Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky! Mám 2 měsíční dcerku Adrianku.Plně kojím, takže jsem si noční buzení začala ulehčovat cca ve 4 týdnech tím, že jsem si brala malou do postele a teď toho lituji. Dopadlo to tak, že malá usne jedině přisátá k prsu se mnou v posteli, takže po vykoupání a nakrmení v postýlce děsně plače, úplně se zalyká. Nakonec je mi jí líto, vyndám jí z postýlky, vezmu k sobě, nechám přisát a ona po chvíli usne. Nesmím se ale vzdálit, dokud nespí úplně tvrdým spánkem, jinak začne zase plakat a pokud ji přenesu do postýlky, zase to samé nanovo, opět se vzbudí a plače. Co s tím? Jak ji naučit spát v postýlce?
Ahoj na tohle téma tady byla už spousta diskuzí. Nevím, co si o tom myslí ostatí, ale já bych řekla, že dva měsíce jsou ještě brzo na nějaké „zákroky“. Nelam si s tím hlavu a dělej to, jak to cítíš. Naše kočička měla různé vlny, kdy spala " v pohodě", jindy zas blbě nebo jenom u nás. Pak zas přišlo období samostatného usínání i spaní. Mě se v jednom období docela vyplatilo kojení vsedě. Neusnula jsem a mohla jsem Barborku přenést v momentě, když už tvrdě spala a nevzbudilo jí přenášení. Byla to teda fuška:-) Začala bych si na usínání u prsa dávat pozor až tak kolem půl roku, kdy už dětičky začínají být mazané:-) Tak hodně zdaru a spokojenosti, Gyta a Barča (1 rok)
Ještě jsem si vzpomněla, že docela pomáhalo (a vlastně to funguje dosud, protože taky kojím), když uspával manžel. Dcera moc dobře věděla, že z něj žádné mlíko nepoteče a uklidnila se a pak mohla usnout, U mě řvala pořád, dokud jsem nedala:-) GB
Take jsem zkousela manzela, ale ten to psychicky nevydrzi. Malinka place a place, takze po chvilce uz me vola, ze mala pry chce prso… v mem okoli mi vsichni rikaji, ze jsem si ji tak naucila a ze jsem si na sebe usila bic, protoze uz ji to tezko odnaucim. Ale rikam si, ze je prece jen jeste malinka… Kazdopadne jsem chtela zacit vecer chodit cvicit a takhle to nejde, kdyz Adrianka beze me neusne…
ahoj,
ja ti -doufam srozumitelne- napisu jak to bylo u nas.
vypadalo to hodne podobne jako u tebe.
do 10 tydnu mel prdy,takze o zadne postylce se u nas nemohlo ani mluvit- tedy uspavani kolibanim na kline nebo v naruci.v postylce rval jak tur.do te jsme ho pak davali az spal hlubokym spankem. v noci se pak budil na kojeni ta jsem ho u nas v posteli nakojila a pak prendala-od tech 2 mesicu to v noci nebyl problem, vestinou u kojeni usnul.
ale jinak te asi nepotesim.asi od4-do 6 mesicu take v postylce zacal silene rvat, ze jsme ho meli mezi sebou,nikdo se z nas nevyspal,jak se maly rozvaloval.pak se zacal pohybovat,tak jsem rekla dost!Aby nespadl z postele,tak jsmeho musela tvrde zacit ucit spat v jeho psotylce.vecer po koupani jsem ho nakojila,dala do postylky, pote HNED odesla a zavrela ho,poslouchala jsem pres vysilacku,pokud rval fakt uz dyl jak 10 minut a takovym tim revem rvoucim
tak jsem ho vyndala chvilku s nim byla pote nakojila a nanovo.vzdy tak po20minutovem placi usnul,je to asi drasticke ale trvalo to JEN tyden,pak pochopil ze to nema cenu.zacal usinat sam v postylce!
jinak nektera maminka dava diteti „smudlat“kapesnik nebo obycejnou plinku.ja se bala aby se nezadusil, ale od toho pul roku jsem mu pak davala maly polstarek, on se do neho zachumlal a spinkal.od 7,5 mesicu jsem ho prestehovala do jeho pokijku,protoze se mi zdalo ze ho rusime a zbytecne budime.vubec s tim nebyl problem,nechvam mu lampicku,usina na brisku a sam.
takze se snaz jeste chvili vydrzet.mozna ji jeste trapi vetriky.
U nas ty prdy byly vazne k nevydrzeni-prvnich 10 tydnu jsme uspavali do pulnoci vazne jen houpanim.pote uz to slo lip.
pokud mas dobreho manzela tak se stridejte,protoze jeden to vazne neutahne.
tak nevim, jestli jsem ti vubec neco poradila ![]()
snad si z toho vyhledas ty spravne iformace.
mozna je moje metoda drsna,ale vyplatila se.
to vyrvani jsem nedelala az tak drasticky jak to mozna zni,nekdy jsem ho vytahla 4× a nanovo pak uz rval treba 5 minut a usnul. ![]()
jo jeste jsem chtela dopsat, ze mam teda zavislacka na prsu,a i ted skoro v11m. ho tim uspavam-dam prso, zklidni se,pak ho prendam do postylky tam si povida nebo s necim hraje(to uz jsem pryc) a pak usne-po pul hodince ho projdu prikryt-to uz spi tvrde.
Valli, tak to jsi mi opravdu moc nepotesila… to jenom kojena miminka jsou tak zavisla, nebo i ta krmena z flasky? Mam totiz 3 kamaradky, ktere nekojily a tvrdi mi, ze s usinanim v postylce nikdy nebyl problem…
A jedna otazka uplne mimo - jak jsi udelala ten metr se starim ditete?
Ahoj,
no já dělám něco podobného… když chce krmit Niki moc často k ránu, tak už si jí nechám v posteli a usíná přisátá..
Taky mi někdy usíná špatně sama v postýlce, ale já právě zkusila tu plínku. Nakrmím jí, opatrně položím do postýlky, ale abychom neztratily kontakt, pořád jí hladím po hlavě a pak ruku vyměním za plínku… začně se šmudlat a usne sama ![]()
Jarka a Nikolka
Oliva se mnou taky spala v posteli. V jednom roce jí to přešlo samo.
Tak já se přidávám k Anny - u nás to taky přešlo samo, někdy mezi 12 a 13 měsícem.
Taky jsem kojila v noci po dvou třech hodinách, a abych se aspoň trochu vyspala, brala jsem si mimi k sobě - a taky odmítalo spát samo. Dvakrát jsem kolem 6 měsíců zkoušela metodu „vyřvání“, poprvé jsme to vzdali po hodině, podruhé po čtyřech(!!) hodinách.
Kolem roku už dcera zase vyžadovala časté noční pití z prsu (co si budeme povídat, je rozdíl, když po vás leze šestikilové mimi, a když s vámi lomcuje desetikilové), takže jsme najely na večerní a noční UM - a ejhle - po UM (takže najezená) se dcera jednoho večera ještě krátce „přicucla“, pak mne odstrčila a projevila touhu spát kousek dál
- tak jsem ji přendala do postýlky (v očekávání obvyklého řevu) - a nic. Zavřela oči a za chvíli spala. A tak je to od té doby už pořád.
Takže si nezoufej a vydrž! ![]()
Ahojky,
ve dvou měsících je brzo na nějaké přeučování. Pokud ti to osobně nevadí (mě to třeba hodně vadilo, když spala malá se mnou a taky jsem chtěla aby byla hlídaná Nannynou) takže jsem jí pokaždé, když usnula přendala do postýlky. Časem si zvykla a nebyl problém. Určitě se to u vás ještě samo upraví tak jako u nás. Nezoufej Viki, nám usíná sama v postýlce od čtyř měsíců a taky to přišlo samo. Užívaj si tulení a uspávání bude hůř.
Ahoj Iva a Viki.
myslím si, že ve dvou měsících vůbec nemusí být brzo. My jsme na konci druhého měsíce začala a protože je dcerunka docela éro, hodně uplakaná, v noci špatně spící, dnes na konci šestého měsíce máme díky naučenému večernímu uspávání alespon jednu jistotu. Od osmi hodin, kdy jí dáme do postýlky, pár hodin je vždy klid-:)
A jak jste to dokázali? Raději bych vnesla řád do uspávání také co nejdříve. Celý den se malé plně věnuji a docela ráda bych si někdy odpočinula ![]()
Lindo, je tu spousta diskusí…
Souhlas s Gytou-nejsem také zastánce nějakého vyřvávání, psychologové se shodují, že děti teprve kolem 6-7 měsíce chápou příčinu a následek-já zabrečím a maminka na to zareaguje tím, že přiběhne…do té doby nehrozí, že by sis dítě rozmazlila. A přece miminko nade vše potřebuje mít pocit bezpečí a ten skýtá hlavně mateřská náruč! a jsou děti, které mají větší potřebu bezpečí a jiné, které tuto potřebu mají menší. Také máš pravdu-zkušenosti z okolí potvrzují, že nekojené děti spí lépe.
Já měla taky závisláka na prsu a dnes mu je téměř rok a samo se to postupně odbouralo-a hlavně nenásilně. První 3 měsíce chtěl být u prsa skoro pořád, taky jsem to řešila, byla nešťastná, ale nechala jsem to být a jen jemně korigovala. V postýlce jsme ho naučili usínat od 4 měsíců, postupně, bez nějakého velkého pláče, taky se nám osvědčil manžel-na mě pořád křičel a vyžadoval prso.
Jinak v posteli s námi spí dodnes, dokud byl malinký, bylo mi to velmi příjemné, cítila jsem to jako svou potřebu, navíc jsem kojila fakt často i v noci. Pak kolem půlroku bylo kojo i po hodině a staršně sebou házel-to bylo nepříjemné, takže když jsem neusnula, přenesla jsem ho opatrně do postýlky.
Dnes už kojím jen v noci (denní kojo se mi zdařilo také nenásilně odborat v 9 měsících) a zá:,–(ně už jen vsedě, stačí mu jen párkrát cucnout a usne, pak putuje do postýlky. Nad ránem si ho sama beruk sobě, neb miluju, když se spolu ráno probudíme vedle sebe, on se začne hned mazlit a tulit a kojit a je to moc pěkné.
Takže radím ti-nedej na řeči hlavně maminek a babiček, miminko si nerozmazlíš! dělej tak, jak to cítíš a tak aby ses sama vyspala a cítila dobře. A neřeš drastické metody. Někomu zabralo ukončit noční kojo tím, že dítko prso prostě nedostalo-ale to až později, třeba kolem 7. měsíce, u nás to nezabralo, každé mimi je zkrátka jiné.
A cvičení-já myslím, že by to šlo, já jsem taky chodila už po 6tinedělí-chodila jsem od 18-19 hod, manžel doma mezitím vykoupal a oblekl, a já akorát přišla domů a nakojila (mlíko stejně po cvičení děsně stříkalo:))))
držím palce K.
lindo:koukam ze metrik uz sis vyrobila ![]()
jeste bych dodala,ze si uzivej dokud se tuli,13letej pubertakj uz se tulit chtit nebude ![]()
no a jinak u nas od tech2m.do4m. usnul u prsa u nas v posteli,nechala jsem ho tak spat a az spal tvrde tak jsem ho prendala do jeho postylky.
ja myslim ze je blbost ze si dite naucis,ve2m. to urcite nechape,chce byt asi jen na blizku toho koho ma rada a kdo ho chrani,ze se citi v bezpeci.
jinak s tim vyrvanim-ja jsem doopravdy max.20minut a pak kdyz to byl vzlykot jsem ho vytahla a zkusila to znovu,4 h. to uz je teda dost trapeni ![]()
taky se snaz mit nejaky ritual,aby jako pochopila ze uz je vecer jde se spat atd.ale do toho pul roku se to snaz nejak vydrzet
,pak uz to pujde urcite lip.mne manzel take vzdy volal-chce prso!jo nevim jak je to z UM-mozna jak neni uplne nablizku mamky-takze si odvykne a pak ji "az tak "moc na uspavani nepotrebuje
ja kojila,ale vzhledem k tomu ze jem jezdila do skoly nebo jsme museli jet pryc bez maleho,tak mel sem tam i UM,od prsa se neodnaucil a babickam spal dobre.ale tak od pul roku stejne UM nechtel, z te flasky moc neumel pit,nejlepsi je prso ![]()
tak uvidis.chapu te, ze ten plac je asi desny.nekdy to leze az na nervy.ale fakt vydrz!utika to rychle a ani se nenadejes a bude velka