Za jak dlouho druhé dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
83
13.5.06 00:34

Tak já mám dva jedináčky a nemůžu si to vynachválit;-) Staršímu synovi bude v červenci 7 a na Andrejku nedá dopustit. Tím, že je starší, je rozumnější a nežárlí, snaží se pomáhat a docela hodně se po jejím narození i osamostatnil.
Důvodů, proč jsme se rozhodli pro tenhle věkový odstup, je víc:

1. Malej měl miminkovské a batolecí období velice bouřlivé, jako mimino byl neutišitelný, vstávala jsem k němu několikrát za noc skoro do dvou let, pak kolem 2,5 roku hodně intenzivní období vzdoru… no prostě jsem sebekriticky zhodnotila vlastní síly a možnosti a naznala, že kdyby se mi v té době narodilo druhé dítě, asi by mě hezky rychle převezli do nějaké útulné polstrované cely v Bohnicích.
  1. Ve svém okolí a v příbuzenstvu jsem měla většinu příkladů toho, kdy dvouletý věkový rozdíl maminy prostě nezvládaly (byly uštvané, neschopné se těm dětem věnovat, většinou nespravedlivé vůči tomu staršímu, všechny konflikty řešily řevem nebo fyzicky…). To mě docela odradilo. Mám příklad i ze své původní rodiny - brácha je o 2 roky mladší, nikdy jsme si nerozuměli a nerozumíme si doteď.
  1. Důvody tzv. „sobecké“ - potřebovali jsme dořešit ne úplně ideální bytovou situaci a když byly malému cca 3 roky, dostala jsem možnost dělat zajímavou práci, kterou by bylo škoda odmítnout.

Můj názor je ten, že pokud se na to člověk cítí a ví, že ten zhruba dvou- až tříletý největší zápřah zvládne, pak je určitě fajn mít děti věkově blízko u sebe - jenže ten věkový rozdíl není samospasitelný, ty děti je potřeba k tomu vzájemnému vztahu nějak vést. Když se chce, tak to ale podle mě jde i u těch dvou jedináčků (a když tak nad tím přemýšlím, tak si spolu i vyhrajou - aspoň teda v tom období, kdy mladší už začne rozum brát a starším ještě nezačne mlátit puberta;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
679
13.5.06 02:08

opravdu v(d)ěčné téma… podle mě ten tříletý rozdíl už je „špatně“. Díte je dost rozumné, aby vnímalo, že není středem pozornosti a přitom to nezvládá racionálně. Já bych volila buď kolem těch dvou let, nebo pak víc (jak tady padalo - sedm, osm). My jsme se ségrou o pět a nemyslím si, že nás naši „vychovaly“ špatně, ale většinu života jsme se míjely -a já v těch pěti letech žárlila naprosto šíleně. Miminko mě nezajímalo (žádné mateřské pudy jsem neměla), sourozence jsem chtěla proto, aby SE MNOU byla máma doma. Takže velký rozdíl mezi dětmi jsem rozhodně nechtěla (navíc první se mi narodilo ve třiatřiceti - to opravdu moc času na rozhodování typu „za pět let uvidíme“ nenechává).

Teď mám prcky 21 měsíců od sebe (vlastně 19 - starší je nedonošeňátko). Čekali jsme na doporučení dr. rok od porodu. Taky jsem chtěla, aby ten starší byl samostatnější - bylo jasné, že druhé těhu bude rizikové, potřebovala jsem, aby už aspoň sám chodil a já ho nemusela tolik vláčet. Také aby v noci spal - možná to někomu přijde jedno jestli se vstává k jednomu dítěti nebo ke dvěma, ale mě teda vůbec není jedno, jestli spím v kuse čtyři hodiny nebo dvě (děti se zá:,–(ně budí na střídačku).
Se skoro-dvojčaty je doma fakt „hukot“ - ale lepší se to. Nejhorší to bylo cca kolem třetího měsíce miminka - mimi už nechtělo jen ležet, ale nic neumělo, starší zase ještě pořádně nemluvil, takže taky pořád kničel… Manžel chodil domů kolem deváté večer, babičky máme na druhé straně zeměkoule… takže jsme museli začít dělat opatření - manžel chodí trošku dřív z práce (v osm), starší syn šel na dvě dopoledne týdně do školky a je to lepší. ALe taky Lisa (mladší) od šesti měsíců leze, takže je pohyblivá a postará se o svou zábavu, a Tom začal mluvit, tkaže je s ním „řeč“ a dá se mu lecos vysvětlit. A taky si už spolu docela vyhrajou, i je můžu na chvilku spustit z očí a něco dělat. Jsou na sebe hodně vázaní, pořád se hledají. Nedělám si iluze, že holka a kluk budou mít stejné zájmy - ale aspoň jsou v podobném vývojovém stádiu - a není to o tom, že jeden se učí na nočník a druhej chodí do tanečních…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
679
13.5.06 04:17

jinak jsem ještě chtěla dodat, že hodně záleží na tom prvním dítěti… já mít jako první tu naší dračici, tak je asi navždy jedináček :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
896
13.5.06 09:55

Ahoj holky,tak já mám děti baj vočko o 2 a půl roku a jsem hrozně spokojená. Někdo tu psal něco o uštvané mamině, tak to si rozhodně nepřipadám,teda i díky tomu, že děcka jsou pohodáři. Musím teda říct, že hlavně ze začátku jsem byla ráda, že se Bára sama obslouží-chtěla čurat zá:,–(ně,když jsem kojila apod., ale umí se sama svlíct,vyčůra,utřít zadek,oblíct. Takže spousta stresů mi díky tomu odpadla. Taky už je taková „rozumbrada“, dá se s nív pohodě domluvit a vysvětlit. Hodně ji zapojuju a někdy až žárlím,jak na Vojtu nedá dopustit(po ránu-ahoj můj zlatej Vojtíšku, jak se vyspinkal,já tě mám tak ráda, na půl pusy-ahoj,mami).
Další argument, proč mít děti blízko sebe je ten, že když trošku odrostou,dají se s nima společně podnikat výlety a tak. Přece jen je mimi trochu omezující, musí se na určitý věci čekat,až povyrostou.A společné zájmy-jakože osmiletý dítko se těžko bude chtít vrtat se sourozencem v písku a tak.
U nás to bylo jasný, protože jsem přišla během těhotenství o práci, tak mi přišlo i nefér jít si hledat práci novou s tím,že za chvilku budu chtít mimiško.Jsem ráda, že to tak je, i když mám ségru o 5 let mladší a máme skvělý vztah, ale ten jsme získali, až byla ona na gymplu.Do tý doby pro msě byla spíš omezením.
Kdoví, jestli si za pět let nepořídíme dalšího mazlíka.Po narození Vojtíka jsem byla v takové euforii, že bych to brala, ale teď už na to začínám být pohodlná.
Jitka a prďolky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
13.5.06 09:58
:roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1098
13.5.06 10:11

Tak nad tím taky uvažuju!
Já tedy čekat 7 let nechci ( to mi bude skoro 40let), takže dlouho čekat nebudem, ale stejně odhodlat se je těžký, neboť je tu varianta, že to taky může trvat déle, to plození. Na Davídka jsme čekali rok, takže rozhodnout se, že to bude za 3 roky, je těžký.
No uvidíme myslím, že úplně ideální věkový rozdíl není a vše nechám na tom pocitu, že teď chceme a hotovo !!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
13.5.06 13:38

Ahojky,
já jsem vždycky chtěla 2 děti. Po porodu jsem asi na rok změnila názor a říkala jsem že už nikdy. Teď jsou Jířovi 2 roky a v srpnu očekáváme druhé miminko,takže věkový rozdíl budem mít 2 a 7 měsíců. Jsem celkem ráda,že to budu mít odbytý.
Větší věkový rozdíl je možná pohodlnější pro maminku,ale my jsme s bráchou skoro o 6 let a je to moc. Rozumět jsme si začli až v dospělosti. Můj názor je,že max. věkový rozdíl 3 - 3,5 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
981
13.5.06 15:18
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
13.5.06 18:18

Nejlepší doba je ta, kdy ty a taťka cítíte, že chcete moc miminko. Pořizovat si jen proto, že je lepší když jsou kousek od sebe aby si mohli hrát, je blbost.
Každý souroz. vztah je jiný, podle věku, ale každý něčím jiným obohatí, ať jsou od sebe rok nebo třeba 10.
 Alenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
13.5.06 18:30

ahoj, máme děti po 7letech a nemůžu si stěžovat. Sice první dcerka byla a je hodné bezproblémové dítě a ten dnes 11měsíční klučina s námi pěkně mává. Prožíváme s ním všechny možné mimi problémy (střední uši, rýmy,průjmy,nespavost v noci a přes den v kočáře, každý zoubek apod.)
Dcerka ve svých 8letech je hoodně samostatná, a tím se můžeme (musíme) plně věnovat malému. Nestěžuji si - oba jsou fakt zlatíčka a jsme s manž. rádi, že je máme!!!!!! Mohu každému doporučit 7letý věkový odstup. :twisted:

• Citovat
  • Upravit
981
13.5.06 19:44

omlouvám se,
zapoměla jsem napsat jedno slovíčko a to bylo „mě“
takže malý věkový odstup je pro mě ideální. Mohlo to vyznít, že někomu něco vnucuji. A proto to opravuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
13.5.06 19:54

Ahoj holky

nejlepší věkový rozdíl mezi sourozenci? Takový, jaký maminka a tatínek zvládnou… Do ničeho se nenutit a nic nelámat přes koleno. Každý věk má ručitě něco do sebe.

Já mám bratra o 2,5 roky staršího - no a nikdy jsme si na sebe asi nezvykli, neboť už dva roky se mi neozval…

Já sama mám dítka o 15 a 13,5měsíců od sebe… a uštvaně si nepřipadám… Sice občas padám na hubu (ale to se mi stávalo i s jedním miminkem), takže to zase takový velký záhul není (až na to želhlení, které bytostně nesnáším). Akce jezdíme společně, tatínek také moc času na nás nemá, takže všude se tahám s nimi - ale nepřijde mi to zas tak nějak hrozné.

Věra

ale musím uznat, že všechny tři byli jako miminka moc hodní,,,,,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
14.5.06 22:36

Já se přidávám k názoru, že nejlepší je takový rozdíl, na který se rodiče cítí. Sama chci druhé miminko až bude to první zhruba v předškolním věku, ale mám kolem sebe maminky, které sotva porodily jedno, už plánují druhé… Podle mě nelze poradit ani najít nejlepší možnost, záleží jen na vás…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
17.5.06 21:58

Máme teď skoro šestiměsíčního Vaška a i když jsme to vůbec neplánovali tak se nám na konci prosince narodí další miminko. Přemýšlela jsem a byla jsem rozhodnutá jít dneska ráno na potrat, protože jsem měla pocit, že takhle malý rozdíl bych nezvládla, a že to bude strašný. Včera jsme se ještě s manželem bavili, řekl mi spoustu hezkých věcí ale hlavně to,že mi bude pomáhat ještě víc a nebude to jednoduché, protože jak to vypadá svěří nám do péče šestiletou holčičku, kterou má s bývalou přítelkyní, kvůli psychickému a fyzickému týrání. Vím, že to jednoduchý nebude, ale když se podívám na Vaška jak se krásně směje a začal předevčírem prskat tak mi přijde strašně líto se o tohle připravit jen proto,že se dopředu bojím. A když si to budu myslet, tak se to stane, protože to přivolám. V noci mi prcek lezl po břiše, jinde usnout nechtěl a možná to zní hloupě, ale já vím,že ví k čemu jsem se ráno rozhodla, že tam nepůjdu, protože se chechtal, ale úplně jinak než jindy, nedá se to popsat. A moc se těším, protože budou od sebe zhruba ten rok a bude to pro ně dobrý v tom, že budou mít hodně podobné zájmy vzhledem k věku a jestli se budou mít rádi i potom záleží na tom jak je vychováme a i jací lidi to budou až dospějí. tož asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
18.5.06 06:23

Valkyro,

kdybys chtěla popovídat, přijď do diskuse o skoro-dvojčatech, dětičkách brzo po sobě - najdeš ji tady: http://emimino.cz/modules.php?….

Gratuluju k super rozhodnutí - já mám děti od sebe 13 měsíců a jsme moc šťastní, ale ten šok na začátku si ještě pamatuju - máš prima manžela a syna. :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure