Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte holky, maminky. Jsem ve 31tt a až teď jsem zjistila, že můj Mudr. mi neudělal test štítné žlázy za celou dobu těhu. Já myslela, že je to automatika-teda aspoń u první novorozené dcery to tak bylo
. Maminky, jak poznám že mám špatnou funkci štítné žlázy? já jen, že jsem dnes byla pro recept k praktickému lékaři na punčochy skrz varixy a ten mě řkl, že má podezření na špatnou funkci štítné žlázy-odvíjí to z toho, že mě bolí nohy-nemůžu spát na jednym ani na druhém boku-bolí mě celá pánev a stehno. Mám se začít bát? Co může zpusobit miminku španou funkci štítné žlázy v těhu bez léků???
Není to automatika, bohužel. To, co popisuješ (bolest pánve a stehna) ovšem samo o sobě jako projev špatné funkce štítné žlázy nevypadá, každopádně jestli má praktik sebemenší podezření, tak měl okamžitě nabrat krev, může to jediným odběrem ověřit i on.
@ugluk píše:
Není to automatika, bohužel. To, co popisuješ (bolest pánve a stehna) ovšem samo o sobě jako projev špatné funkce štítné žlázy nevypadá, každopádně jestli má praktik sebemenší podezření, tak měl okamžitě nabrat krev, může to jediným odběrem ověřit i on.
Mám dojít na krev až za 2 dny a příští týden budou výsledky ![]()
Přeci při špatné funkci štítné žlázy bych měla knedlík v krku, ne?
@M+M+S presne, proc te nenabral praktik? nejlepsi je hodit do placu podezreni a dal neudelat nic ![]()
@M+M+S nestresuj se a pockej na odbery, nemusis mit se stitnou nic, jsi uz ve 31tt a muzes mit treba jen horsi krevni obeh do nohou jak je mimco vetsi a krev v poradku ![]()
Tak za dva dny se to snad nezblázní… Knedlík v krku není rozhodně podmínkou (já mám štítnici rozhašenou příšerně už 15 let, ale knedlík nikdy nebyl), spíš se to projevuje na celkovém metabolismu - zvýšená únava, spavost, zpomalený tep, bezdůvodné nabírání váhy, padání vlasů (při snížené funkci) nebo naopak zvýšená nervozita, napětí, špatné spaní, neustálé pocení, bezdůvodné hubnutí (při zvýšené funkci). Jenomže mezi námi - většina těchhle potíží je v těhotenství zcela normální
Já bych teď nestresovala, uklidnila se, teď už s tím stejně nic moc nenaděláš, bolest nohou a varixy ve 31.tt rozhodně samy o sobě nijak alarmující nejsou, pod dohledem doktora jsi a krev ti bude v nejbližší době nabraná, takže to je maximum, co teď můžeš dělat - budu držet palce, ať je to v pořádku!
@M+M+S to zalezi jak to mate s laboratori, my mame velkou hned v areale tak stitnou delaji hned a vis jeste ten den, ale jsou odbery, ktere se nedelaji tak casto tak se taky ceka treba tyden. pokud to nekam musi posilat, tak to muze trvat nez mu poslou vysledky..
Potíže, které popisuješ neukazují na poruchu fce štítné žlázy, to fakt nevím, s veškerou úctou, jak ho napadlo.. Mám to stejné co ty a řekla bych, že na pravém boku spát nemůžu, neb si tím blokuji žilní návrat k srdci dolní dutou žilou, která je utlačována zvětšenou dělohou, na levém spát nemůžu, neb na něm spím pořád a už mne z toho bolí kyčel, pánev cítím od 25.týdne, tipuji, že se mi hormonálními změnami rozvolňují vazy mezi kostmi stydkými, kompresivní punčochy nosím od 4.měsíce, abych se tak vyhla těm megaotokům, co jsem měla v první těhotentsví, nicméně to by mělo být automatické pro všechny těhotné jakožto prevence venózní insuficience v pozdějším věku, nohy mne pochopitelně bolí také, ale to souvisí s nedostatkem odpočinku, s městnáním žilní krve a obecně s nižší kondicí.. Jen to stehno mne nebolí, ale třeba máš bloklý nervus obturatorius, já mám místo toho blok SI skloubení, takže sranda vůbec vstát z lehu do sedu.. Nicméně nemyslím, že mám poruchu štítky..
Apropo ajk víš, že ti nedělal na gyndě odběr? ![]()
Knedlík mít nemusíš.
Spíš se třeba cítit unavená.
Já mám špatnou štítnou žlázu, a když to praktik poznal, neměla jsem žádné příznaky.
Při běžné preventivce mi prohmatal krk a vzal odběry, prý pro jistotu.
Krev byla špatná, hned jsem šla na UTZ. Po roku braní hormonů mám hodnoty v normě.
Já jsem měla při prvním sníženou a taky mi to dělali někdy až 5 měsíci- nějaké odběry a teprve jsem šla k endokrinologovi.. Žádné následky nebyli, ale kluk chodí taky a má sníženou a bere půlku léku jak já… má 4 roky od malinka…Ale samozřejmě to pravidlo neni..
U mě velká unava- ale to může být i těhu, a hodně mi začaly padat vlasy to vnější znaky
Hele, ale krevni test ti mohl udelat i tvuj obvodak… Melas ho hned poprosit.
Jo a na výsledky jsem čakal nejmín týden dokonce jsme si měla k obvodákovi zavolat až za 9 dní…
Vyšetření na štítnou žlázu se v těhoteství standardně nedělá. Mně hypofukci zjistili rok po porodu prvního dítěte a měla jsem jí zcela bezpříznakovou (žádná únava, pomalý tep, dlouhé cykly a podobně).
Ahoj, nechápu obvoďáka-pokud má podezření na štítnou žlázu tak ti měl vzít krev-mě nabrala ráno a odpoledne byly výsledky. Prohmatal ti alespoň krk-jestli je zvětšená?