Jak psát diplomovou práci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16986
24.3.14 17:50

@efis u BP jsem se hodne natrapila, az uplne na konci jsem hledala jeste podnety a sla jsem do praci ze skoly. Pak jsem litovala, ze me to nenapadlo hned na zacatku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
24.3.14 17:53

@marmelada78 Jojo, u nás to bylo taky tak. Nicméně když na to tak vzpomínám, tak mám pocit, že víc dbali na tu formální stránku než na nějaký obsah. Za některé práce bych se teď asi styděla.. No aspoň jsem pak nemusela řešit problém, že nevím po formální stránce, jak tu diplomku napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
778
24.3.14 17:53

@marmelada78 my na technice bohužel žádné seminárky nemáme (píšeme nějaké recenze, referáty,…, ale jenom u některých netechnických předmětů) takže bc práce bude masakr. Buď ráda, že jsi musela psát seminárky během studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
24.3.14 17:59

Tak to je síla, že ve čtvrťáku někdo neví jak správně citovat. Do nás to hustili od začátku a citovat jsme museli důsledně v každé práci. Zakladatelko, ale pozitivní je, že začínáš s DP brzo a nezakládáš tuto diskuzi o rok později. Na citace jsou normy, doporučuji pohledat na netu a nebo v nějaké DP z vaší školy a pak se ještě zeptat vedoucího práce, jestli to tak je ok. My například museli vše citovat dle ČČH. Jinak se citují monografie, jinak studie, jinak archivní materiály, jinak internetové stránky, ale neděs se, najdeš si to a je to pak v pohodě. Pokud je třeba, tak skutečně musíš mít odkaz na citaci za každou větou. Pokud použiješ přímo větu z knížky nebo studie, tak ji samozřejmě musíš dát do uvozovek, dát odkaz na citaci a číslo stránky. Předpokládám, že nějakou část práce budeš psát právě z literatury, tak tu si přečteš a použiješ to, co pro práci potřebuješ, musíš to zformulovat vlastními slovy a pak zas dáš odkaz na citaci, z jaké je to knížky a na jakých stranách. Někdy cituješ po odstavci, někdy po větách. Hlavně doporučuju psát rovnou s odkazy na citace, pak se to špatně doplňuje. Někdy se stane, že člověk použije z celé knížky jen jednu věc, tak je dobré si to hned poznamenat i s číslem stránky. Jinak nevím, jak poradit. Určitě začni s tím, že si najdeš, jak správně citovat. Pak si najdi potřebnou literaturu k tématu a můžeš začít psát teoretickou část. Někdo začíná úvodem, já ho psala až na konec. Ale nějakou představu, jaká bude zhruba osnova práce už máš. To se přece musí uvádět už při zadávání DP. A hlavně se neděs, jak se rozepíšeš, tak to bude lepší a těch citací se neboj, je to jen o zvyku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
24.3.14 18:06

A ještě mě napadá, abys pak nezapomněla používat tzv. zkrácené citace, to znamená, že tu plnou citaci použiješ jednou při prvním odkazu a pak už používáš zkrácenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7758
24.3.14 18:11
@efis píše:
obrý den, jsem studentka předposledního ročníku vysoké školy. Měla bych začít psát svou diplomovou práci. Všichni učitelé nás ale straší tím, že nesmíme bez citací používat myšlenky autorů z knížek. Jak mám tedy práci psát, abych za každou větou neměla citaci, ze které knihy jsem danou věc vzala? Může mi, prosím, někdo poradit, jak psal svou práci? Jak začít? Moc děkuji :)

Tak v teoretický části budeš mít hodně citací nebo odkazů. Teorii si sama asi nevymyslíš. Já měla hodně odkazů, prostě si něco načteš a pak o tom jakoby povídáš/píšeš a za daný odstavec dáš závorku a napíšeš autora a rok, když přepisuješ doslova tak cituješ-tam už musí být i číslo stránky (zbytek inf. dáváš pod odrážku..)ale každá škola to má trochu jinak a jiné benevolence a je pravda, že i když mám bakalářku, tak jsem s tou diplomkou tápala :palec::palec:

Příspěvek upraven 24.03.14 v 18:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7758
24.3.14 18:13
@zurina píše:
Tak to je síla, že ve čtvrťáku někdo neví jak správně citovat. Do nás to hustili od začátku a citovat jsme museli důsledně v každé práci. Zakladatelko, ale pozitivní je, že začínáš s DP brzo a nezakládáš tuto diskuzi o rok později. Na citace jsou normy, doporučuji pohledat na netu a nebo v nějaké DP z vaší školy a pak se ještě zeptat vedoucího práce, jestli to tak je ok. My například museli vše citovat dle ČČH. Jinak se citují monografie, jinak studie, jinak archivní materiály, jinak internetové stránky, ale neděs se, najdeš si to a je to pak v pohodě. Pokud je třeba, tak skutečně musíš mít odkaz na citaci za každou větou. Pokud použiješ přímo větu z knížky nebo studie, tak ji samozřejmě musíš dát do uvozovek, dát odkaz na citaci a číslo stránky. Předpokládám, že nějakou část práce budeš psát právě z literatury, tak tu si přečteš a použiješ to, co pro práci potřebuješ, musíš to zformulovat vlastními slovy a pak zas dáš odkaz na citaci, z jaké je to knížky a na jakých stranách. Někdy cituješ po odstavci, někdy po větách. Hlavně doporučuju psát rovnou s odkazy na citace, pak se to špatně doplňuje. Někdy se stane, že člověk použije z celé knížky jen jednu věc, tak je dobré si to hned poznamenat i s číslem stránky. Jinak nevím, jak poradit. Určitě začni s tím, že si najdeš, jak správně citovat. Pak si najdi potřebnou literaturu k tématu a můžeš začít psát teoretickou část. Někdo začíná úvodem, já ho psala až na konec. Ale nějakou představu, jaká bude zhruba osnova práce už máš. To se přece musí uvádět už při zadávání DP. A hlavně se neděs, jak se rozepíšeš, tak to bude lepší a těch citací se neboj, je to jen o zvyku.

tak ty si to rozepsala hezky a jasně:-))takže takhle postupovat a je to hotovo:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TehotnaTerezka
24.3.14 18:56

Mimo jiz zminovane zdroje doporucuji take navstivit vasi knihovnu, leckde uz poradaji seminare, jak psat kvalifikacni prace, lze s nimi dohodnout konzultace na toto tema nebo maji ruzne tutorialy na svych strankach
a predevsim se dozvis o spouste uzitecnych zdrojich, ktere muzes pouzit
nevim teda na jake skole studujes, ale na vetsine slusnych VS je toto standard

• Citovat
  • Upravit
1
24.3.14 20:07

Ahoj holky,
jsem maminou 2 malých dětí (7 měsíců a 2,5 roku) a plácám to jak se dá na VŠE. Dávám dohromady bakalářskou práci na téma ochrana spotřebitele na příkladu dětského sortimentu. Mám vytvořený online dotazník a potřebovala bych co nejvíce lidí co by ho vyplnili. Moc vás prosím o pomoc a o vyplnění a popřípadně i přeposlání vašim dalším známým. Moc oceňuju váš čas a pomoc. DÍKY!!!

http://www.vyplnto.cz/…ele-vyrobky/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
12.5.14 16:25

Seznam literatury

Ahoj vsem,
poradte, prosim, se seznamem literatury. Podle jake normy ho delate? Nase fakulta nema jasne stanovisko. Vedouci mi poradil smazat nadpisy typu
Knizni publikace
Elektronicke zdroje
atd.
a cele to spojit. Jenze pak uz to nebude serazene abecedne :think: Protoze v kazdem tom byvalem oddilu bude razeni zacinat abecedne.
Pokud ale cely seznam seradit abecedne, pak nevim, jak radit firemne materialy, ktere nemaji autora a zacinaji nazvem dokumentu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
12.5.14 16:44

Ahoj :)
manžel tam má Seznam Literatury, Internetové zdroje, Jiné zdroje (v těch jiných má nějaké směrnice a normy).
Publikace bez autora nevím, on má všechno s autorem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
977
12.5.14 16:47

Ahoj, začínala jsem vždy příjmením autora, pokud to šlo. U webů jsem psala nadpis článku u firemních materiálů, popř materiálů, kde autor není psán jsem psala vydavatelství.
Takže to vypadalo takhle:
Aidsmap (2006) ‘Is Uganda's HIV prevention success story ‚unravelling‘?’ ze dne 15.9.2011
April, M. D. (2010). Rethinking HIV exceptionalism: the ethics of opt-out HIV testing in sub-Saharan Africa Bulletin Of The World Health Organization, 88(9), 703-708. doi:10.2471/BLT.09.073049
CIA - The World Factbook ze dne 1.4.2011
loveLife ze dne 22.11.2011
South Africa Population Density. Fort Worth : World map, (2003).ze dne 1.4.2011

EDIT: teda sakra, smazaly se mi tam odkazy, ale co, prostě jsem použila standartní formát, v jakým se píšou citace, bez ohledu na to, jestli šlo o knihu nebo web nebo vědecký časopis. předpokládám, že citace máš v zápatí každé strany svojí práce, takže si je prostě odtud vytáhni a seřaď si je podle abecedy (vložila jsem do wordu excelovou tabulku a seřadila jsem to v ní pomocí funkce)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
12.5.14 16:55
@AniNevim píše:
Ahoj vsem,
poradte, prosim, se seznamem literatury. Podle jake normy ho delate? Nase fakulta nema jasne stanovisko. Vedouci mi poradil smazat nadpisy typu
Knizni publikace
Elektronicke zdroje
atd.
a cele to spojit. Jenze pak uz to nebude serazene abecedne :think: Protoze v kazdem tom byvalem oddilu bude razeni zacinat abecedne.
Pokud ale cely seznam seradit abecedne, pak nevim, jak radit firemne materialy, ktere nemaji autora a zacinaji nazvem dokumentu :think:

U nás to chtěli bez nadpisů (tím myslím knižní publikace), ale každý oddíl oddělit odstavcem a v rámci oddílu seřadit abecedně.
Firemní publikace bych řadila podle názvu dokumentu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
12.5.14 17:08
@lecijasek píše:
U nás to chtěli bez nadpisů (tím myslím knižní publikace), ale každý oddíl oddělit odstavcem a v rámci oddílu seřadit abecedně.
Firemní publikace bych řadila podle názvu dokumentu.

tak presne k tomuto jsme se dopracovali s vedoucim, jen bez oddeleni oddilu. Tak do toho jdu.
Diky moc vsem, @Etcetera78 @krakatice
Prave jsem prohledla ruzne prace z nasi katedry a kazdy to ma jinak 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
12.5.14 17:10

@krakatice nemame literaturu pod carou na kazde stranky, to je ne fakulte asi celoplosne :think: Jen nekdo ma seznamy dokonce podle poradi citaci, coz jsem u BP na posledni chvili pul noci predelavala :roll: i kdyz mi to prijde nejlogistejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze