Jak naučit batole samostatně jíst?

1374
20.7.16 13:49

Jak naučit batole samostatně jíst?

Zdravím.
Mám syna, teď mu bude 18 měsíců a začal dělat docela problémy s jídlem. Některé dny nechce skoro nic a stále nejí sám. Popravdě řečeno nevím, co a jak mu nabízet. Když mu dám lžičku, že se bude krmit na střídačku sám a ode mě, tak lžičkou do jídla mlátí, ve finále jídlo rozhazuje kolem sebe a ani se nepokouší jíst. Když mu dám na misku nakrájené kousky jídla, tak to buďto nejí vůbec (vezme si maximálně pár kousků chleba nebo rohlíku s lučinou) nebo to rozhází po zemi a odchází. Nějaké tipy? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
85397
20.7.16 13:53

@barbuchablond ja se pripojim, u nas je to obdobne. dcera se teda pokousi jist sama, ale pak ji to pada ze lzicky a dava to do pusy druhou rukou. Ale nekdy se s ni i naji. Podle nalady :nevim: jen mi teda neodchazi, mam ji pripoutanou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
20.7.16 14:06

Já to děti nějak extra neučila. Obě dostali lžičku do ruky v okamžiku, kdy o ni projevili zájem (v 10 a 11 měsících) a od té doby se více či méně úspěšně snažili krmit samy. Bordel okolo neřeším, snahu o samostatnost oceňuji.
Když dělali s jídlem blbosti, tak jsem jim to vzala. Mám přístup nechceš, nejíš, tvoje věc. A snažila jsem se, abychom jedli všichni - všcichni na talíři pokud možno to samé, každý se věnuje svému talíři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
20.7.16 14:11

Mám 18 měsíčního a občas je to boj!-) my jíme tak, že on má svou lžičku, kterou se „krmí sám“ a já mám lžičku, kterou mu jídlo dávám. Hodně záleží na konzistenci jídla- je schopen se najíst třeba krupičné kaše, polévku nezvládne. Na kousky mu nic nedávám aby si bral sám, to by byl binec všude a měl by stále plnou pusu- dávám do pusy po jednotlivých dících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9868
20.7.16 14:15

Mám 19 měsíčního a vůbec to zatím neřeším :D malej kousky nechce a lžičkou dělá akorát binec a okusuje jí. Prostě na to ještě nedozrál, netlačím na pilu, každé dítě dozrává jinak rychle, do školky se to naučí :palec:

Příspěvek upraven 20.07.16 v 14:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27693
20.7.16 14:29

@Svistice asi tak a pokud se nesnažil tak prostě měl hlad velice rychle pochopil, že z jídlem se nehraje a musí se snažit aby se najedl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Soňa Zacharová
20.7.16 14:30

@barbuchablond Já mám teda 22 měsíců syna a synovi dávala vlastní lžičku od 8 měsíce bordel okolo jsem neřešila byla jsem ráda že se snaží sám teď už jí i z vidličky sám takže mám ho samostatného a vím že se můžu i já najíst.

• Citovat
  • Upravit
1374
20.7.16 14:50

U nás právě „děláš blbiny, máš smůlu“ nefunguje. Když mu jídlo seberu, tak to neřeší a prostě nejí. Bordel okolo nijak nedramatizuju, holt se uklidí. On ale vůbec nemá snahu nic jíst ani zkoušet. Kaše přestal jíst před měsícem, UM nepil nikdy, ani jako koktejl… Takže se mu snažím dávat to samé, co jíme my, ale sní pár lžiček a konec. Po kovové lžičce, se kterou jíme my se občas sápe, ale když mu ji dám, tak si s ní akorát hraje. Mě už ty jeho ofuky s jídlem nebavěj. A na to, abych ho pokaždé krmila půl hodiny, už mi dochází trpělivost. V roce a půl už by snad mohl aspoň snažit :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
20.7.16 14:54

No, tak nějak to u nás vypadalo před pár měsíci taky. Jídlo skoro všude, jen ne v papule :-) Ale už se lepší. Prostě mu strčit lžičku do ruky a děj se vůle Boží :mrgreen:. Později jsem mu nabírala a on si vždy přebral lžičku a strčil do pusy a teď už zvládá sám i nabírat (15m). Už zvládá i vidličku. Prostě na chvíli zavřít oči před bincem a nechat ho. Ze začátku si bude hrát, zkoumat, no a pak i příjde na to, jak se najíst. Teď už hraní s jídlem netoleruji, ale ze začátku jo, potřebuje objevovat svět :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27693
20.7.16 14:57

@kazda.m a nebyl chyba začínat ovocem? Možná si zvyklo na sladký a ted mu příkrmy prostě nechutnají :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27693
20.7.16 15:09

@kazda.m třeba nemá rád ovoce syn ho taky do pusy nedá :think: jinak rozjíst dítě co fakt nechce jíst je asi docela problém, jedině něco co fakt miluje míchat s ostatním jídlem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85397
20.7.16 15:12

@kazda.m nektere deti fakt dokazou zit ze vzduchu. Kdybych dceri vzala jidlo, tak ani nevzdechne. Ale stejne ji to nekdy vezmu, pokud to zacne hazet po zemi a podobne, ma smulu, s jidlem se nehraje (i kdyz mam obcaa prihmourene jedno oko)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27693
20.7.16 15:13

Já to udělala kolem roku když si s jídlem fakt hrál :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1824
20.7.16 15:14

Syn bude mít 20 měsíců. Nejlíp funguje buď jak píše @Svistice jíst zároveň, pokud možno to samé, nebo naopak ho posadit do židličky, dát mu jídlo a jít dělat něco jiného (např. si začnu krájet zeleninu na salát, ne že bych šla třeba mýt koupelnu) - jak vidí, že na něho „nemám čas“, tak baští. Samozřejmě nejlíp jí to, co mu chutná (momentálně vede dušená mrkev nebo těstoviny). Na kousky mu dávám vidličku, baví ho s ní napichovat a přijde mi, že tak nadělá míň bordelu (který samozřejmě neřeším, prostě se to pak setře), má povoleno jíst je i rukama (dle filozofie „hlavně se najez sám“), ale už ho to tak nebaví, vidlička je větší sranda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85397
20.7.16 15:14
@kazda.m píše:
@ka2ka Nezačínala jsem ovocem. Začínala jsem zeleninou, pak maso, pak kaše, pak ovoce. Ale k tomu ovoci jsem s upínala že se na něm rozjí, právě když bude chutnější, sladší. Nechce ani to.

Ze je to sladke neznamena, ze to budou jist. Dcera je spise zeleninova. Ji pidi porce (18m). Jo a jist zacala az v 10m, kdyz ji rostly zuby, tak nejedla vubec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí