Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
ráda bych se zeptala vás zkušenějších, jestli nevíte, jak připravit mimi k obídku kuskus?
Myslím, že je to docela zdravé a maličké by to mohlo chutnat, jen nevím jak na to.
Prosím poraďte.
Díky. ![]()
To je hrozně jednoduchý - nasypeš do misky, zaliješ trochou vody a zakryješ a necháš pár minut stát, dokud nezměkne.
A pokud ho budeš dělat někdy pro sebe, doporučuju osolit předtím než ho zaleješ vodou.
Já kuskus miluju (samozřejmě ještě se zeleninou, omáčkou nebo tak), ale naše mimi ho zatím na milost nevzalo. ![]()
No u nas se prodava kuskus ktery je za 5 minut hotovy........je to predvarene a podle navodu na sacku je to fakt za tech 5 minut udelane. Ten nepredvareny se asi normalne vari dyl. Takze podle me ho davas do varici vody s trochou olivoveho oleje a varis do zmeknuti.
Ale nemyslim si ze by to bylo extra zdrave..........je to prece jenom z psenice takze nic extra to vazne neni. JA to malemu zacala davat od roka a chutnalo mu to. Uricte bych pockala do 8 mesicu nejmin aby nemela alergii na lepek.
Jo Loli
mas pravd........ja to varim s kouskem kureciho masoxu misto soli.
Já kuskus taky miluju a Jířa taky, jí ho tak od roku a půl. Ale vůbec ho nevařím ve vodě, nejjednodušší příprava mi přijde tak, že ho nasypu do hrníčku /půl hrníčku je porce pro mě a Jířu/, zaleju vodou z kohoutku (tak cca o 1 cm výš než je kuskus), zamíchám, a přesypu do síta. Do hrnce dám na dno tak 1 cm vody a síto položím přes hrnec a přikryju pokličkou. Je to hotové tak za 5 minut a tím, že se nevaří ve vodě, je krásně sypký! A není to žádný předvařený, je to úplně obyčejný, kupovaný ve zdravé výživě ![]()
Jinak nejradši ho máme buď se smetanovýma omáčkama, nebo třeba s játry na cibulce, nebo s guláškem /samozřejmě vše v dětské úpravě/. Prostě aby se ty kuličky pěkně zahňácaly do omáčky
Pak krásně drží na lžici a dobře se jí a nikde to nepadá.
Ahoj holky,
já ho vařím asi 5 minut, minulý týden jsem (pro nás dospěláky) přidala česnek a sušené celerové listí a mělo to doma úspěch ![]()
Ahoj
Ahoj holky,
ještě mě napadlo, než jsem začala s kuskusem, dávala jsem jáhly - třeba s nastrouhaným jablíčkem - něco pro ty menší mimča ![]()
Dáša
Kuskus je božská věc. Pro prcka jsem toto jako přílohu používala kvůli nenáročnosti na přípravu dost často. K tomu vždy nějakou zeleninku, nebo mixované masíčko. Pro dospěláky je výborný recept - kuskus, do toho jen balkán a nakrájené olivy. Je to jedno z nejlepších jídel co znám. Kdo ale nemá moc rád slané, nic pro něj.
Jinak pro prcky je to zdravější než nudle apod., přestože je to těstovina.
A nevří se!!!!
M.
Ahoj všichni!
Vím,že je to diskuse jak připravit kus-kus,ale nevíte některá,jak se připravuje pohanka nebo jáhly.Nikdy jsem to nezkoušela,teď jsem malé koupila pohankové vločky,ale nevím co s nimi ![]()
ahoj,
já kuskus taky ráda a ted ho začínám dávat synovi. Nejraději ho mám na sladko. dám do kastrůlku, zaleju vodou- asi o 3 cm výš a vařím do vyvaření vody a do měkka. přidám med na oslazení a nakrájené sušené švestky a rozinky. mňam. Synovi do něj zatím dávám jen ov. přesnídávku či na jemno postrouhané jablko.
btw. taky se dá z kuskusu či jáhel vařit super buchta - bez pečení, jen s jablečným džusem a suš. ovocem ![]()
dobrou chuť Irias + štěpán 11m
Holky,
děkuju moc za rady, klidně piště další:)
Já nevím, jestli mám kuskus předvařený nebo ne:(
Ale řekla bych, že normální.
Maličká už má 10 měsíců a od 10 dáváme už chlebík, tak lepek v pohodě.
A prosím ten receptík na buchtu, to zní zajímavě:)
Díky a pište pište ![]()
Já chci taky recept na buchtu, sím, sím
Co se nepeče, to byhc mohla zvládnout
![]()
Věrka
Ahoj holky,
tak budu asi za totalniho blba. Ale ja kuskus vubec neznam.
Ale vsude o tom slysim, jak to deti miluji.
Prosim v kratkosti. Co to je? Kde ho koupit?
Eva a Kubik 11m
tak pro Skrolan : zdravím Evi
.
kuskus i jáhly jsou takové malinkaté kuličky a dají se koupit ve zdravé výživě. Kuskus se prodává obyč.- žlutý nebo celozrnný-do hněda. Synovi dávám i celozrnný,ale do buchty bych doporučovala ten obyč.
a pro ostastní ten recept :
NEPEČENÝ JÁHLOVÝ - KUSKUSOVÝ KOLÁČ
množství je uvedeno na velký plech, doporučuji dát 1/2 na menší a taky na zkoušku, že ![]()
350 g jáhel nebo kuskusu ( chutově je ale lepší kuskus ). 1 l jablečného koncentrátu nebo nesl. jabl. džusu, špetka soli, 100 g sušených meruněk nebo švestek ( ty jsou lepší - měkčí ), 50 g rozinek, strouhaný kokos
Vodou spařené jáhly-kuskus zalijeme jablečným džusem, přidáme nakrájené a taky předem spařené sušené ovoce, sůl a vaříme, dokud se všechna tekutina nevsákne. Necháme pod poklicí dojít ( do měkka ). Už prochladné rukama upěchujeme na plech, posypeme kokosem či potřeme povidlim, semínky slunečnice apod. ( dle chutí každého ) a necháme uplně vychladnout.
já to už dala ochutnat dvěma chlapům" co nemusí zdr. výživu" a oba to snědli ![]()
takže všem dobrou a zdravou chuť,
Irias
Asi hloupá otázka, ale „KDE SE KUSKUS KUPUJE?“ Já tohle nikdy nejedla,tak nevím
![]()