Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, brzy mi bude 16 a chci se stěhovat s přítelem. Mamka s tátou se rozvedli a jelikož jsem musela zůstat z osobních důvodů s mámou bydlíme teď spolu. Bohužel jsou špatné podmínky bydlení a připletli se do toho i osobní věci který mě tu opravdu ničí. S přítelem jsme už dlouho a rozumíme si našel byt který je cenově přijatelný takže teď se ptám. Jak to oznámit mámě? Nechci si s ní pokazit vztah ještě víc.
No oznámit. Si to představuješ hodně naivně.
Ty se sí na tom musíš domluvit a ona ti to musí schválit, protože jsi jaksi nezletilá. je tvůj zákonný zástupce.
A nejspíš od ní budeš chtít peníze…
Šestnáctileté dcery se běžně k příteli nestěhují. Rodiče za tebe do 18 let nesou odpovědnost. To tě přítel hodlá i živi? A co ty, jsi maximálně ve druháku na střední.
Ty jsi nezletilá a ona je za tebe zodpovědná. Takže když ti to nedovolí, tak smůla.
Oznámit? Holka, jsi nezletilá a tvoje matka má za tebe do tvých 18 narozenin odpovědnost. Pokud ti stěhování neschválí, a já bych to jako máma neudělala, tak se stěhovat nebudeš. Jak se budeš živit? Čím budeš platit nájem? Budeš si vydělávat nebo hodláš rodiče ždímat o alimenty? Takových odchodů z domovů jsem pár viděla a vždycky to dopadlo špatně. Nikdo z těch předčasně dospělých nedostudovala a vztahy se stejně rozpadly. V šestnácti nejsi zralá ani na vztah, ani na samostatný život, protože to přináší trochu radosti a spoustu odpovědnosti. Máš dost sebekázně, aby jsi dostudovala a nezačala školu flákat, protože nad tebou nestojí rodič? Jsi dost vyspělá, aby jsi dovedla budovat vztah, který přestane být jen radostí a zamilováním a bude se muset potýkat s každodenní realitou? Nejspíš ne.
@divine woman píše: Šestnáctileté dcery se běžně k příteli nestěhují. Rodiče za tebe do 18 let nesou odpovědnost. To tě přítel hodlá i živi? A co ty, jsi maximálně ve druháku na střední.
@divine woman
Ano to máte sice pravdu ale moje máma se o mě nijak extra nestará. Většinou si vařím, peru atd sama takže bych to vše zvládla. Přítel už pracuje takže jo živil by mě než bych dodělala školu
V 15 ti těžko máma dovolí se odstěhovat, kdo tě bude živit, co škola?
@Janli ano to jsem. Na svůj věk jsem dost vyspělá. nepotřebuji „ruku rodiče“ Jak se říká školu studují dobře a tak to bude samozřejmě i na dále když si člověk dobře navrhne plán dne všechno jde. Od rodičů nic nepotřebuji přítel vydělává dost a až se naskytne nějaká ta brigáda třeba na víkend budu přispívat i já.
A kolik teda vydělává? Kolik mu je? Co nábytek do bytu, pračka atd?
@Serpentini píše:
Ty jsi nezletilá a ona je za tebe zodpovědná. Takže když ti to nedovolí, tak smůla.
Jo to je mi samozřejmě jasné ale musím ji to nějak oznámit abych znala odpověď
Nepustila bych tě. Jsi ještě dítě, i když si myslíš něco jiného. Na dospěláckej život máš času dost.
Můj tehdy přítel, dnes manžel, si mě také „adoptoval“ už po 15 roce.. Doma nebyly příznivé podmínky k žití a on měl jinou výchovu, takže u něj jsem i dozrála.. Po rodičích jsem rozhodně nic nechtěla, ani muž.. Naučili jsme se spolu žít. Vlastně bych řekla, že je dobře, že jsme se sestěhovali takhle brzo.. Člověk nemá tak výrazné osobní návyky v bydlení, takže je vše jednodušší. Jako by se to člověk teprve učil né přeučoval, což jde mnohem hůře..
Ale opravdu jsem „teoreticky“ dostala od rodičů svolení bydlet s ním. Muž je starší, takže zodpovědný, práci už měl v té době, pěkně vydělával, slušný.. Takže rodiče nemuseli mít strach.. Nevím jak ej to u tebe, co tě k tomu vede, musíš vědět ty.. Abys nepřilezla za mamkou za rok zpět.. Musíš vědět, že je přítel ten, který neuteče před problémy a zvládne se postarat o rodinu (nevím kolik mu je..)
@pikola píše:
A kolik teda vydělává? Kolik mu je? Co nábytek do bytu, pračka atd?
Tak výplatu tu oznamovat úplně nebudu ale když zaplatí nájem a věci které potřebuje zbyde nám 15000 +ještě moje alimenty. Nábytek už tam je pračku jsme už sehnali, jediný co chybí je lednička což až takový problém není.
@goodluck334 píše:
@Janli ano to jsem. Na svůj věk jsem dost vyspělá. nepotřebuji „ruku rodiče“ Jak se říká školu studují dobře a tak to bude samozřejmě i na dále když si člověk dobře navrhne plán dne všechno jde. Od rodičů nic nepotřebuji přítel vydělává dost a až se naskytne nějaká ta brigáda třeba na víkend budu přispívat i já.
Pokud jsi tak vyspělá, tak proč se potřebuješ nalepit na dalšího člověka a nechat se od něj živit? Tohle dospělý člověk nedělá. To dělá dítě, který je na to zvyklý od rodičů. Nejdřív dokaž, že jsi schopná samostatnýho života včetně zajištění financí a pak teprve plánuj život bez rodičů. Ty jen měníš živitele, ty se neosamostatňuješ. Máš představu, kolik takový život stojí? Živit dva lidi z jednoho platu, to je darda a je otázka, jak dlouho to bude tvého přítele bavit. Teď máte růžový brýle, ale ty vám hodně brzo spadnou. Brigádu jsi mohla mít už dávno.
@Anonymní píše:
Můj tehdy přítel, dnes manžel, si mě také „adoptoval“ už po 15 roce.. Doma nebyly příznivé podmínky k žití a on měl jinou výchovu, takže u něj jsem i dozrála.. Po rodičích jsem rozhodně nic nechtěla, ani muž.. Naučili jsme se spolu žít. Vlastně bych řekla, že je dobře, že jsme se sestěhovali takhle brzo.. Člověk nemá tak výrazné osobní návyky v bydlení, takže je vše jednodušší. Jako by se to člověk teprve učil né přeučoval, což jde mnohem hůře..Ale opravdu jsem „teoreticky“ dostala od rodičů svolení bydlet s ním. Muž je starší, takže zodpovědný, práci už měl v té době, pěkně vydělával, slušný.. Takže rodiče nemuseli mít strach.. Nevím jak ej to u tebe, co tě k tomu vede, musíš vědět ty.. Abys nepřilezla za mamkou za rok zpět.. Musíš vědět, že je přítel ten, který neuteče před problémy a zvládne se postarat o rodinu (nevím kolik mu je..)
Nad tím vším se přemýšlela. Jsem si tím jistá kdykoliv jsem měla problém neváhal a pomohl o což se snaží i teď. oba víme do čeho jdeme. Když by to byla nějaká pubertální láska která skončí za rok nikdy by jsme do tohohle nesli.