Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Podla mna to autor dost prehana… Doporucujem mu vratit sa do mesta, pretoze taka dedina aku si vysnival z televiznych serialov v reale neexistuje.
Neverim ze by niekto vyberal smetiaky a topil odpadom (vzhladom k vyhrevnosti PET flasi by ich potreboval tony)… V tomto obdobi su normalne inverzie, ak je to niekde pri/v horach tak lokalne prudenia ktore ti tie splodiny drzia pri zemi (navyse dediny su vacsinou v udoli kde sa to prirodzene drzi). Nejaku dobu som byval na dedine a dost casto sa tam aj teraz vyskytujem. Smrad v tomto case je normalny a nieje to tym ze by niekto palil stare topanky, proste kombinacia tlaku, prudenia vzduchu a kvality uhlia sposobuje ze nespaluje idealne a vznika smrad.
Ist na dedinu mozno tiez v roznom rozpolozeni. Pre niekoho je to zmena, paci sa mu tam realizuje sa tam a proste tak ako kazde byvanie to nema iba pozitiva ale aj negativa. No a potom su ludia ktory niekam pridu, su najmudrejsi, do vsetkeho musia pindat, kazdemu radit ako to ma robit lepsie… pricom skusenosti nemaju ziadne, rozum vacsinou tiez ziaden, ale nutne sa na dedine potrebuju takymto nevhodnym sposobom realizovat…
@rmot píše: Více
Náš kominík tvrdí, že to pozná
. Plasty i oleje. Ale blíže nevím. My tam dáváme jen dřevo a občas uhlí a smrdí toho dost, navzdory tomu, že jde už o nějaký,,ekologický" kotel. Z dětství pamatuji souseda truhláře, topil odřezky dřevotřísky, to fakt smrdělo, ale vidět to nebylo. ![]()
Já jen dodám, někdy se kotel na uhlí přitahuje ( třeba v noci ), aby prostě dýl hořel a ráno se to nemuselo od základu roztápět.
Nebo když je špatný tlak, tak to špatně táhne a pak je to hnus … Já na baráku byla sama s x dětmi. Chodila jsem házet lopatou co 4 hodiny ( starý barák, starý kotel ). V zimě to muselo ( tehdy ještě byla zima, myslím fakt zima - 10,15 ) nonstop, aby se ten barák vytopil. Takže i v noci. A bylo celkem fuk které uhlí člověk koupil, to větší zase zůstávalo nad roštem. Jinak jsme utopili i 80 metráku za topnou sezónu, ale přitápělo se třeba už v říjnu večer ( prostě starší barák na návětrné straně ).
Takové to přijet z práce, roztopit, vytopit hlavně koupelnu, ať se děti mohou koupat …. A pomalu jít spát, znal asi každý. Když se netopilo nebyl problém ráno mít 15 stupňů v obýváku. Nejmíň jsem zažila asi 9 stupňů v zimě po návratu ze zimních prázdnin.
Krb s výměníkem byla tehdy raketa. Řešení byl kotel s podavačem, ale to taky tehdy nebylo zadara. Wau tehdy byl kotel na peletky o kterém se občas mluvilo. Z vesnice ho neměl nikdo a myslím že ani ten s podavačem. My pak přešli na jiný zdroj vytápění, ale na vesnici bez plynu to nebylo úplně jednoduché a levné.