Jak perete utěrky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15074
22.2.12 09:34
kokomo píše:
hofka píše:
Myslíte, že usušení po vyprání a vyžehlení na zničení bakterií nestačí?:-)
no to s největší pravděpodobností stačí, ale obávám se, že by pak mohly pěkně bydlet v pračce…proto peru na 60…

Tak bakterie jsou i v běžným mokrým prádle, ale usušením se ničí. Někde o tom psali. A když místo aviváže přijde ještě ocet … Prostě zatím žijem bez problémů i s utěrkama pranýma na 40:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1726
BaraF píše:
„Hladu a polských vší na vás, desinfikátorky!“
Já mám k potravinám které jíme úctu a důvěru. Na případné patogeny platí očkování a funkční imunitní systém (který bez tréninku blbne a hyne). Hysterčení s hygienou prospívá akurát Henkelovi, Procterovi apod…

no tak já s hygienou tedy nehysterčím…ale maso je maso a vzhledem k tomu, že jsem vystudovala VŠ - obor potravinářské technologie, tak vím, co v tom mase je!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502

Ahoj, tak já peru s ostatním prádlem na 40, ale jen do čistých utírám pouze jen některé nádobí (na to mam zvlášť utěrky a použiju ji pouze jednou, pak letí do pračky). A do ostatních utěrek si utírám pouze mokré ruce, když dělám s masem, tak si ruce nejprv umyju. Každou žehlím na vysokou teplotu s párou, takže mam pocit, že to je dostačující.

BaraF - bez komentáře :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
marra
22.2.12 09:36
kokomo píše:
marra píše:
Ja úterky normalne nahazu do hrnce a proste je vyvaruji,asi hodku .pak je premacham a davam jeste na sedesat do pracky :palec:
8o
:nevim:normlaka ne? :lol:
  • Citovat
  • Upravit
1726
22.2.12 09:36
hofka píše:
kokomo píše:
hofka píše:
no to s největší pravděpodobností stačí, ale obávám se, že by pak mohly pěkně bydlet v pračce…proto peru na 60…
Tak bakterie jsou i v běžným mokrým prádle, ale usušením se ničí. Někde o tom psali. A když místo aviváže přijde ještě ocet … Prostě zatím žijem bez problémů i s utěrkama pranýma na 40:-)

ale jo, já neříkám, že se nemůže prát na 40…já peru na 60 akorát ručníky a utěrky, jinak nic…těch 60 je prostě pro klid duše ;) jo a troška octa v celém bubnu pračky zrovna tedy moc na bakterie nepůsobí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1726
22.2.12 09:37
marra píše:
kokomo píše:
marra píše:
Ja úterky normalne nahazu do hrnce a proste je vyvaruji,asi hodku .pak je premacham a davam jeste na sedesat do pracky :palec:
8o
:nevim:normlaka ne? :lol:

tak to už je na mě opravdu moc :mrgreen: to je zbytečné :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
22.2.12 09:39
kokomo píše:
hofka píše:
kokomo píše:
hofka píše:
Tak bakterie jsou i v běžným mokrým prádle, ale usušením se ničí. Někde o tom psali. A když místo aviváže přijde ještě ocet … Prostě zatím žijem bez problémů i s utěrkama pranýma na 40:-)
ale jo, já neříkám, že se nemůže prát na 40…já peru na 60 akorát ručníky a utěrky, jinak nic…těch 60 je prostě pro klid duše ;) jo a troška octa v celém bubnu pračky zrovna tedy moc na bakterie nepůsobí :lol:

To asi ne, ale myslím, že 60 stupňů taky není dostatečně zničující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1726
22.2.12 09:47
hofka píše:
kokomo píše:
hofka píše:
kokomo píše:
hofka píše:
ale jo, já neříkám, že se nemůže prát na 40…já peru na 60 akorát ručníky a utěrky, jinak nic…těch 60 je prostě pro klid duše ;) jo a troška octa v celém bubnu pračky zrovna tedy moc na bakterie nepůsobí :lol:
To asi ne, ale myslím, že 60 stupňů taky není dostatečně zničující.

no 60 by teoreticky mělo stačit (třeba na ty salmonely)…prostě v to doufám ;) těch 40 je naopak poměrně optimální teplota pro jejich růst…proto neperu utěrky a ručníky při 40…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
e91
22.2.12 10:11

Nedávno jsem četla článek o praní. Pokud se chcete zbavit veškerých bakterií, musíte prát na vyvářku, čili na 90. Program na 60 stupňů totiž vodu ohřeje na 60, ale jen na 5 minut a za tak krátkou dobu se nestihnou všechny bakterie zničit…takže jak z ekologického tak i z praktického hlediska by se mělo prát na 30 a 40, potom až na 90…

• Citovat
  • Upravit
3200
22.2.12 10:14

Pro mě je dostačující prádlo pověsit ven a pak přežehlit. Myslím si, že to má větší účinek než 60 nebo 90 stupňů vody. Ale kažédého věc. Pravda, syrové maso do utěrky nebalím, ale nemyslím si, že by maso bylo tak závadné. Jinak bychom ho nejedli, když už by bylo fatální se ho jen dotknout. Takže takhle u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
22.2.12 10:14
e91 píše:
Nedávno jsem četla článek o praní. Pokud se chcete zbavit veškerých bakterií, musíte prát na vyvářku, čili na 90. Program na 60 stupňů totiž vodu ohřeje na 60, ale jen na 5 minut a za tak krátkou dobu se nestihnou všechny bakterie zničit…takže jak z ekologického tak i z praktického hlediska by se mělo prát na 30 a 40, potom až na 90…

To jsem taky někde četla, marně teď přemýšlím kde. :think: To ale asi záleží i na pračce. Protože zas pochybuju, že všichni výrobci praček dělají program 60° na pět minut.
Nebylo to v dTestu? :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1726
22.2.12 10:37
e91 píše:
Nedávno jsem četla článek o praní. Pokud se chcete zbavit veškerých bakterií, musíte prát na vyvářku, čili na 90. Program na 60 stupňů totiž vodu ohřeje na 60, ale jen na 5 minut a za tak krátkou dobu se nestihnou všechny bakterie zničit…takže jak z ekologického tak i z praktického hlediska by se mělo prát na 30 a 40, potom až na 90…

tak pračka ohřeje vodu na 60 a udržuje tuto teplotu zhruba 8 minut, to samé s 90 stupni…na 90 neperu, protože to sežere strašně elektřiny…jinak dnešní prášky perou zejména díky enzymům - ideální teplota je pro ně 40, přestávají působit při těch 60…při 90 nepůsobí vůbec…takže pokud peru na 60, tak mi působí enzymy i ta teplota…samozřejmě se nezničí všechny bakterie, ale aspon něco :lol: …jinak běžné prádlo peru na 40, prádlo po sportu (propocené, nošené jen chvilku) na 30…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
22.2.12 11:19

dávám když jsou hodně tak buď na 60 delší program nebo na vyvářku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
22.2.12 13:32

Ale zrovna salmonela zmírá až při vyšších teplotách než 60, ne? Myslím, že až při 75 a ještě po nějaké době působení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1257
22.2.12 17:48

Utěrky peru bílé většinou na 90 a pár barevných co mám na 40. Žádné do přímého kontaktu se syrovým masem, ale nepřicházejí. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný