecet jak silenej,lidi se po nas otaceli,ja jak jsem ho chytla za ruku ze jdeme,tak se hned polozil na zem a stale dokola opakoval,ze chce helikopteru.
At uz mu to vysvetluju po dobrym,slibim mu neco jineho,ze si priste vezme sve korunky a koupi si ji a nebo mu dam na zadek,proste nic s nim nehne,nic ho neuklidni ![]()
Dotahla jsem ho silou do auta,tam ho horko tezko prikurtovala do sedacky a odvezla za revu domu.Tam uz mi fakt ruply nervy a dala jsem mu 2× vareckou na zadek,ale stejne nic ![]()
Tak jsem ho tam nechala tatinkovi a jela jsem vynervena zpet na nakup.
Odpoledne opet stejna scena,chtel si pujcit kolo kamarada,ale ac mu vysvetluju,ze na tom jezdit neumi,ze si ublizi,tak ne,proste si zas bude stat za svym.
Ja nevim,asi delame neco spatne
ze me si nic nedela,poslechne jednou za cas a nejhorsi je,ze i z taty si skoro nic nedela,i kdyz na neho teda plati vic.
Jinak to ale neni zadnej hajzlik,co by ublizoval ostatnim,nebo byl nejakej velkej lump,proste jen vsechno musi mit ![]()
To je presne!! Nedej boze, ze ho vezmu na nakupy!! Toho uz se fakt snazim vyhybat jak muzu a snazime se s manzelem delat nakupy, kdyz mame oba volno nebo jsme oba odpoledne po praci doma at s nim jeden z nas zustane. Za prve je to boj, nez ten nakup udelam, snazim se ho zapojovat at mi pomaha, dam mu listek do ruky at mi rika co je na seznamu, ale nakonec to stejne dopadne, ze ho to prestane bavit a zacne zlobit protoze chce neco jineho, zhazuje veci z regalu apod anebo nakonec utratim dvakrat tolik, protoze aby nezlobil, koupim mu neco.
a i tak zlobi, takze o nicem.
Taky je to jinak milacek, ale kdyz si neco umane tak to je konec. ![]()
jo a taky mi hodne dela, ze neco chce, tak mu to dam, on pak ze ne, ze to vlastne nechce, tak to schovam, a on udela scenu, ze to vlastne nakonec chce!!
kolikrat proste fakt nevi co chce anebo zkousi moje nervy. ![]()
Jak to tak pročítám, tak vidím, že je to opravdu hodně podobné u takových dětí. No, rada asi žádná, ještě, že se je kde vypsat. Kdyby jste náhodou na něco přišly, co opravdu zabírá, tak to sem prosím napište, budu moc ráda.
Jedna maminka tady jednou doporucila knihu „Osvobozene deti, osvobozeni rodice“ autorem: Adele Faber a Elaine Mazlish
Objednala jsem si ji tady v Irsku, musi byt hodne popularni, protoze pry byla vyprodana, ale musim rict mamce at mi posle i tu ceskou verzi, protoze pry jsou v ni priklady komunikace s ditetem, tak mi to v ceske versi asi pomuze vic.
Tak snad pomuze ![]()
ahoj … taky se přidávám, bohužel. dcera je už od mimina vzteklá jako prase!!! vůbec nevím po kom to má! někdy si říkám, že si tohle snad ani nazasloužím
od 1,5 roku se válí na zemi, když se vzteká, řve, vříská, mlátí všechny a všechno kolem. Vždycky se nejdřív snažím jí vše vysvětlit, ale ona se mi jen směje a ještě dělá všechno schválně, jakoby natruc
tak jí pak naplácám na zadek. ale ona řekne-nebolí, směje se a dál zlobí. opravdu každá návštěva dětského hřiště nebo příbuzných je pro mě očistec … dcera je nevychovaná, zlá, vzteklá … a to se jí přitom věnuju-mám jenom jí, takže veškerý čas jen pro ní. doma je docela hodná, to se dá … čteme si spolu, povídáme, kreslíme … všechno super. ale venku neposlouchá a je fakt zlobivá.
už nevím co s ní … všechny osvědčené rady nám nezabrali. tak nevim,už se fakt těším, až půjde do školky ![]()
@klara123 píše:
ahoj … taky se přidávám, bohužel. dcera je už od mimina vzteklá jako prase!!! vůbec nevím po kom to má! někdy si říkám, že si tohle snad ani nazasloužímod 1,5 roku se válí na zemi, když se vzteká, řve, vříská, mlátí všechny a všechno kolem. Vždycky se nejdřív snažím jí vše vysvětlit, ale ona se mi jen směje a ještě dělá všechno schválně, jakoby natruc
tak jí pak naplácám na zadek. ale ona řekne-nebolí, směje se a dál zlobí. opravdu každá návštěva dětského hřiště nebo příbuzných je pro mě očistec … dcera je nevychovaná, zlá, vzteklá … a to se jí přitom věnuju-mám jenom jí, takže veškerý čas jen pro ní. doma je docela hodná, to se dá … čteme si spolu, povídáme, kreslíme … všechno super. ale venku neposlouchá a je fakt zlobivá.
už nevím co s ní … všechny osvědčené rady nám nezabrali. tak nevim,už se fakt těším, až půjde do školky
Nedávej si žádnou vinu, že ne nevychovaná. Je svá, věnuješ se jí, prosttě s některými děti je to zatraceně těžké. Taky si občas pobrečím, když usne, taky nevím jak na ni, moje dcera na všechny scénky potřebuje publikum, takže kamkoliv jdeme vypadám, že mám úplného zpratka a já jen přihlížím. Ale jen já a a můj manžel víme, že to tak není. Hlavu vzhůru, hlavně si nedávej vinu.
No nás Samik jde prave ted v pondeli poprve do skolky a hned na cely den…tak jsem zvedava,jak to bude probihat tam.Uz vidim,jak si pro nej odpolko prijdu a bude chtit za kazdou cenu nejakou hracku sebou domu a to bude rev na celou skolku,zase ostuda ![]()
Mam z toho trosku nervy,si rikam,ze nejpozdeji v deset budou volat,at si pro neho prijdu a uz ho tam nikdy nevodim ![]()
Ale zase na druhou stranu se tesim,ze budu chvili i bez nej ![]()
@novina myslíš, že se to někdy zlepší, třeba jako že dospěje do nějakého lepší rozpoložení? já fakt nevim … pořád jsem chtěla dvě děti, ale jak jí někdy vidím řádit, úplně mě přechází chuť
ona není zlá, když pak doma brečím-že jsem to zase nezvládla, být pánem situace a vše řešit s klidnou hlavou-tak přijde, pohladí mě, dá mi pusu, nosí mi hračky … není zlá. ale tohle období se mi tedy vážně nelíbí. navíc ani babičky nemáme moc hlídací, takže od ní nemáme nikdy oddych … občas by se to tedy fakt hodilo, třeba jen na pár hodinek, to by mi úplně stačilo.
holky, ani nevíte, jak jsem ráda, že je nás víc … tady v okolí jsou snad všechny děti úplně zlaté a zlobí jen tak v normálních mezích. každý kluk je hodnější, než naše Eli .. a to furt všichni říkají, jací jsou kluci raubíři.
dneska jsem nějak úplně psychicky na dně, tak asi píšu hnusný věci … ale malou mooc milujeme, je to naše zlatíčko. aby ty komentáře nevyzněly, nějak zle ![]()
@Pajule22 píše:
No nás Samik jde prave ted v pondeli poprve do skolky a hned na cely den…tak jsem zvedava,jak to bude probihat tam.Uz vidim,jak si pro nej odpolko prijdu a bude chtit za kazdou cenu nejakou hracku sebou domu a to bude rev na celou skolku,zase ostuda
Mam z toho trosku nervy,si rikam,ze nejpozdeji v deset budou volat,at si pro neho prijdu a uz ho tam nikdy nevodim
Ale zase na druhou stranu se tesim,ze budu chvili i bez nej
jen ho tam dej, aspoň budeš mít chvilku pro sebe. třeba se mu tam bude líbit, dej pak vědět … naše jde až za rok, chjooo
Klarko no to ja ho tam dat musim,protoze uz od dubna jdu do prace,sice tam do zari bude jen na 5 dni v mesici,ale aspon neco.
Ted ma pred sedbou cely tyden a ja jeste cely tyden doma,tak snad si aspon trochu odpocinu.
Babicky taky nemame moc hlidaci,jedna je daleko a druha chodi do prace…tatinek taky skoro porad v praci
no je to na palici,taky jsem z toho dneska nejaka prejeta a tak nejak diskutujem s pritelem,co jsme udelali spatne a jak toho svrcka srovnat ![]()
On Samik taky pak prijde a rika Maminko,ja te mam rad a tuli se,to pak nejde na nej ani byt hnusna dal,jenze to je mozna taky chyba,ze mu hned vsechno projde
Ode dneska ma ale zakaz na pohadky…
Holky tak ja se musim priznat, my jsme maleho dali do skolky uz kdyz mel pouhych 10 mesicu. Tady v Irsku materska jako u nas nefunguje, po 6 mesicich musis do prace. Ja si to prodlouzila na 10 jen diky tomu, ze jsem ztratila praci v tehotenstvi a pak uz me nikdo nevzal. Pak se mi naskytla dobra prace, takze jsem musela. Skolku jsem nakonec vybrala privatni, tady to jsou takove chuvy, ktere bud hlidaji u vas doma nebo maji svuj business a hidaji nekolik deti u sebe doma. Nasla jsem slovenku, ktera ma dalsi 4 deti ve stejnem veku jako nas malej a do toho svou dceru o rok starsi. Maly je tam moc stastny, nikdy jsme nemeli problem, rychle si zvyka, ma rad deti kolem sebe.
Musim ale rict, ze chyta strasne manyry od te jeji dcery, takze kolikrat jak ho vidim se rozcilovat nebo delat sceny, vidim v nem tu jeji malou:roll: Ale sranda je ze kolikrat jak ho vyzvednu, tak zaluje, ze Angelika byla zlobiva a predvadi co delala..takze moc dobre vi, ze se tak chovat nema, ale zkusit si to musi
![]()