Jak přemluvit tetu k léčbě

166
8.8.22 15:49

Jak přemluvit tetu k léčbě

Před týdnem odvezli tetu do nemocnice s bolestem zad, a domu se vracela s diagnozou rakoviny plic, a metastazemi v páteří, ledvinách a na slezině.. je ji 62.. od začátku říká, ze to tak je, a že se s tím nedá nic dělat. Je ve 3 stadiu a doktor říkal že do 8-10 měsíců umírá na rakovinu plic 85%lidi. Jenže ona má možnost nějaké protonového léčby, a tu hned zavrhla. celá rodina se ji snazime přemluvit, vtipkuje a je s Řím naprosto smirena, da se říct že to jedeme hůř než ona, mamka je úplně v háji, sestřenice také..teta řeší peníze, že si nebudem muset dělat starosti s pohřbem a tak..nikdo to nechapem a nevime co máme dělat. přece ji nemuzem nechat jen tak. měl to někdo podobně? Dnes za ni byly sestry z paliativni péče že ji pouštějí domu. Nikdo totiž neví jak rychle to bude. V prosinci byla na rentgenu plic a nic tam nebylo, a teď tohle. achjo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81479
8.8.22 15:57
@barelunka152 píše:
Před týdnem odvezli tetu do nemocnice s bolestem zad, a domu se vracela s diagnozou rakoviny plic, a metastazemi v páteří, ledvinách a na slezině.. je ji 62.. od začátku říká, ze to tak je, a že se s tím nedá nic dělat. Je ve 3 stadiu a doktor říkal že do 8-10 měsíců umírá na rakovinu plic 85%lidi. Jenže ona má možnost nějaké protonového léčby, a tu hned zavrhla. celá rodina se ji snazime přemluvit, vtipkuje a je s Řím naprosto smirena, da se říct že to jedeme hůř než ona, mamka je úplně v háji, sestřenice také..teta řeší peníze, že si nebudem muset dělat starosti s pohřbem a tak..nikdo to nechapem a nevime co máme dělat. přece ji nemuzem nechat jen tak. měl to někdo podobně? Dnes za ni byly sestry z paliativni péče že ji pouštějí domu. Nikdo totiž neví jak rychle to bude. V prosinci byla na rentgenu plic a nic tam nebylo, a teď tohle. achjo :(

Nijak.
respektovat její rozhodnutí. Nemyslím si, že by léčba v tomto stadiu měla nějaké příznivé výsledky. Třeba to chce doklepat mimo nemocniční zařízení relativně v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
8.8.22 15:58

No a ta protonova léčba ji nějak zásadně prodlouží život nebo ji vyléčí úplně?

Příspěvek upraven 08.08.22 v 15:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9169
8.8.22 15:59
@barelunka152 píše:
Před týdnem odvezli tetu do nemocnice s bolestem zad, a domu se vracela s diagnozou rakoviny plic, a metastazemi v páteří, ledvinách a na slezině.. je ji 62.. od začátku říká, ze to tak je, a že se s tím nedá nic dělat. Je ve 3 stadiu a doktor říkal že do 8-10 měsíců umírá na rakovinu plic 85%lidi. Jenže ona má možnost nějaké protonového léčby, a tu hned zavrhla. celá rodina se ji snazime přemluvit, vtipkuje a je s Řím naprosto smirena, da se říct že to jedeme hůř než ona, mamka je úplně v háji, sestřenice také..teta řeší peníze, že si nebudem muset dělat starosti s pohřbem a tak..nikdo to nechapem a nevime co máme dělat. přece ji nemuzem nechat jen tak. měl to někdo podobně? Dnes za ni byly sestry z paliativni péče že ji pouštějí domu. Nikdo totiž neví jak rychle to bude. V prosinci byla na rentgenu plic a nic tam nebylo, a teď tohle. achjo :(

Ahoj, moc mě mrzí, co tvoji tetu potkalo… Jinak nevím, jak ji přimět k léčbě, je to její rozhodnutí, pokud jste jí to opakovaně navrhovali a ona nechce, tak s tím asi nic nenaděláte, i když samozřejmě chápu, jak moc vás to trápí…

A mohla bych se zeptat, kde tetu bolela ta záda a co jí dělali za vyšetření? Mě taky hrozně bolí záda (krční, hrudní páteř) a pak zepředu vlevo pod žebry. Taky jsem byla v prosinci na RTG plic, kde nic nebylo. Samozřejmě karcinom plic mě taky napadl a šílím tady už několik dní… Nevím, zda se mám objednat na plicní, kam jsem chodila s mírným astmatem (teď mi ale 2 roky předepisuje dýchátko praktická Dr. a ani ho moc nepotřebuji). Je mi sice přes 30, ale to nic neznamená, karcinom můžu mít též. Jen jsem se ještě víc vylekala, když tady úplně přesně popisuješ můj scénář.

Díky moc a myslím na vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
8.8.22 16:00
@Lollitka píše:
Ahoj, moc mě mrzí, co tvoji tetu potkalo… Jinak nevím, jak ji přimět k léčbě, je to její rozhodnutí, pokud jste jí to opakovaně navrhovali a ona nechce, tak s tím asi nic nenaděláte, i když samozřejmě chápu, jak moc vás to trápí…

A mohla bych se zeptat, kde tetu bolela ta záda a co jí dělali za vyšetření? Mě taky hrozně bolí záda (krční, hrudní páteř) a pak zepředu vlevo pod žebry. Taky jsem byla v prosinci na RTG plic, kde nic nebylo. Samozřejmě karcinom plic mě taky napadl a šílím tady už několik dní… Nevím, zda se mám objednat na plicní, kam jsem chodila s mírným astmatem (teď mi ale 2 roky předepisuje dýchátko praktická Dr. a ani ho moc nepotřebuji). Je mi sice přes 30, ale to nic neznamená, karcinom můžu mít též. Jen jsem se ještě víc vylekala, když tady úplně přesně popisuješ můj scénář.

Díky moc a myslím na vás.

Klid, pokud nekouris, tak je dost nepravděpodobné, ze by bolava zada ve 30 letech znamenaly poslední stadium rakoviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65168
8.8.22 16:02

Je to její rozhodnutí. Vím o několika lidech s nádorem na plicích, přes léčbu všichni zemřeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
8.8.22 16:04

@barelunka152 ono by bylo super, kdyby se lidé nemuseli nervovat i před smrtí, že jim do toho někdo pindá. Jsou lidé, kteří vědí, že umřou tak i tak a nemaj potřebu to prodlužovat a stěžovat si to na žádost okolí. :roll:

Beru, že rodina je smutná, ten člověk bude scházet a bude to bolet, ale ten člověk chce mít i klid a za celý život má v sobě tolik moudrosti a sebepoznání, že by ho rodina měla podpořit v jeho rozhodnutí - nikoli to ještě zpochybňovat.

Pomozte jí s čím bude chtít, určitě má strach z neznámeho, stres a potřebuje podporu :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9169
8.8.22 16:08
@Prosimklid píše:
Klid, pokud nekouris, tak je dost nepravděpodobné, ze by bolava zada ve 30 letech znamenaly poslední stadium rakoviny.

No mně je právě už přes 30 let a kouřím, bohužel, vím, že si za ten stres teď můžu sama, ale strávila jsem téměř 4 roky na psychiatrii a tam jsem se kouřit naučila, protože kuřárna je tam jediné místo, kde se tak trochu něco děje, odehrává, baví se… Chci zas přestat a nekouřím moc, ale i tak… Navíc jsem teď nedávno četla článek na seznamu o nějaké podnikatelce, které bylo 44 let, žila zdravě, nikdy nekouřila… a taky jí zjistili karcinom plic. Takže jsem úplně na nervy teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
8.8.22 16:09

Respektujte její rozhodnutí a její přístup. Naprosto chápu, že nechce prodlužovat utrpení. Buďte s ní, pomozte jí poslední měsíce prožít kvalitně a s milující rodinou a nedělejte jí to těžší než to má.

• Citovat
  • Upravit
10245
8.8.22 16:09

@barelunka152 Ahoj,
já bych s ní mluvil o tom, že vám bude chybět, že ji máte rádi, jste si vědomi toho, že léčba nijak příjemná není, ale že byste byli rádi, kdyby zabojovala.
Pokud ale ona je s tím takto smířená, má pro to zřejmě své vnitřní důvody, tak bych to respektoval. Umět se takto rozhodnout vyžaduje odvahu a svým způsobem naprostý respekt ke koloběhu bytí, kam prostě smrt patří ne jako nepřítel, ale jako závěr.
Co se týká protonové léčby, konstatuji k tomu, že se jedná o výborný marketing a dál se do toho radši moc pouštět nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
8.8.22 16:10
@Lama Lama píše:
Nijak.
respektovat její rozhodnutí. Nemyslím si, že by léčba v tomto stadiu měla nějaké příznivé výsledky. Třeba to chce doklepat mimo nemocniční zařízení relativně v klidu.
…se ani nedivím, že to spousta lidí tají (mám v rodině hned dva co tajili diagnozu do posledního dne) a ani se jim nedivím.
To že je někdo nemocný, tak ještě není nesvéprávný a rodina v rámci konání dobra, nadělá ještě větší zlo, kdy ho v tak těžké chvíli atakuje tím, co by měl dělat / nedělat.

Je to smutné, ale jsou věci, které musíme přijmout a chovat se co nejvíce taktně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
8.8.22 16:21
@barelunka152 píše:

S její diagnózou je rozhodnutí o paliativní péči v pořádku. Nebo si snad myslíš, že se může vyléčit? Spíš je to tak, že s léčbou 4 měsíce a bez léčby 3.
Rozhodla se podle svého a vy to respektujte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.22 16:23
@barelunka152 píše:

Bohužel, ale respektujte ji a snažte se ji poslední dny zpříjemnit ne přemlouvat…
V rodině jsem měla několik lidí co měli rakovinu..A i díky tomu jsem se rozhodla, že já bych tuto diagnózu tajila co nejdéle to jde…Abych nemusela snášet přemlouvání, otázky a soucitné pohledy…

• Citovat
  • Upravit
166
8.8.22 16:38

Nečekáme že by se vyléčila úplně, a s nějakou formou léčby by tu nemusela být jen par měsíců, ale třeba o rok dva déle. :( Třeba prijde medicína s něčím novým, spoustě lidem řekly ze nemají čas a byly tu několik let..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65168
8.8.22 16:40
@barelunka152 píše:
Nečekáme že by se vyléčila úplně, a s nějakou formou léčby by tu nemusela být jen par měsíců, ale třeba o rok dva déle. :( Třeba prijde medicína s něčím novým, spoustě lidem řekly ze nemají čas a byly tu několik let..

někdy je to i opačně. Strejdovi řekli diagnozu v září, sešlo se konsilium, naplánovali další léčbu, řekli, že to vidí tak na dva roky. V listopadu byl pohřeb

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty