Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Otázka v nadpisu, jak probíhá kontrola kyčlí novorozenců? Byla jsem teď a překvapilo mě, že celá kontrola trvala asi minutu včetně svléknutí dítěte. Stejně mě překvapila i organizace u doktora, čekárna narvaná miminky, kočárky, maminkami, tatínky… Velká spousta lidí v nevětraném prostpru a k tomu neočkovaná mimina, všichni objednaní na stejnou půlhodinu. Je to takhle normální? Co když budu chtít jít na kontrolu kyčlí v 3 měsících jinam, jde to a pomohu si vůbec?
@moofy píše: Více
Můžeš jít kam chceš, u nás je taky prostě hodina a během té se děti vystřídají. Samotné vyšetření je fakt rychlovka. Udělají UZ a čau ![]()
Řekla bych že je to všude stejný…u nás nejsi ani objednaná na určitou hodinu…prostě kontroly kyčlí se dělaji od 1 do půl 3 v pondělí pro ty nejmladší, ve středu pro 6tydenni a ve čtvrtek pro 3m a starsi (jestli sintonteda pamatuju dobře)…a v té době kdykoli tam přijdeš tak to udělají…takže většina lidí je tam v tu 1 a bývá tam dost narvano, ale o půl hodiny později už tam často není pomalu ani noha…
Mmch není to kontrola v 5-6 týdnech ale tomu dítěti by mělo už být 6 týdnů, pokud u vás ty kontroly probíhají např v úterý a dítěti bude 6 týdnů až v pátek, měla bys jít až to další úterý…
To je všude stejné. Kontrola je opravdu rychlá. Jen ultrazvuk a vyzkouší lékař pohyb v kyčlích. Hotovo do pár minut i s obléknutím dítěte. Rodin je tam plno. To asi nejde udělat jinak, když vyšetření trvá velmi krátkou dobu a málokterá maminka dojde sama jen s dítětem. Pak ještě než třeba nakojí, tak trvá než odejde. Ale zkusit to jinde můžeš.
@moofy píše: Více
Takto to probíhá skoro všude ![]()
Zkus se poptat. U nás se dá objednat do soukromé ordinace, není to tedy zadarmo.
Platí se 300 Kč, ale mně to za to určitě stálo.
U nás taky. V Praze se hodně doporučoval tehdy Dr. Meluzin na Žižkově, a přesně, narvana čekárna a vyšetření chviličku.
No, ono je to prostě krátké vyšetření a pokud to ma delat nekdo, kdo to fakt umi, tak je tam logicky naval, aby nemel prodlevy.