Jak rozdělit SJM a nastavit výživné?

17
29.5.26 09:03

Jak rozdělit SJM a nastavit výživné?

Dobré páteční ráno! Přemýšlím, jak nastavit výši výživného a rozdělení SJM - aspoň z mé strany. Procházím tu spoustu diskuzí a nejsem z nich moc moudrý, názory a situace se hodně mění či jsou specifické, což je pochopitelné. Proto jsem se pokusil sepsat naši situaci a budu rád za každý názor a nezaujatý pohled na věc. Tak nějak už tuším reakce konkrétních profilů, ale i tak jsem zvědav :).

Vzali jsme se před 4 lety, máme dvě děti (4 a 2 roky). Jdeme smírnou cestou (chceme, aby děti viděly oba rodiče pohromadě a bez křiku) tedy aspoň prozatím. Snažím se klukům věnovat - chodím za nimi/s nimi denně (je to prakticky do práce, za dětma, spát k sobě na podnájem), aspoň na den o víkendu (ideálně dvě noci) si beru staršího, mladší ještě neumí spát bez mámy, tak je s náma aspoň přes den. Když jsem měl teď chvíli “nezaměstnané prázdniny”, bylo to mnohem více času (a dokázal bych si představit to tak mít trvale, jen teda ta absence zaměstnání by tam být nemusela).

Veškeré náklady (domácnost, děti, oblečení, auta, rekonstrukce bydlení…) hradím já, žena na to posílá cca 1/3 mateřské (ne pravidelně, pokud jí to vyjde). Bylo to podobné i před svatbou, měla psychické problémy (z kterých jsem jí údajně pomohl ven) a v práci vydržela vždy tak maximálně zkušebku. Přišlo mi to okej, protože jsem měl nadprůměrný příjem a říkal jsem si, že se z toho brzo vylíže a budeme oba fungovat jak se patří. Problém nicméně přišel, když jsem začal odmítat hradit některé věci - u kterých jsem byl přesvědčen, že nepotřebujeme, pak to šlo od desíti k pěti.

Do toho jsem přišel o zaměstnání, pár dalších vystřídal, tentokrát už s mnohem nižším příjmem, nicméně stále jsem dokázal udržovat chod domácnosti a životní standard, dokud jsem zase nezískal další nadprůměrně hodnocené zaměstnání. Bohužel rozvod mě semlel tak, že jsem o toto zaměstnání přišel (a začal chodit si povídat k psychologovi pro změnu já). Ale teď už mám další, snad jisté, tak žena opět tlačí na rozvod.

Tudíž jsem před otázkou, jak navrhnout výši výživného (mám představu o nákladech, vedu si “účetnictví”). Žena naprosto netuší, přestože jsem se jí snažil ukazovat měsíční příjmy a výdaje (a že jsou mnohdy v záporu a dotuju to z toho, co jsem v průběhu dosavadního života našetřil) a říká, že “platím jen to nejnutnější”. A tohle je věc, která mě štve. Společně s tím, jak říká že nepotřebuje peníze a je bohatá. V okamžicích, kdy přemýšlím jak zaplatit další fakturu za rekonstrukci bydlení, ona mi žvatlá o tom, jak pojede na měsíc k moři.

Moje představa o výživném je, že jí dám tabulkovou hodnotu, což by s její mateřskou víceméně pokrylo náklady, bez nějakého luxusu, tuším tam ale obrovský pushback. No a vedle toho bych se podílel polovinou na větších výdajích kluků (nová postel, sportovní vybavení…) a platil jim kroužky (zatím jen cvičení) klidně v plné výši; školkovné chci, aby šlo za ní, ať se naučí plánovat. Jde mi primárně o to, aby finance opravdu byly použity pro kluky a ne aby si za ně kupovala cigára a stírací losy.

Co se týče SJM, vlastní se sestrou multigenerační dům, kde rekonstruujeme podkroví. Protože se zhodnocuje nemovitost, domluvili jsme se, že na hrubou stavbu bude přispívat i sestra s manželem. Takže moje představa tady je taková, že ten zbytek bychom si prostě rozdělili na půl (reálné náklady, ne vyčíslení zhodnocení). No a tady cítím další skřípění zubů - jednak nemá žádné úspory (všechno utratila než jsme se dali dohromady, narozdíl od její sestry která dostala stejné “věno” a koupila pozemek); a druhak se obávám obvyklého přístupu - “já ti to potom někdy dám” a to někdy už nikdy nebude (takhle to měla i s rozvedeným otcem, který vše dotoval dokud neřekl že dost - a od té doby je v nemilosti). Tudíž aktuální stav - velkou část jsem zaplatil (víceméně z úspor získaných před svatbou), část zaplatila sestra s manželem a na zbytek si ještě budu brát další půjčku. Asi bych k tomu přistupoval jinak, kdybychom spolu byli dvacet let a bylo to splacené; a ne po čtyřech letech, kdy mi na to padly moje předsvatební úspory.

Další položkou v SJM může být “moje” auto, které jsem kupoval v průběhu manželství, ale i tam jsem ho z velké části financoval z prostředků získaných před svatbou. Finance vložené do “jejího” auta nepočítám, beru to jako provozní náklady (včetně opravy bouračky, protože měla špatně nastavenou pojistku).

No, chápu že je to spíše na konzultaci s právníkem, ale asi jsem se potřeboval trochu vypovídat a třeba má někdo podobnou zkušenost a nasdílí, jak to bylo u nich. Dává to smysl? Zní vám to férové, kdyby vám tohle rozvádějící se protistrana navrhla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2697
29.5.26 09:25

No, tady to schytáš, když nebudeš chtít nadále platit všechno sám.

Pokud je paní taková jaksi finančně málo vzdělaná, ehm, jak píšeš, tak se připrav, že tě bude pomocí osvědčených triků chtít vmanipulovat do pozice celoživotní chodící peněženky a děti použije jako prostředek vydírání.

Právníka na majetek to chce, to se ale asi bude řešit později, teď bych trval a zařídil si buď hned, nebo postupně vyrovnanou péči. manželce bych do tří let toho mladšího něco nabídnul, jako peníze, aby se neřeklo, (nenaříkala, jak je chudinka sama s dětmi), ale pak holt se držet péče dětí a bojovat o majetek. (Což neznamená nedat, co ji patří, ale nenechat se připravit o to, co patří jen tobě.)

Takováto manželka je teda sen, to je jasné, ale třeba to nakonec tak vyhrocené nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16263
29.5.26 09:36

Chápu to správně, že neschopná ženská bez koruny a práce si tě nabrnkla, tys jí ochotně zaplatil rekonstrukci bydlení a udělal dvě děti, koupil auto, a když se blíží její návrat do práce (vracet se kam nemá), tak se chce rozvádět a zajistit si příjem z alimentů, a tebe z toho zrekonstruovaného už vykopla? A tu půjčku si proboha chceš brát na co?
 Proč?

Příspěvek upraven 29.05.26 v 09:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21474
29.5.26 09:37

Take nechapu, proc si chces brat pujcku na cizi „multigeneracni“ :lol: dum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36133
29.5.26 09:41

Na to bude opravdu nejlepší právník, obávám se ze budeš platit jak mourovatý když sis našel paní co ma ruky dozadu a udělal si s ji dvě děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33959
29.5.26 10:04
@pan.v píše: Více

Ty už tam nebydlíš, a budeš si brát půjčku? 8o Tohle je fakt na právníka, jinak tě oškubou jak slepici a budeš platit jak mourovatej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33959
29.5.26 10:05
@ondrej190 píše: Více

Proč by to měl schytat? Jako že je tady samá blbka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
29.5.26 10:05

Také nedoporučuji si brát půjčku na cizí majetek. Radši to spoř dětem bokem. Hlavne zkus v budoucnu kluky nějak finančne vzdělávat (samozřejmě přiměřeně věku) ať nedopadnou jako máma a ty pak neřešíš i jejich finanční negramotnost. Plus jak uvidí se chovat tebe tak se pravděpodobně budou taky v budoucnu chovat ke svým partnerkám. Takže s prominutím když ty skončíš nedej bože kvůli manželce na mizině můžou to po tobě bohužel taky opakovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2697
29.5.26 10:17
@arinecka píše: Více

To ne, ale jsou tady a jsou hlasitější :-)
Ale nejsou tady takové všechny, to byla jen zkratka pro zjednodušení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33959
29.5.26 10:18

Tak zrovna v tomhle případě by byl padlej na hlavu, kdyby všechno dál platil. Tohle je na právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2697
29.5.26 10:19
@JancaS84 píše: Více

Já bych paní nabídnul, jakože úplně vážně, že ji zaplatím nějaké zvýšení kvalifikace, studium nebo tak něco, ať se může v budoucnu sama zabezpečit.
Pokud odmítne, tak bych tím v budoucnu argumentoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2697
29.5.26 10:22
@arinecka píše: Více

To jo. Na právníka a boj.

Stejně bude u budoucí bejvalky za lempla/škrta, nebo podle nátury násilníka, nebo rozbíječe rodiny, nebo impotenta, nebo zhrzelce… :nevim: Navždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4134
29.5.26 10:23

Vem si toho pravnika. Hlavne uz necpi zadne penize do toho domu, ktery ti stejne nepatri.
Drzim ti palce. Znis jako rozumny chlap, kteremu jde o deti, ale bohuzel si vybral spatnou zen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33959
29.5.26 10:50

Tak to kazdopadne. Az zjisti ze bude muset pracovat, tak bude peklo. To uz je ale jeji problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
29.5.26 10:51

@pan.v
Můžeš doložit vše, co jsi do domu investoval ze svých peněz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna