Jak postupovat - pracovní úraz
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Verunecka289 píše:Říká kdo a kde, že to sepsal s kompetentní osobou?
Ano, sám to sepsal s kompetentní osobou. To je slovíčkaření. Prostě musí být písemnej záznam z toho dne
Od zakladatelky jsem zatím jen četl, že to zaměstnavateli oznámil, ne že to zaměstnavatel zapsal do knihy úrazů a záznam o úrazu rozeslal všem, komu to rozeslat měl (včetně zaměstnance).
To není slovíčkaření: Záznam o úrazu, provedený zaměstnavatelem není totéž, co oznámení (byť písemné) úrazu postiženým zaměstnancem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše: Říká kdo a kde, že to sepsal s kompetentní osobou?Od zakladatelky jsem zatím jen četl, že to zaměstnavateli oznámil, ne že to zaměstnavatel zapsal do knihy úrazů a záznam o úrazu rozeslal všem, komu to rozeslat měl (včetně zaměstnance).
To není slovíčkaření: Záznam o úrazu, provedený zaměstnavatelem není totéž, co oznámení (byť písemné) úrazu postiženým zaměstnancem.
No však na to sem se jí ptala, jestli to sepsal v práci, protože pokud o tom v práci není písemném záznam, tak má s pracovním úrazem holt smůlu
mě právě přijde, že si zakladatelka myslí, že to stačí nahlásit u doktora a poslat neschopenku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:
No však na to sem se jí ptala, jestli to sepsal v práci, protože pokud o tom v práci není písemném záznam, tak má s pracovním úrazem holt smůlumě právě přijde, že si zakladatelka myslí, že to stačí nahlásit u doktora a poslat neschopenku
Psala, že to oznámil (ústně - zřejmě telefonicky i písemně(, a to hned v úvodním příspěvku, takže ses jí psát nemusela. Stačí číst.
Teď to ještě bude muset objasnit a sepsat zaměstnavatel a poslat zaměstnanci, a o to zakladatelce jde.
Jestli to zaměstnavatel nesepsal, tak to samozřejmě zaměstnanec smůlu nemá, ježto je to zákonná povinnost zaměstnavatele. Zaměstnanec je z obliga, on své zákonné povinnosti splnil.
Víš co? Radši neraď, zakladatelka zřejmě už dávno ví, co má dělat a až budeš potřebovat radu ty, tak si zajdi za právníkem (pokud teda poznáš, že ji potřebuješ).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon víš co, mysli si co chceš, ale pracovní úraz opravdu nestačí ohlásit telefonicky z domu a pak poslat dopis o tom, jak se to stalo
a víš co? Já si můžu psát kam chci a rady od lidí jako ty co mám nebo nebo nemám dělat opravdu nepotřebuju
jasně že to má vyřešený, jenom ty tady překrucuješ a slovíčkaříš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:
@eumedon … ale pracovní úraz opravdu nestačí ohlásit telefonicky z domu a pak poslat dopis o tom, jak se to stalo…
Vážně to nestačí? A co tedy by měl ještě zaměstnanec udělat a kde je tato povinnost zaměstnance zakotvena v zákoně? Zákon, paragraf, odstavec?
@Žofinka13 píše:
Nech to být…kolegynka před tebou mě poslala super odkaz, zítra si to zařídím..hezký večer
@Verunecka289 píše:
@eumedon Já si můžu psát kam chci …
Ale jistě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon pracovní úraz se zapisuje se zdravotníkem hned na místě, pokud teda není zaměstnanec třeba v bezvědomí, ale neexistuje, že si z domu zavolám zaměstnavateli, že se mi dneska stal pracovní úraz
si to můžu udělat klidně doma a pak hlásit jako pracovní úraz třeba pořezání u chystaný obědu ![]()
Tak proč to teda furt řešíš? Když si myslíš, že zaměstnavatel musí uznat i pracovní úraz o kterým není záznam ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:Je psáno kde?
@eumedon pracovní úraz se zapisuje se zdravotníkem hned na místě, pokud teda není zaměstnanec třeba v bezvědomí…
Jednak se může se stát, že zdravotník na místě není, a pokud je, tak jeho povinností je především poskytnout první pomoc, a ne něco zapisovat.
Nejdříve se ošetřuje, pak se hlásí šéfovi.
A zapisuje se až nakonec a zapisovat je povinností zaměstnavatele, ne zraněného.
@Verunecka289 píše:
Tak proč to teda furt řešíš? Když si myslíš, že zaměstnavatel musí uznat i pracovní úraz o kterým není záznam
Zaměstnavatel musí řešit každý pracovní úraz a ten záznam samozřejmě musí pořídit zaměstnavatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon jasně že prvně pomoc a pak zapsat, moc dobře víš, co sem tím myslela
já pracovala ve dvou velkých nadnárodních firmách a tam na to byli na každý směně 2 určený osoby-zdravotníci-kteří po ošetření úrazu měli povinnost ho hned zapsat
pracovala jsem i v malý firmičce a tam to bylo to stejný
a vždycky nám bylo řečeno, že po úraze, pokud jsme toho schopný, to máme se zdravotníkem hned sepsat-jak a co se stalo
a je to logický, zaměstnavatel/ zdravotník nemůže zapsat úraz o kterým se dozví z odpoledního telefonátu, nebo dopisu od zaměstnance navíc by byl sám proti sobě, protože by úrazovost ohromně stoupla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:
@eumedon jasně že prvně pomoc a pak zapsat, moc dobře víš, co sem tím myslelajá pracovala ve dvou velkých nadnárodních firmách a tam na to byli na každý směně 2 určený osoby-zdravotníci-kteří po ošetření úrazu měli povinnost ho hned zapsat
pracovala jsem i v malý firmičce a tam to bylo to stejný
a vždycky nám bylo řečeno, že po úraze, pokud jsme toho schopný, to máme se zdravotníkem hned sepsat-jak a co se stalo
a je to logický, zaměstnavatel/ zdravotník nemůže zapsat úraz o kterým se dozví z odpoledního telefonátu, nebo dopisu od zaměstnance navíc by byl sám proti sobě, protože by úrazovost ohromně stoupla
No a? Tvoji zaměstnavatelé určili zdravotníky, kteří měli povinnost to zapsat.
Plyne snad z toho, že zapsat to je to povinností zraněného zaměstnance?
Zaměstnanec, který se o úrazu dozví, to zaměstnavateli neprodleně oznámí. Což zakladatelčin manžel udělal, čili je z obliga.
Povinností zaměstnavatele je pak úraz objasnit.
Z toho, že se zdravotník dozvěděl z telefonátu a neměl možnost to na místě zapsat, ještě neznamená, že nešlo o pracovní úraz. Zaměstnavatel to musí objasnit a vyjádřit se, za to za pracovní úraz považuje (na základě svědectví či jiných indicií). Nedohodnou-li se se zaměstnavatelem, lze to řešit soudně.
Ale z toho, že to nebylo zapsáno na místě zdravotníkem zaměstnavatele, rozhodně nelze vyvozovat, že se nejednalo o úraz pracovní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon povinností zraněného zaměstnance je to nahlásit, telefonát z domu a poslání dopisu nemůže nikdo považovat za nahlášení ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:
@eumedon povinností zraněného zaměstnance je to nahlásit, telefonát z domu a poslání dopisu nemůže nikdo považovat za nahlášení
Proč by nemohl? A zakladatelka nenapsala, že ten telefonát byl z domu.
Mimoto to není povinností zraněného zaměstnance, ale povinností zaměstnance, který byl úrazu přítomen (nebo se o něm dozvěděl). Což může být i zraněný zaměstnanec, je-li samozřejmě při vědomí a tu možnost má.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon už jsem to tu psala proč. Tak z firmy asi zaměstnavateli nevolal
já svý práva a povinnosti znám a tohle bych si ohlídala, pokud bych se na to vykašlala, nemůžu čekat, že to za mě bude hlásit někdo jiný, i když je to povinnost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:Žádný tvůj odkaz na zákon, ze kterého by vyplývalo, že by to nemohl zahlásit dodatečně nebo že by se to pak nepovažovalo za pracovní úraz, jsem nenašel.
@eumedon už jsem to tu psala proč.
@Verunecka289 píše:
Tak z firmy asi zaměstnavateli nevolal
Asi. To zakladatelka nepsala. A už to nenapíše. Nemá proč, protože už další rady nepotřebuje. Už ví, co má dělat.
… já svý práva a povinnosti znám a tohle bych si ohlídala, pokud bych se na to vykašlala, nemůžu čekat, že to za mě bude hlásit někdo jiný, i když je to povinnost
Ty čekat nemůžeš, protože si jen myslíš že svá práva znáš.
Zakladatelka si svá práva přečetla, čekat nebude, ale bude je hájit.
Zákoník práce definuje pracovní úraz jinak, než „úraz, který byl se zraněným zaměstnancem na místě sepsán zdravotníkem zaměstnavatele“.
Pracovním úrazem ten úraz je, pokud k němu došlo v přímé příčinné souvislosti s plněním pracovních povinností zaměstnance nebo při cestě do/ze zaměstnání. V případě sporu leží důkazní břemeno, že k úrazu došlo a že šlo o úraz pracovní, na zaměstnanci.
Zápis zdravotníka zaměstnavatele bezprostředně po úrazu a na místě je jistě důkazem, nikoli však jediným možným důkazem.
Důležité je, zda se úraz neprodleně ohlásil, podrobil se odbornému vyšetření a může nějak doložit, jak k němu došlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verunecka289 píše:
@eumedon povinností zraněného zaměstnance je to nahlásit, telefonát z domu a poslání dopisu nemůže nikdo považovat za nahlášení
jenom pro doplnění…telefonát byl uskutečněn ihned jak se to manželovi stalo z firemního telefonu zaměstnavateli a bylo to v rámci pracovní doby…čili hlásil ihned telefonem a zapsal papírově do denních záznamů
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon úraz se hlásí neprodleně. Neprodleně neznamená doma až si vzpomenu
Svý práva a povinnosti znám. Stejně tak jsem pokaždé seznámena s vnitřníma stanovama konrétní firmy, ve které pracuju. S tebou evidentně nemá cenu diskutovat. Když dojdou argumenty, tak začneš překrucovat, vytrhávat z kontextu a dělat z lidí nesvéprávný blbce. To asi o něčem svědčí že ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit