Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla bych od vás poradit, či spíše vyslechnout názory vás všech. Kdy si myslíte, že je vhodná doba pro druhé dítě? Plánujeme minimálně ještě jedno miminko, ale pořád se nemohu rozhodnout zda teď hned nebo např. za 5-6let. CO si myslíte, je lepší mít je hned za sebou nebo s odstupem času?
Děkuju za rady a názory.
Renata
My čekáme druhé mimi po 6-ti letech, ale hodně lidí mi říká, že je to pozdě, že to bude vlastně takový druhý jedináček.
Myslím, že optimální věkový rozdíl sourozenců je 2-3 roky.
Ahoj,
věčné téma…
Asi nikdo ti neřekne, že je ten pravý čas. Je to jen na vás a na zvládání prvního prcka. Já např. jednou říkám, že chci hned, za dvě hodiny, co mi dítě visí na noze, říkám, že už ani jedno ![]()
Kamarádka se mi svěřila, že chtěli asi do dvou let další mimi. Nyní, když se zvedla mateřská chce být doma, co nejdelší dobu a tak bude plánovat těhu ve věku tří let prvního dítěte…
A pokud chceš, aby si děti „nejlépe“ rozuměli, tak se traduje, že je nej mít děti s odstupem 1-2let - čili skoro-dvojčata ![]()
Já kdybych si mohla vybrat,tak bychbrala rozdíl tak 2-2,5 roku. bohužel to z jistých důvodů nešlo a tak doufám že se teď zadaří co nejdřív
5 let už je moc, alepsoň co vím z osobní zkušenosti. jsme se sestrou o 5 let a sice mě hrozně bavilo se o ni starat když byla mimino,ale pak jsme za ní všechno odnášela, musela na ni dohlížet, yla jsme přece starší a rozumnější.....
sice jsme si dobře rozuměly a rozumíme,ale není to ono, jsme každá jinde.....školka-základka, základka-střední, střední-já vdaná..... když jsou děti víc u sebe, tak mají víc společných zájmů. tím nemyslím že by třeba oba museli rádi hrát fotbal, nebo dvě holky by bavily panenky. Ale spíš myslím období. dvouletý dítě si se sedmiletým nezahraje Pexeso a pod.
Je sice fakt že když je větší rozdíl,tak to starší víc pomůže,ale to je spíš dobrý pro rodiče ![]()
Každej má jinej názor, každýmu vyhovuje něco jinýho,ale já jsem pro malej věkovej rozdíl…
Ashley, souhlasím s Tebou. My chtěli také max. 3 roky věkový rozdíl, ale nešlo to
Takže vlastně čekáme „druhého jedináčka“.
No, mě příjde že je rozdíl mezi tím co je lepší pro děti a co je lepší pro maminu/tatínka.
Podle mě je nejlepší aby byly děti těsně po sobě, tak 1/2 roky. My jsme s bratrem o 2 a vždycky jsme si spolu hráli, nikdy jsem neměla pocit, že se o nej musím starat nebo že je „blbý“. Samozřejmě to ale neznamená že budou mít spolu dobrý vztah, to ti nezaručí nic. Jenže tahle varianta je docela náročná pro maminu, psychicky i fyzicky - my plánujeme dělat další mimi asi za 2 měsíce, ale nevím jak v praxi zvládnu tahat s velkým břichem našecho momentálně 12kg bobíka, jak ho donutím aby se nevztekal a šel kam jde kočárek se sourozencem, jak zvládnu v noci nespat a ve dne se nonstop věnovat staršímu…
Takže když nepočítám kariéru, je asi pro mámu pohodlnější mít dva jedináčky - starší už je přes den pryč, dá se mu ledacos vysvětlit, když je potřeba zabaví se sám. Ale moje máma má se sestrou rozdíl 7 let, mají se rády, ale prostě jsou to dva jedináčci, holka v pubertě honící kluky si asi těžko bude ve volném čase hrát s panenkama se sestříčkou ![]()
Jé, už musím končit. Snad to není moc zmatené.
Věrka
Monaliso,tak jedině pořídit pak Vojtiškovi brzy ještě jednoho sourozence aby takovej jedináček nebyl ![]()
tak tohle je přesně téma nad kterým teď pořád dumám. Já jsem z bráchou o rok a 3 měsíce a jako malý jsme si asi hráli - nicméně teď už si vůbec nerozumíme. Ségru mám o 8 let mladší a vždycky jsem jí měla děsně ráda - pořád se hodně užíváme, ale je fakt, že je tam přesně ten problém ona začíná vejšku a já mám mimi.
Renato - koukám, že máš taky Pepína a jen o tři dny mladšího než je ten náš! To je dobrá náhoda!
Klára (Grizley)
Verusko,tak nějak si to asi představuje mamka. mít druhý až bude první samostatný,až bude spávat celou noc (což už dávno dělá) ale může být nespavec třeba do 6 let a co pak. Takjle si to zase odbudeme naráz ne? pak je jedno jestli jste vzůru s jedním nebo dvěma.Dokonce chce někdy starí ukázat že je šikovnější tak začne dělat plno věcí který předtím nedělalo-líp spát samo jíst…to znám teda jen z okolí (bohužel i opak…)
Ale všechno určitě záleží na povaze dětí…
A jak napsalas holka v pubertě honící kluky tak to bylo v mým případě v úpravě honící kluky se sestrou za zadkem
![]()
Ashley píše:
Monaliso,tak jedině pořídit pak Vojtiškovi brzy ještě jednoho sourozence aby takovej jedináček nebyl
Jééé, Ashley, to už nééé
. Neumím si představit, že bych v dnešní době měla tři děti. I když chudí nejsme, bohatí ale také ne ![]()
ja myslim, ze na tom nezalezi, nikdo nemuze zakonite rict, ze kvuli malemu vekovemu rozdilu si deti musi rozumet a naopak.
Kdyz jsou vychovane, aby se mely rady, tak budou, i kdyz budou od sebe 10 let.
R.
Jojo, taky se v tom plácám a nevím:-) Ale přikláním se k tomu, že až tolik nezáleží na věkovém rozdílu, jako spíš na výchově.
Já mám ségru starší o sedm let a mám pocit, že nám to klapalo vždycky dobře, blbnuly jsme spolu, hádaly se taky:-) A co jsme už „velké“, je to ještě lepší a nijak ten věkový rozdíl nevnímáme.
Takže asi se spíš rozhodovat podle toho, jak to bude víc vyhovovat rodičům. Nemyslím, že je to nějak extra sobecké, já půjdu do druhého, až budu apsoň trochu přesvědčená, že ten maratón znova zmáknu a manža samozřejmě taky. O práci a financích nemluvě, žejo:-))
Jazzi a Matýsek 1r 14dní
Taky pořád přemýšlím a přemýšlím. Plánovala jsem si tak odstup 2 roky, ale teď se k tomu nějak nemůžu odhodlat. Už jsem ráda, že Vojta trochu povyrostl, je s ním sranda, moc se mi nechce znova prožívat to úplně pidi miminkovský období.
Jinak já jsem s bráchou o 5let (já jsem starší) a máme skvělý vztah. Můžu se mu s čímkoliv svěřit, můžeme jít spolu pařit, kujeme spolu pikle proti partnerům i rodičům…
Ono asi na věkovém rozdílu nezáleží, spíš na výchově a rodinném zázemí.
Ahoj, asi je lepsi mensi vekovy rozdil tak 2-3 roky, ale ani to nic nezaruci. Mam sestru o 1,5 roku mladsi a cele detstvi jsme se rezaly jako kone, zaliby jsme mely jine a kamarady taky. Nase svety se potkaly az na moji svatbe pred 4 lety (letos mi bude 30), no dneska to vypada, ze si v zari vezme za muze, manzelova kamarada z oddilu. Uz si rozumime o neco lepe, ale porad mam kamarady se, kterymi si rozumim vic. Tudiz ja bych se ridila, asi hlavne vlastnim pocitem, ze si troufnu na dalsi dite, podle mne tak ty 2-3 roky. Ikdyz clovek nikdy nevi. Vcera jsem jela autobusem (poprve od nas do Prahy, normalne jezdime vlakem a po vcerejsi zkusenosti zase budeme jezdit hlavne vlakem). Pri ceste zpatky mel ridic problem pustit maminku s druhym kocarem (golfkama), nakonec pustil. Byla to mamina se 4 detma, ktere byli jak schudky max. 1,5 roku rozdily a priznam se, ze mi ji bylo lito. Mam kamaradku, ma taky 4 deti, ale rozestupy mela vetsi a myslim, ze v takovemhle poctu uz bych asi na tech 3 letech „trvala“ jinak se mamina strha.