Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky nechápu jak někdo může nabalit dítě a divit se jakto, že pláče. Nemůže přece vozit mimčo v plus dvaceti jako v mínus patnácti. My toho na sobě máme víc, ale zase mám dost profouknutelnej sporťák. Viki má bodýčko většinou krátký rukáv, (pokud fouká a je chladněji tak mikinku) šustákovou bundičku - neprofloukne. A na nožky punčocháčky + ryflíky a botičky. Je v kočárku s teplejším nánožníkem a je jí fajn. A samozřejmě čepičku tenkou bavlněnou spíš kvůli uším. Sebou pro případ velkého ochlazení (stalo se mi že jsem si neuvědomila a vyjela do studeného větřiska) mikču, deku a rukavičky. A zastávám názor, že je lepší mít víc vrstev, které jdou případně svléknout nebo přivléknout než jednu teplou. Stejně praktikuji u sebe. Přeci jen kojítka musí být v teple aby se nenachladili. ![]()
Ja mam 3,5 mesicni holcicku, ktera je od zacatku velmi otuzila (byla velika 4,55 kg). Vcera jsme meli bodicko s dlouhym + gate s tapkama (dupacky bez rukavu) + tenky kabatek a tenkou cepicku a byla cela v tasce do kocarku, v zaloze jsem mela deku i teplej overalek, ale nepouzila jsem ani jedno. Mala byla spokojena. Jedine co nevim jak s cepickou, manzelovi se zda, ze i ta tenka je moc…Je fakt, ze Sarka si umi cepku sundat uz od 6 tydnu, ikdyz je na kanicku, musim ji opravdu hodne utahnout.
Aja
Já bych řekla, že slabá čepička je až až a že stačí. I kdyby v kočárku už seděla a hlava koukala ven.
Je rozdíl oblékat děti, které už chodí a miminka, které leží v kočárku a spí. Samozřejmě je zbytečné dávat beránkový fusak a teplou čepici, ale miminku bych lehkou čepičku ještě dávala, jinak 2 vrstvy stačí a přikryla bych dekou. Já teda když tlačím kočár, tak se zapotím, ale miminko, které leží má být ještě v teple a pokud svítí sluníčko, deka se lehce odkryje. Tím chci říct, že já která má pohyb jsem oblečená míň než miminko, které leží a pohybem se nezahřeje.
Ahoj holky,
mám dvouapůl měsíční mimi. Když s ní budu chtít jít odoledne ven myslíte si že ji bude stačit tenká košilka, froté dupky bez rukávu, tenký svetřík a tenká čepička? V kočáru mám ještě fusak ,ale jeom jako podložku. malá má sice trochu rymku, ale snad by jí to mohlo sluníčko trochu vytáhnout ne?
Jahodo moje dcera před rokem rozhodně nechodila, ba ani ještě neseděla, byl jí půlrok a tak, jak jsem psala, jsem jí oblékala. Dokonce na konci března jsem jí vyndala z hlubokého (v jarním oblečení chodila cca od půlky března) do sporťáku a deku měla jen když spala nebo fakt foukalo. 2čepice nosila coby 2měsíční, pak už jen jednu zimní a od toho března jarní. A dcera prvně marodila o dost později. A kdybych měla dítě 2měsíční, zachovala bych se stejně.
Gabinko, já s tebou naprosto souhlasím, oblíkáš přiměřeně. Já jen napsala svůj názor, doufám, že to nevyznělo jinak.
Cauky,
tak ja oblekam kluka asi jako sebe.Proste teplaky ci rifle(podle toho kam),,tricko,mikca a sustka.Na hlave ma ksiltovku.
Podle vetru a zalezajiciho slunicka bud neco sundam nebo zas oblecu.
Ale taky si myslim,ze je trosku rozdil v nechodicich lezicich miminkach,ty se moc nezahrejou,ale i tak bych je zbytecne neoblikala,ale pridala tu jednu vrstvu,tedy deku,ktera se da zase oddelat.Co se tyka cepicek v tomhle pocasi u miminek,ridila bych se i jestli fouka..My teda mame tu ksiltovku a pro jistotu velkeho vetru v kapsa piratsky satek ![]()
Taky jsem potkala ted mimca v berankovem fusaku
,nikomu do toho nechci remcat,ale to tam tak to miminko mit nahate
.Vzdyt dvacet stupnu ma kazdy normalne doma a doma urcite nenosi mimca navlecene do kozisku..Takze taky jsem byla v udivu,ale jak rikam neremcam,kazdy ma svoji hlavu,a pak i mozna duvody..z druhe stranky me porad „buzerovala kamaradka“
,proc davam puncochace jeste v 8C,nebo proc mam jeste fusak,kdyz uz je jen 0C.. to uz je horko..my to mely jinak,ted uz bych ho samozrejme v nich nepekla
,ale musim zatukat,asi oblekame dle potreb,nemocni zatim nebyvame(narozdil tedy od te kamaradky,ktera otuzuje jinak nez my,ale jsou v podstate porad bohuzel nemocni)Takze kazdy podle svych predstav a intuice
Any
Dalis si to reguluje sám - když je mu teplo, řve. Dneska jsme skončili v bodíčku, tenkém svetru, kalhotách a ponožkách, a i o tom svetru by ještě „diskutoval“. Dolů šla bundička, čepice a deka. Někdy mám pocit, že ho mám s ledním medvědem ![]()
Ahoj holky,
já oblíkám obě děti (3,5 leté běhající a 5ti měsíční ležící) stejně jako sebe. (Já si neberu narozdíl od nich jen čepici.)
Malá leží v kočárku, kde je chráněná v tašce + nánožníkem, a je jí teplo. Pro jistotu vozím deku, kdyby nějak vychládala
.
Ahojte holky,,,jojo,,,,malýmu jsem dnes dala jen body dlouhý rukáv, punčocháče, kalhoty s laclem a čepičku, přikrytý byl jen dekou,,,,,volala mi kamarádka ať jdu s ní ven že bude vozit,,,,její kamarádky dítě,,,chudák malá,,,,měla body, dupačky, mikinku,kabátek s kapucí, čepičku,,,byla ve fusaku a ještě přikritá dekou,,,,,strašně řvala,,,,,hned jak jsme zajeli za roh tak jsme ji začali vyslékat,,,,,chtěla bych vidět její maminu jak by se jí to líbílo ![]()
Mě je takových dětí strašně líto. Beru, že je rozdíl třeba o vrstvu slaboučkou, záleží, jak je kdo na teplo, i když v tomhle počasí…jenže mam co řikat. V říjnu bylo sluníčko, 20st a já měla holku v hlubokém tmavém kočáru a tchýně mi jí navlíkala: bodýčko s krátkým, dupačky. Další 2 bavlněné kabátky klasické, na to pletený dupačky a svetřík, 2 čepičky, zavinovačka a 2 deky. Já vim, dneska bych se už rvala do krve, jenže mě tehdy zdeptala a já se nezmohla ani na odpor. Odměnou nám byl hnusnej ekzém. Dávám si sakra bacha a když se zeptá dneska, proč jí nedam čepici, tepláky nebo mikinu či co by dala ona (tuhle to byla deka i v zimě), tak jí řeknu, že proto, že to nepotřebuje. Slušně jsem jí vysvětlila i vliv na ekzém.
Ale je fakt, že od dnešní generace bych tohle moc nečekala. Mezi náma, my už jsme trošku starší, takže kdyby holka nebyla po očkování, nejspíš už by dneska měla i kraťasy. Já už je teda měla.
Navíc počasí má jít letos rovnou do letního.
G
Ahojky. Tak ja obliekam: rano a vecer, ked je chladnejsie:
Body dlhy rukav a bud slaba bunda, alebo mikina s kapucou (tu sa snazim udrzat na hlave
dobre su na to fleesove mikce, to je taky kompromis medzi mikinou a bundou.
Dole ma len take troska podsite nohavice. Nie klasicke zateplene, ale podsite este vrstvou bavlny. Pancuchy nedavam uz od oteplenia.
Cez den beha len v kr. rukavoch a nohavicach bez capice, ale my tu mame tak 20 stupnov a ked svieti priamo slnko, tak je fakt desne teplo.
V kociku ho obliekam ako som popisala vyssie. Vzdy pribalim lahku jarnu bundicku, keby zaspal, a bol studeny, tak ho nou zakryjem. Capica bud siltovka, alebo tenka bandana (satka na zaviazanie vzadu).
Tiez mam sok ked vidim a to este aj v obchodoch!! deti vo fusakoch, mam chut tym rodicom nieco povedat, ked vidim ako zufalo placu a ty rodicia nechapavo pozeraju a cpu ubohym cervenym detom dudel a zufalo drncaju kocikom
radsej keby ich dali von z toho fusaku!! Alebo satenove plymo, na tom fakt musi byt super ![]()
Tiez ho mam asi z ladovym medvedom, muza mam z ruska, tak asi korene
. Keby mohol, tak chodi nahaty, obcas mi tak utecie z domu az na ulicu ![]()
Holky, dneska jsem měla šok, venku jsem potkala maminu, co měla tak možná půlroční mimčo, a to mimi měla jak jinak než ve fusaku, se zimní čepicí a rukavicemi! I když to bylo dopoledne, kdy bylo venku asi 15 st. ve stínu, ale i tak. Božátko malé, muselo být celé uvařené…
A mamina samozřejmě v krátkém triku. Tohle fakt nepochopím…
Andy