Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, mám problém s režimem spánku. Syn má 22měsíců. Snažím se ho naučit chodit spat v 20h. Jednou spí do 7h.Pak jde spat ve 12h do půl2.Ale večer potom kolikrát až v 22h, A to spí třeba jen do 6,a pak zase odpo usne až kolem 13h, a tak se nám to pořád točí
Včera usnul v 23ha spal do 10h, tak jsem ho nechala, že půjde spat až večer, a usnul v 18h a ted je vyspaný
Já bycho ho určitě budila..
Kdyby mě šel spát např. večer v 11 tak v 8 otvírám pokoje- nebo v 9 jak je kdo zvyklý, a pros spát zase dávala po obědě.. Určitě bych nedělala, jednou tak, podruhé jinak..
Neporadím, ale kolem druhého roku byl spánek syna naše noční můra, úplně šílené. Pak se to spravilo, kolem 2,5 roku.
Já dodržuji režim - dávám prostě spát max do 19:30 v postýlce at si už dělá „co chce“ Někdy usne hned někdy déle. Ráno vstává mezi 6-7 hod a dopoledne chodí spát v 11 a spí do půl jedné. Vydrží do těch půl osmé.. Akorát u nás bývají nespací noci tak je to pak všelijaké. Ale večerní čas k uložení a buzení max o půl jedné dodržuji striktně. Mám ozkoušené že když spí déle přes den večer špatně usíná..
Já se teda přiznám, že žádný přesný režim nedodržuju a nijak mi to nevadí. Vždyť ta hodina sem, hodina tam přeci není žádný problém ne. Taky nechodím spát pořád stejně, ale podle toho jak jsem ospalá.
Malej někdy vstává v šest a někdy vydrží až do půl osmé a podle toho se nám šoupne odpolední spaní, bez kterého se rozhodně neobejde. Určitě ho nebudu ráno budit, když náhodou přetáhne až do tich půl osmý
to jsem většinou ráda, že můžu spát tak dlouho ![]()
Odpoledne taky spí různě, někdy spí dvě hodiny, někdy ne a podle toho je ospalý večer. Kdybych ho měla budit přesně na čas, bude protivný celý zbytek dne. Když nikam nechvátám, tak to prostě neřeším ![]()
Já tak od roku dodržuju takto - večer se jde spát v 8, v poledne ve 12, usínala tak v půl 9, ale budí se různě -jednou v 6, jindy v 8. V poledne pak spala 2 hodiny - někdy usne hned, někdy až třeba v 1. Teď je jí 3 a půl a držíme to pořád stejně - jen vstáváme do školky v 6:40 a chodí spát až mezi 12:30-13:00, až přijdem ze školky. Je znát, že už je to dopoledne moc dlouhé, že pak kolikrát nemůže usnout, jak je přetažená…někdy dokonce neusne vůbec. Ale je prostě v posteli a odpočívá. Jako ve školce.
Mladší dítě spí tak nějak plus mínus režimově. Staršímu dítěti je ještě ve třech letech potřeba denní režim a dobu spaní upravovat operativně podle toho, jakou má denní aktivitu, jak moc ho to vyčerpá. Oba to mají už od mimina, jsou tak asi naprogramovaní a nemá moc smysl nad tím špekulovat, protože to je akorát o nervy a člověk si stejně nepomůže a ve výsledku se tak jako tak musí více méně přizpůsobit dítěti.
Musíš prcka ráno budit. Já mám budíka na 7.15 a vím, že když by spál déle, tak už je to problém a po O by spát nešel a musel by vydržet do večera. Vlož tam dopolední prochajdu, trošku prcka utahej a ve 12 ulož do postýlky. V 20:00 ulož do postýlky, povídej pohádku atd…Musíš být důsledná a nepodřizovat se prckovi a říct si, že když spí, tak máš aspoň klid
Pěkně ráno v 7 budíček pro oba!!! ![]()
Prave resime… denni spanek jde, ale nocni si rozhazuje dost snadno… kolem osme se presouvame do loznice a uz se nehnem…
@evast123 dcera 21měsíců vstává 7:00-8:00 pak jde spát ve 12:00 spí cca do 15:00 a večer jde ve 20:00. Ale na různé režimy je zvyklá od narození dávám i jídlo ve stejné hodiny ![]()
Upravit spaní i vstávání do pravidelného režimu. U nás to náramně vyhovuje, vím já i dcerka co bude. Čím je starší, lze přizpůsobit podle situace a sama si řekne. Ale podle aktivity ji budím nejdéle kolem 16hod.
Dneska jsem ho v 7h budila, a ted jsem ho dala ve 12h. Nechám ho teda nejdýl do 15h, a pak ho zkusím v 20h uspat. Jídlo má taky ve stejný čas. Pravidelně o půl 6 koupeme, večeře mléko a spinkat.Do 2Oh spí. Jenže jsou dny kdy se po hodině vzbudí a je 4hodky hore. Když byl malý brala jsem to.pak to utichlo spal celou noc, od 2O do 5,a pak od půl 8 do 10h.No a nedávno usnul po 14 v autě, a zase vše rozhozené
@evast123 Super,jen tak dál a vytrvat! A když to náhodou narušíte, výletem nebo nečím, tak se snažte další den navázat.
A proč koupete tak brzy?
To ještě může lítat venku
U nás se koupe kolem 19:30, pohádka v postýlce a pak si chvilku vykládá. někdy s ním ležím vedle na posteli. Začínal si mě vyžadovat.