Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminy,
už jsem se vás ptala kam na dovču s mimčem, cca.9-10měs, ale najednou mě napadlo, že si to vůbec neumím představit. Co tam s ním budu vlastně dělat? Kde si pospí, když to bude potřebovat přes den? Jak dlouho se může koupat v bazénu/moři? Pleny normální, nebo ty plavkový? Golfky s sebou? Jdou i do letadla? Mám strach z toho, že se mu tam třeba nebude líbit
jaký program jste s miminkama měli? Kdy jste chodili spát? Omlouvám se, za tolik otázek, ale v hlavě jich mám asi další milion…
![]()
Jezdíte třeba na pár dnů k rodičům? Pokud ano, tak to bude podobné.
My jsme procházkový typ, takže než válení na pláži jsme preferovali procházky - jezdíme z kraje sezony.
Děti spaly dle potřeby v kočárku, pokud byly větší tak v pokoji.
Večer jsme chodili ven (v rozumnou dobu), jedno třeba spalo v kočárku, starší bylo vzhůru v rámci jeho možností. Pak jsme byli s manželem na pokoji či terase.
U moře jsem většinou viděla děti bez plavek, v bazénu určitě nějaké musí mít.
Golfky samo sebou.
Určitě i jídlo pro mrňouse na první dny (anebo celou dobu) - záleží, kde jedete, to samé plenky. Léky se dají koupit, ale jsou většinou dražší. Jednou jsme hledali na netu složení léku, aby nám dali podobný.
My jsme byli u moře s roční a tříletou. Ráno vstávaly děti v šest až sedm, kolem deváté se šlo na pláž, cestou roční usnula v kočárku, ve stínu spala klidně do 11h. To už jsme šli do apartmánu na oběd, po obědě děti měly na terase ve stínu bazének, kolem druhé třetí zase na pláž, cestou roční zase usnula v kočárku, po vyspání třeba kolem čtvrté páté se koupala v moři. Kolem šesté sedmé do apartmánu, děti chodily spát mezi osmou a devátou, my mezi desátou a jedenáctou.
Kočár jsme brali sporťák (jeli jsme pak ještě na hory), u vody měla klasické plavky a bílé tričko. První tři dny byly chaotické, ale pak se udělal jakýsi režim a šlo to. Dětem se u moře líbilo velice.
Záleží kdy a kam jedete-na mallorce s roční jsme hodně procházkovali po okolí, v egyptě s ročnía tříletou to bylo-snidaně-plaž-oběd-spaní-bazen/plaž-večeře-spaní. jen když jsme něco potřebovali koupit tak do města šel sám manžel, mě to stačilo jednou při jiné cestě do egypta. taky záleží jestli si budete vařit nebo máte allin. golfky určitě, prcek v nich muže spát-mě třeba spala mladší když starší řádila u abzenu nebo umoře
My jsme právĕ hodnĕ doma a na noc jsme ještĕ nikdy nebyli mimo domov. Přes den jsme klidnĕ i celý den mimo, ale vracíme se domů. Malej je dost živej takže nakupování v nákupním centru ho docela zabaví. Jinak není žadný spáč. Vstáváme v 8 a přes den dá max. 2× půl hoďky a spát jdeme ve 21,tak by mĕ zajímalo jestli můžou být v písku, jak s koupáním atd. Díky holky! ![]()
My byli na Menorce, když bylo malý 9 měsíců, v září. Golfky určitě sebou, až do letadla
. Cesta v pohodě, letěli jsem odpoledne tam i zpět, takže režim narušenej neměla, let zvládla líp než já
Plíny jsem nějaký vezla, ale všechno se tam dá koupit, včetně příkrmů ve skleničkách. Výběr velký a ceny zhruba stejné jak u nás.
Dětskou postýlku jsme měli na pokoji zdarma půjčenou. Malá chodila spát v osum a vstávala v šest. Odpoledne prospala ve stínu u moře. Spala tam jak špalek, na čerstvým vzduchu!
Na koupání jsme měli takový ty plavky pro miminka s plínkou.
Dopoledne jsme většinou chodili na procházky, nebo jsme jeli na nějaký výlet, a po obědě jsme se váleli u moře, nebo u bazénu.
Fakt to malá zvládla v pohodě, jeli jsme stejný režim jako doma a byla úplně v pohodě.
Akorát příště bych spíš počkala s mořem, až bude starší, třeba bych to o rok odložila, aby si to víc užila! ![]()
Ja nevim zakladatelko, ale podle prvniho dotazu mi prijde, ze mas z budouci dovolene spis stres nez aby ses na dovcu tesila… ![]()
v tom pripade bych volila radeji dovcu v ČR - klidne pro zacatek prodlouzeny vikend v peknem hotelu s bazenem a uvidis jak bude maly reagovat a snaset cizi prostredi…
protoze pokud ty budes ve stresu automaticky to preneses na dite a vase dovolena bude peklo nejen pro vas, ale i pro spolucestujici/spolubydlici…
mimochodem jezdime/litame s detma po dovcach od jejich trech mesicu - v lete more letadlem, v zime Alpy autem ![]()
S klárkou jsme byli poprvé u moře v jejím necelém roku. vstávala mezi pátou a šestou, chodili jsme s ní s manželem na střídačku v kočárku na procházky, aby se druhý dospal. pak byla snídaně, potom jsme šli k moři nebo bazénu. ze začátku to byl bazén, moře se bála. kolem 11 jsme šli na hotel. umýt se, naobědvat, polední spánek. potom ven cca kolem 4 a byli jsme tak do 6 venku, pak zase zpět na hotel, večeře, hřiště a spánek. u viktora jsme byli poprvé v jeho 9 měsících. dopoledne k bazénu, tak vytuhnul v kočárku ve stínu u bazénu. když se probudil, tak se ještě vykoupal, oběd, polední klid, odpoledne zase moře. dávej pozor hlavně na přehřátí, v písku a vodě může být dle chuti, jen aby ti dítě neprostydlo. vyhýbejte se pobytu na horku od 11 do 15-16 hodin. dítě musí být dobře namazané, mít klobouk, úžasné jsou s takovým kšiltem na ramena. na koupání jsem měla pro starší kopací jednorázové plíny, pro mladšího plavky.
a vřele ti doporučuji vyzkoušet před dovolenou nocleh v cizím prostředí. ať z toho dítě nemá takový šok ![]()
@Dydynky píše:
@Bikis díkya jak s tím koupáním? Chodíme plavat od 4.mĕs
s koupáním v moři problém není, je to naopak pro pokožku moc zdravý. akorát pozor na prochladnutí, nenechat ve vodě naráz moc dlouho. některý děti jsou takoví vodomilové, že z vody nechtějí, ani když jsou promodralí zimou
jinak si nemůžu vynachválit kruh pro nejmenší děti, v tom ho můžeš „vozit“ nám v tom v roce a půl dokonce usnul, viz foto ![]()
Já jsme pro holky měla plavkový overaly, aby měly schovaný celý záda a část rukoua nohou. mazat samozřejmě vodě a otěru odolnou 50 pro děti, na pláži byly děsně spokojený s bábovkama když jim moře občas ošplouchlo nohy. u nás se ten kruh teda neosvědčil, hlavně mladší se z něj cíleně vyklápěla-takže v 11měs dostala rukávky a byl pokoj. pro starší jsme pak měla overal s plovákama, bylo to super když jsme šla k moři nebo bazenu sama s oběma, nemusela jsme se bát že spadne so vody
@Dydynky Taky chodíme cca od 3.měsíce plavat. Malá vodu miluje, takže v pohodě! ![]()
@Hanka1 Je pravda, že jsem malinko nervózní, ale je to prostě tím, že jsem to nikdy nezažila a je to pro mě zcela nová situace
stres umím zvládat dobře, jen jsem si neuměla představit, jak to vlastně u moře s prckem chodí..když pojedem s prcekm na víken do wellness hotelu, jak často se vlastně může koupat? Na plavání je max půl hoďky, proto ty rozpačitý pocity..
@slavuska1 a po moři musí asi pod sprchu a znova namazat, viď? I když tam bude jen chvilku? kruh je výbornej, už jsem nad ním uvažovala ![]()