Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu.
Miminko má 5 týdnů a poslední 2,5 týdne pláče přes den, 2-3 dny v týdnu, vůbec nespí a propíná nohy. Když ho zvednu, tak si odříhne, ale ne vždy. Nošení na ruce nepomáhá, řve pořád až hystericky. Je plně kojený a v noci spí 6-8hod v kuse. Je možné, že je to bolení bříška? Ale že by to měl jen přes den? ![]()
Když jsem nadmutá já, znamená to, že je nadmutý i on? Nebo za jak dlouho se to přenese do mléka?
Děkuji za odpovědi.
V noci andílek a teď už zase jede ![]()
Ahoj,
pokud seš nadmutá ty, tak malej je určitě taky, potraviny které sníš jsou obsaženy v mléce 2-36 hodin, takže bych doporučila se vyvarovat těch, co tě nadýmají. Nám malej křičel taky jenom přes den a v noci spinkal. Nejhorší to bylo vždycky před spaním.
Ve 3 týdnech začla kolika u nás, taky hodně pláče a propínání nožiček. Piješ fenyklový čaj? Na rukách se neuklidní ani v klubíčku (mimčo hlavu mezi tvoje prsa, jeho záda na tvé bříško a přitáhnout mu stehýnka k bříšku)? Zkoušela jsi masírovat a nahřívat bříško? Dobré je dávat na chvilku ležet na bříško - jak zatne svaly, tak se většinou vyprdí. Nevím, co jsi za ty dva týdny vyzkoušela, ale většinou se najde něco, co miminku pomůže. U nás to byly probiotické kapky - nejsou nejlevnější, ale nevíme, co jsou prdíky
.
Tak u nás to taky takhle začalo, malá nespala, pořád se propínala jako luk a řvala a řvala … Zkoušela jsem ze začátku fenyklový čaj, ten ale nezabíral. Tak dle rady doktora jsme zkusily kapky baby calm, ty taky příliš nezabraly, tak jsme pokračovaly kapičkama Espumisan - to bylo ještě horší, takže další pokus - kapičky Lefax a ty nám spolu s baby calmem zabraly. Jo a teda nedám dopustit na rektální rourku, bez ní by malá řvala asi do dneška
Poraď se s pediatrem co máš vyzkoušet, na každý miminko funguje něco jinýho, tak ať se drobek dlouho netrápí ![]()
Jo a ještě jak psala kacakaca, tak probiotický kapičky BioGaia, ty malá taky bere …No chuděra má takovou trojkombinaci, ale když to zabírá.. ![]()
Děkuju za reakce.
Dneska zase spí jak andílek, budí se jen na kojení! Jen ráno trochu pobrekával, ale asi jen 10 minut.
Našla jsem doma Sab simplex, tak raději dávám. Fenyklový čaj piju furt. Když začne řev, tak se snažím dávat nožičky k bříšku, nahřívat, koupel, masáž, ale nějak bez úspěchu. Klubíčko taky zkouším, ale mám pocit, že ho „zlomím“ vejpůl, protože se vůbec nechce dát se nechat sbalit do klubíčka ![]()
Tak přeju, ať to tak zůstane. A naše malá klubíčko taky nesnášela, tak jsme zkoušeli tygříka a časem i to klubíčko se dalo (přitom v porodnici jsme ji jinak nenosili
).
Ještě mě napadlo - toho fenyklového čaje piješ dle návodu? Prý když se ho pije víc, má kupodivu opačný účinek. V kojícím čaji je taky fenykl, tak se to musí posčítat. Já chtěla malé víc a víc pomoct a nakonec pomohlo trochu ty čaje omezit (teda asi, ono se těžko poznává, co nakonec pomohlo). A ještě je dobré snížit spotřebu mléčných výrobků. U nás vždycky zabralo, když jsem držela mléčnou dietu (v kombinaci s nenadýmavou lahůdka - zbyde ti tak chleba se sádlem a vařené maso), jen jsem k tomu zobkala vápník.
Nám to ta diskuze asi přivolala, včera zničehonic prdíky zpět
, nervy, hádky s mužem a na usnutí pomohlo až chrstnout do té řvoucí pusinky pár kapek sab simplexu, ta sladká chuť ji trochu uklidnila. To asi očkování, i posledně to tak vypadalo. Jó, to bylo slibů, jak to třetím měsícem končí
.