Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
jako všechno..nehoupat, bude řvat a pak zapomene..bud postupně a nebo radikalni řez..Sama určitě víš co na tvé díte platí..
hodně štěstí.
Přesně tak - nehoupat.Bude to drsný,bude se vztekat,křičet,brečet, ale musíš vydržet a brzy na to zapomene.Jen být důsledná.Už v porodnici říkali ať nehoupeme a nejezdíme s vozíčky po chodbách jako pro lepší usnutí,protože rychle si na to ti naši drobečci zvyknoua pak je to boj.
Bude to dobré,hlavně nepolev
![]()
Děkuji, ale tuto odpověď jsem opravdu slyšet nechtěla.
Nechci aby dítě jakoliv plakalo či řvalo.
dvacetiměsíčnímu dítěti zlozvyk, na který jste si navykli, zcela racionálně nevysvětlíš.
Pokud chceš přestat houpat, tak nehoupej - neznamená to nutně, že si zacpeš uši, nebo se přestěhuješ do jiný místnosti ve chvíli kdy začne řvát, a necháš ho at si vyřve plíce. Můžeš ho přece nachvilinku přitulit, pomazlit pohladit, nacvhilku vzít do postele, utěšovat, vysvětlovat taky mužeš, zas neni blbé, kdyz mu ve dne něco zakazuješ, taky chápe, že zakazuješ. atd. ono pochopí, že se houpání nedočká.
když maj deti zlozvyk, že se x krát za noc buděj na jídlo, tak se to taky tak dělá, jídlo jim sice nedáš, ale pochováš, pomazlíš a uložíš zpět.
předpokládám, že trochu brečet určitě bude, at deláš co děláš. Pokud tvé dítě nikdy nebrečí a zabere mu houpání, pak jsi dokonalá matka.
a neni ti pomoci = budeš houpat do puberty. ![]()
Peteryko,já myslím, že takhle starému dítěti jde už ledacos vysvětlit. Holky si, když jsem je kolem 2. roku odstavovala, také v podstatě nechaly vysvětlit, „že mlíčko už není, protože ho všechno vypily“ - ne že by to bylo úplně bez breknutí, ale nepatrně proti tomu, co jsem čekala.
Napiš něco víc o spaní malého - malý spí sám v postýlce? V noci ho uhoupáváš a vracíš do postýlky? Jak dlouho a jak často musíš takhle uspávat? Jak usíná přes den? Jaký je „spavec“, budí se snadno? Já nejsem také zastánce uřvávacích metod, i když je nikomu nevyčítám, spíš považuju za štěstí, že jsem se nikdy nedostala do stavu, kdy bych je musela jako poslední možnost aplikovat. Holky jsem měla dost dlouho v posteli, mám zkušenost ( a dost ty děti chápu), že nejvíc ze všeho chtějí společnost, mojí blízkost. V podstatě stačilo, že jsem si k nim lehla, starší měla ve zvyku navinout se po pohádce na mojí ruku a během 5 minut, někdy během 5 vteřin spala, mladší stačilo se přitulit, to samé když se v noci vzbudily (ale spaly fakt dobře, takže to byla spíš vyjímka někdy k ránu).
Eva
Já si to neumím představit, jak houpeš, kde houpeš? Náš starší má 13kg a nevím nevím, jak a kde bych ho houpala.
Nechat plakat dítě nesnáším (kór když budí druhé dítě), takže třeba předevčírem jsem tu skončila v jednu ráno s pižďuchem v šátku
. Ovšem když si do půl třetí nedal vysvětlit, že jako fakt má spát, tak jsem ho položila, zaječel si dvě minuty a pochopil to rychle
.
Zkusila bych mu nabídnout kompenzaci, že nebudeš houpat, ale lehne si k tobě a budeš ho hladit po hlavičce nebo něco takového (u čeho se dá usnout
).
Mně si teď třeba dítě navyklo, že potřebuje v ruce chumáč mých vlasů. Dokud při tom rychle usne, tak fajn, ale v momentě, kdy mě to začne omezovat, odvádět od práce, kterou potřebuju večer udělat, nějak mu to utnu (koupím vlasatou panenku, ostříhám se dohola a vlasy dám jemu nebo já nevím
).
Na tvém místě bych mu to zkoušela vysvětlit - už je přece jen dost velký - že mu dáš ruku, že tam budeš s ním, ale že už je moc těžký… Nám se cca v tomto věku narodil druhý syn a taky už jsme museli vysvětlovat, že má být potichoučku a nebudit, apod., myslím, že v tomhle věku už se s nimi dá pracovat. V podstatě už se jakž takž domluvím i s mladším synem - dám ručičku, ale budeš ležet, maminka je tu s tebou.
Pokud ho necháš vyřvat, velmi pravděpodobně by to mohlo pomoct, ale já si říkám, bůh ví, co se v té hlavičce během těch pár večerů odehraje…takže bych do toho taky nešla, já uspávám děti tak, že si k nim lehnu, přitulíme se a za chvilku spí. Už je dost velký, pochopí to…musíš si hlavně být jistá, oni to vycítí, když se necháš zlomit…prostě si k sobě zalezte, zdůrazni, že houpat nejde, protože ho neuneseš, třeba budeš nakonec překvapená, jak snadné to bude…
Dobrý den,
již 20. měsíců houpu, ale ráda bych přestala, ale vůbec netuším jak. (večer usne u večerníčka, ale máme problémky v noci, že se probudí a vyžaduje si houpání, které jsem ho naučila. Ráda bych přešla na něco jiného, neboť můj drobeček váží 16 kg a neumím si představit, že ještě za půl roku budu houpat v náručích.
Přemýšlela jsem, že seženeme houpací síť, ale bojím se, že to asi nezabere, že to není mamina náruč… atd.
Poradíte mi někdo, kdo též naučil dítko na houpání, jak dítě odnaučit houpat?
Děkuji moc za odpověď
Peteryka