Jak přežít vysírání tříleťáka?

33005
8.10.16 20:45

Jak přežít vysírání tříleťáka?

Jak zvládátě, když se Vás váš tříleťák snaží záměrně opakovaně přivédst do blázince?

Příklad z dneška. Dostal olízat měchačku od těsta na koláč. Olízal ji, vzápětí zmerčil mé kafe na konferenční stole.

„Mami, já Ti to zamíchám.“
„Ne, olízanou měchačkou se nic nemíchá. Odnes ji prosím do dřezu. Jestli mi chceš zamíchat kafe, tak lžičkou (lžička je v kafi).
Dítě se s měchačkou přiblíží ke kafi, zamíchá lžičkou a chce ponořit měchačku.
"Co jsem Ti řekla. Že máš odnést tu měchačku do dřezu a nestrkat olízané věci jiným lidem do jídla.“
Dítě se zarazí, koukne na mně s úsměvem od ucha k uchu a tu měchačku mi vymáchá v kafi.
„Ty jsi mě neslyšel, odnes to do fřezu“ a nakračuji ke svému kafi.
Vysmáté dítě odběhne směr dřez. Za minutu je zpět stále s měchačkou v ruce a než ho stačím čapnout, opět mám měchačku v kafi.
Popadnu díté, odvleču ho ke dřezu a přinutím dát měchačku do dřezu. Vysvětluju, že na olízané vařečce jsou breberky nemocí a ty fakt nechci mít v jídle, proto se olízané věci nedávají jiným do jídlam, ani jiným lidem jejich jídlo neolizujeme, nešaháme do něj a podobně.

Pošlu dítě umýt si ruce, vezme si židli k lince a jdeme válet těsto. Chce se koukat a pomáhat. Na chvíli se otočím a dítě patlá oběma rukama po vyváleném těstě.
„Co jsem ti před pěti minutama říkala o patlání jídla?“.
Dítě oči jako Hurvínek, přiblblý výraz a dělá, že neslyší.
Koukám dítěti z očí do očí. „Co jsem Ti říkala“. Zopakuj mi, proč se nemá olizovat a opatlávat jídlo.
„Nevím“
„Ale víš. Jsi chytrý kluk, tak si koukej vzpomenout, jinak se mnou nebudeš moct vařit.“
Dítě kouká do stropu a melduje „Že se nemá jídlo patlat a lízat, protože je to fuj.“
„No vidíš, tak to prosím nedělej. Už mě to opravdu unavuje opakovat Ti základní věci pořád dokola. Nejsi mimino.“
Připravuju tvaroh na koláč, a co nevidím, dítě olizuje to vyválené těsto.
Má trpělivost je u konce, stává se ze mně běsnící fůrie, ječím něco o tom, že už toho mám fakt plné zuby a jednou se z něj zblázním. Proč proboha alespoń jednou nemůže poslechnout a udělat to, o co ho prosím.
Snažím se uklidnit, říkám, že takhle mi teda pomáhat nebude, protože akorát přidělává práci. Ať sleze z židle a jde pryč. Přiznávám, příliš klidně to nezní.
Kluk startuje hysterák, že nééé a opět se snaží patlat rukama po tom koláči.
Mám dost, popadám dítě a odvleču ho přes jeho vztekání do pokojíka, kam ho v následujícéch 5 minutách ještě asi tak 4× vracím.

Když máme den blbec, tak za odpoledne zvládneme tři až pět podobných výstupů.

Kdo máte doma něco podobného, jak to děláte, aby jste nezabili sebe nebo toho malého hajzlíka? Já začínám mít pocit, že má trpělivost se opravdu blíží konci a jedu na rezervy. Prostě v tomhle jsem asi velmi málo psychycky odolná. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2909
8.10.16 20:50

Hahaha, boooze ja jsem tak rada, ze nejsem jedina, ktera vylitne. Dnes jsem taky chytla jecak. U nas to je ve 4 letem vydani a k tomu rocni prisirka. Radu nemam, necham se poucit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
8.10.16 20:52

To znám… :pankac:
A jsem úplně stejně bezradna :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
8.10.16 20:52

Min bych mluvila a vic konala. On teorii vi moc dobre, vi, proc neco delat nema a jak to naopak delat ma. Triletakovi je podle me dost ukradena litanie o bacilech. Prostredni, kdyz se nudi, zkousi hranice podobne a funguje se moc s ni necrcat, rict predem, co od ni chci, behem dila max jednou varovat a pak bud leti do pokoje nebo ji leti dobre mirena na zadek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
8.10.16 20:58

@Svistice když jsem to četla o té měchačce, napadlo mě jen, že máš asi moc velký hrnek na kafe… ;)
Přidala bych se k předchozí radě - méně mluvit, více jednat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
8.10.16 20:59

@zuzouš Na zadek u nás nepomáhá. Navíc je to velmi kontraproduktovní, protož epokud já použiju násilí, když jsem frustrovaná, on ho při své frustraci má tendenci používat na mladší sestřě. Ozkoušeno v praxi a zavrženo jako naprosto nepoužitelné. :? Pokud bych chtěla, aby si „něco vzal“ z fyzického trestu, musela bych ho opravdu zmlátit tak, že by to bylo minimálně na hranici fyzického týrání.

Je mi jasné, že moc dobře ví a zkouší. Zatím nejvíc fungují tresty v podobě zákazu pohádek (jak v TV, tak čtených). Ale dnes byl fakt de blbec, takže dnes v 5 odpoledne už měl zakázané pohádky nejen na celý dnešní den, ale i na zítřek. :roll: Ani to ho neodradilo páchat další číčárny. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
8.10.16 20:59

@Svistice Tříleté dítě to fakt nedělá proto, aby tě „na.ralo“. Prostě se mu to líbí, tak si to chce užít. Pamatuju si, jak jsem mamce malovala jako tříletá na zeď v obýváku, načež jsem dostala přednášku, proč se to nedělá. Skoro jsem ji nevnímala, ale pamatuji si, že jsem celou tu dobu myslela na to, až konečně odejde do jiné místnosti a já budu moci své výtvarné dílo na zdi dokončit. :mrgreen: Takhle totiž uvažuje tříleté dítě. Místo scény zkus nabídnout alternativu. Mně např. tříletý synek nedávno mlátil plácačkou do skleněné vitríny - vysvětlila jsem mu, že se sklo může rozbít a jestli má chuť plácat, může plácat třeba do skříně nebo na dveře - syn se v klidu přemístil ke skříni, tam chvíli plácal a byl klid.
Tebou popsaná situace je normální - já bych synovi dala hrnek s vodou, kde si může míchat vařečkou, nebo bych oddělila kousek těsta, který si může po libosti olizovat. Takhle to dělám běžně a mám zkušenost, že napříště to už nedělá. Čím víc budeš řvát, aby to nedělal, tím víc to bude dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
8.10.16 21:04
@Adrasteia píše:
@Svistice Tříleté dítě to fakt nedělá proto, aby tě „na.ralo“ :) . Prostě se mu to líbí, tak si to chce užít. Pamatuju si, jak jsem mamce malovala jako tříletá na zeď v obýváku, načež jsem dostala přednášku, proč se to nedělá. Skoro jsem ji nevnímala, ale pamatuji si, že jsem celou tu dobu myslela na to, až konečně odejde do jiné místnosti a já budu moci své výtvarné dílo na zdi dokončit. :mrgreen: Takhle totiž uvažuje tříleté dítě. Místo scény zkus nabídnout alternativu. Mně např. tříletý synek nedávno mlátil plácačkou do skleněné vitríny - vysvětlila jsem mu, že se sklo může rozbít a jestli má chuť plácat, může plácat třeba do skříně nebo na dveře - syn se v klidu přemístil ke skříni, tam chvíli plácal a byl klid.
Tebou popsaná situace je normální - já bych synovi dala hrnek s vodou, kde si může míchat vařečkou, nebo bych oddělila kousek těsta, který si může po libosti olizovat. Takhle to dělám běžně a mám zkušenost, že napříště to už nedělá. Čím víc budeš řvát, aby to nedělal, tím víc to bude dělat.

Ale dela. Dela to ciste jenom proto, aby te nasralo a testuje si na tom, kam az mu povolis a co si bude moct dovolit dal :mrgreen:
Aspon u me trilete jsem o tom 100% presvedcena :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
8.10.16 21:06

@Adrasteia On už skutečně vysírá. Prostě testuje, jak zareaguju, když udělá to, co nemá. Neb je při tom stále vysmátý od ucha k uchu (což mě točí asi ze všeho nejvíc, že ze všeho má akorát bžundu) a sleduje, co rodič.
le dík za nápad dát mu jeho vlastní těsto na blemcání zkusím příště. Na druhou stranu u základních věcí rodinného soužití - jako že nemá jíst svou lžící bez dovolení jídlo z tátova talíře nebo strkat nevhodné předměty lidem do pití, tam mu teda alternativy předkládat nehodlám. Ve školce se chová normálně, tam je vzorné dítě. Na zabití bývá jen doma, je jedno, jestli je se mnou, s mužem nebo s příležitostně s babičkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
8.10.16 21:06

@Svistice ale konani nemusi byt hned zmydlit zadek. Proste pacha v kuchyni zlo :lol:, tak ho capnu, snesu ze zidle, za ruku odvedu treba ke stolku a tady muzes malovat nebo si hrat v pokojiku. Nebo se vzteknout. Deti hodne premistuju, ted uz tak ne, spis driv. Nechce se oblikat, popadnu a zacnu ji oblikat ja a to bylo holce vzdycky taak neprijemny. Nechce jit, chytnu a prenesu, nejakym ne moc prijemnym zpusobem, priste uz sla sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
8.10.16 21:07

Ja bych ho jednou varovala a rovnou rekla ze po druhe uz to opakovat nebudu a kdyz by neposlechl tak zakazat nejakou oblibenou cinnost nebo sebrat oblibenou hracku a vratit az bude hodny :nevim: a kdyz by to opakoval porad znovu a bylo videt ze vylozene provokuje tak mu jednu placnout pres zadek ovsem to neplati na vsechny deti nektere se placajicimu vysmeji a nektere si dokonce placnou radi i do rodice :nevim: chce to asi ozkouset co na nej bude nejvic platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
8.10.16 21:11
@Svistice píše:
@zuzouš Na zadek u nás nepomáhá. Navíc je to velmi kontraproduktovní, protož epokud já použiju násilí, když jsem frustrovaná, on ho při své frustraci má tendenci používat na mladší sestřě. Ozkoušeno v praxi a zavrženo jako naprosto nepoužitelné. :? Pokud bych chtěla, aby si „něco vzal“ z fyzického trestu, musela bych ho opravdu zmlátit tak, že by to bylo minimálně na hranici fyzického týrání.Je mi jasné, že moc dobře ví a zkouší. Zatím nejvíc fungují tresty v podobě zákazu pohádek (jak v TV, tak čtených). Ale dnes byl fakt de blbec, takže dnes v 5 odpoledne už měl zakázané pohádky nejen na celý dnešní den, ale i na zítřek. :roll: Ani to ho neodradilo páchat další číčárny. :pocitac:

však nemusíš mu dávat na zadek… chce míchat měchačkou a nepřestane, tak mu ji seberu a odnesu… a dítěti nabídnu jinou alternativu… ale už nemůže ani zamíchat kafe lžičkou… můžeš ho odvést do pokoje, ať si něco dělá tam…
Jinak moje děti milují, když si můžou dělat taky to, co já… takže je nechám třeba na to těsto dát jablka, rozdělíme si předem, kdo co udělá… a když někdo neposlechl, tak měl smolíka a už nedělal ani to, co měl… a příště si to už pěkně rozmyslely… vysvětlovat funguje jen v určitém okamžiku… když dítě zkouší, tak to chce jednat a nemluvit… a důslednost, ono to časem bude fungovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
8.10.16 21:11
@Regina Hero píše:
@Svistice když jsem to četla o té měchačce, napadlo mě jen, že máš asi moc velký hrnek na kafe… ;)
Přidala bych se k předchozí radě - méně mluvit, více jednat…

Hrnek je vcelku normální, takže měchačka se tam namočit dá. Míchat se s ní v tom hrnku moc nedá, ale o to mu ani evidentně nešlo, že. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
8.10.16 21:13

@Svistice piju z malých šálků na presso, takže do mého kafe by se měchačka nevešla… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
676
8.10.16 21:15

Ty jo, ja jsem tak rada, ze den blbec s dětmi jsem neměla jen ja. Až jsem z toho sežralo pytel bonbonu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí