Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky.
Potřebuji radu, tak vám tu nastíním náš problém. Máme problém s nočním spánkem - respektive nočním kojením.
Malému je teď 6měsíců a budí se večer hodně často - přímo ze zvyku
Bohužel u něj vidím z toho všeho i přes den příznaky spánkového deficitu - stále unavený, ale nemůže usnout, ke všemu mi míň jí (pokud nepočítám příkrmy, tím se to snažím dohnat), ale vynahrazuje si to kojení večer.
Jako malinký neměl problém, usnout po uložení do postele sám, sice někdy plakal chvíli ale pak se ududlal. Bohužel časem to problém začal být, visel na mě, párkrát usnul u prsa (prví chyba) a teď většinou sám neusne. Jelikož začal být hodně pohyblivý - sám leze, stoupá si, tak nezůstane ležet a béká v posteli ve stoje (po delší době se pustí a to mi trne krev v žilách aby si hlavu nerozbil)
Když se ho konečně podaří uspat (včera se podařilo manželovi) tak je nejpozději za dvě hodiny vzhůru a pláče. TAdy nastal další nešvar, když byl ve 4měsíci nemocný, vzala jsem jej do postele, protože hrozně plakal a manžel to nemohl vydržet a ukecal mě ať ho tam vezmu, že se nic nestane - stalo se.. Takže když teď začne plakat, beru ho do postele. Nechala bych jej klidně chvíli vyplakat, ale od dětské kardioložky to máme kvůli jeho vadě na srdíčku zakázáno
. Takže na zbytek noci skončí v posteli, nevyspaný je on i já
A někdy chce prso, jindy se otáčí na břicho a lozil by po celé posteli, což určitě chápete ho nemůžu nechat, je takový malý kamikaze ![]()
Zkoušela jsem místo prsa nabídnout flašku, ale tu mi plive ven, nevypije ani 10ml. Když má velký hlad tak něco do 50ml, ale kolik řevu kolem toho nadělá
. Noční UM před spaním jsem taky zkoušela, ale spal asi jen jednou do 1h a pak řev.. Přes den dávám zeleninový příkrm a 2h před večerním kojením mu dělám kaši, takže hlad určitě nemůže mít.
Zoubky zatím nemá, nevypadá to dle slov dr. že by teď rostly.
TAK poraďte, co můžu dělat
?
promiňte za román, ale musela jsem to všechno napsat, abyste měli ucelené informace
Synovi začaly růst zuby od 4 měsícu. Dcera byla do půl roku zlaté mimi a pak ji začaly růst zuby a nosili jsme ji na rukou třeba celou noc.
a kolikrát se teda tak za noc vzbudí a pláče? moc to není patrné ![]()
Malá se mi budila jednu dobu co tři hodiny na kojení, bohužel. Vydrž, třeba bude líp ![]()
michaela: porad, co hodku nekdy dve. jsem den ode dne unavenejsi… ![]()
no, my jsme odbourali jedno noční kojení kolem 1 hod tak nějak dle klasických rad - když se vzbudí, nedat prso, utěšovat, hladit po ruce, nabídnout čaj (vodu), nechat kňourat (ne řvát), bavilo ji to pár dní a pak se v tom intervalu přestala budit (občas to samozřejmě ještě zkusí, ale už ne každou noc). ale každé mimčo je prostě jiné…ta naše zas ve velké posteli s náma spát prostě nechce. ještě víc se tam rozeřve. tak nevím…zkusit nějak utěšit, vzít kdyžtak do náruče, čučet z okna, zkusit zas položit…prostě odvést pozornost od prsa a nedat. jiná rada asi není.
on právě začne brečet a je k neutišení dokud nedostane prso. pak je chvíli klid a jak uz jsem psala zacne pak delat blbiny kdyz ne v nasi posteli tak v te svoji.. takze nevim si s nim rady. co ho polozim tak uz hned stoji…uff
dudel vyplivne a jak jsem psala, flasku mi plive (nebo jen drzi v puse a netaha) a je mu jedno jestli je tam UM,MM nebo caj..
Ahojky,mame stejny problem stim rozdilem,ze male je uz 11 mesicu a kojim 3× za noc a vim,ze je to jen ze zvyku,nekdy ani nepije,spis dudla u prsa,zkousela jsem misto prsa nabidnout caj,UM,cumel,hladila jsem,utesovala a nic nepomaha,silene rve a kdyz uz se ji podari po dlouheee dobe prece jen bez prsa usnout tak do pul hodiny je hore zas a jsme tam kde jsme byli.Celkove mame problem stim,ze nechce vubec UM,jen vidi flasu s mlekem a rve a je jedno jaka zancka mleka tam je,zkousela jsem odsat i sve a ani to nechtela po te co jsem ji nasilim dala do puse at aspon ochutna,takze jsem zvedava na reakce.Verim,ze kazdy poradi metodu vyrvat,ale to my zkouseli a nezabira ani to. ![]()
Tak malá začala celou noc spát až tak cca měsíc před rokem. Do té doby se na kojení taky budila. UM nechtěla, to jsem zkoušela jednou a pak už ne. Prostě jsem si zvykla a smířila se s tím, že to ještě nějakou dobu budu muset vydržet. NIjak jsme to neodbourávali, jednoho dne prostě spinkala celou noc a už jí to vydrželo. Noční kojení bylo různé, někdy se vzbudila 1×, někdy 2× a někdy dokonce 3×-4×. To bylo někdy okolo 8. měsíce, kdy se snad budila každé dvě hodiny. Vydržela jsem. Ted spinká nádherně, od sedmi do sedmi. Já bych to nijak neodbourávala, nesnažila se to omezit. Jednoho dne to prostě skončí. Malá samozřejmě taky pila ze zvyku, pro uklidnění, proto tu pro ní jsem. A půlroční miminko je malinké, to bych nijak neřešila…vydržela bych.
Ahoj, mně se Eli už od narození budila jenom ve 3 ráno, ale poslední týden začala blbnout, špatně usínala a často se budila, pomohlo dávat večer kaši (jak koukám, tak dáváš), uspávat ji v postýlce, aby když se vzbudí, měla kolem sebe stejné prostředí, jako když usínala a při probuzení strčit dudlík.
A taky nám pomáhá pevné zavinutí (zavinovačku jsme měli zakázanou kvůli kyčlím-měla třmínky-, ale stačí přeloženou plínou přimotat ruce k tělu), sice se z toho po usnutí rozmotá, ale zklidní ji to.
Ahoj, vím že některé maminky si pochvalovaly knížku „Každé dítě může dobře spát“ se to jmenovalo a podařilo se prý podle toho odbourat noční kojení a naučit na celonoční spánek. Ale zkoušely to až byly děti starší (tak něco kolem roku nebo o něco míň).
Takže hlásím, že již druhou noc spinká celkem pěkně. Takže snad to nezakřiknu ![]()
První věc co jsem udělala, zrušila jsem spaní v naší posteli a přesunula do jeho. Začala jsem jej dávat dřív spát - v sedm hodin nejpozději. No a jelikož se stále odkopával, zavedla jsem spací pytel. Takže spinká líp, ty 2noci se nechal ukecat dudlíkem - pvní noc dostal najíst ve 4h ráno a dnešní o půl sedmé
Tak snad jeho spaní není nějaký přechodný stav a vydrží mu to
![]()