Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Se stimulací se začíná až druhý den, takže pokud jsi druhý den nekrvácela vůbec, tak bych to nepočítala vůbec. Navíc krvácení musí začít před 16:00 a musí se jednat o krvácení, ne o špinění. Takže ve tvém případě je to jasné. Sama to píšeš: menstruace se má spustit se vším všudy. Můžeš se i zeptat v centru, pokud si nejsi jistá.
To je klasická otázka, ale menstruace je vždy „proud krve“. Tak se to obecně dá poznat. Špinění je všechno ostatní: tmavá krev, hnědá krev, nažloutlé šmouhy, růžové šmouhy a tak dále do nekonečna, ale pořád je to špinění, které vypadá jako šmouha a pouze zašpiní kalhotky.
Rozdíl je pak v tom, že když začne MS, tak proud krve vytvoří na vložce jakoby už malou kaluž krve - jo, už to není šmouha, ale je to roztékající se a zvětšující se skvrna, louže. Takže začala menstruace a jedná se o 1.DC. Plus doprovodné ms bolesti a je to jasné.
Je pravda, že v Carech se začátek MS posuzuje podle denní doby. U nás byl předěl v 16.hodin. Doslova psali:
Jako 1.den MS se počítá 1.den silného krvácení, ne špinění. Bude-li začátek MS odpoledne po 16 hod., počítejte 1.den až den následující. ![]()
Jak rozeznám klasické špinění od začátku menstruace? Jde mi o to, že podstupuji IVF a musím vše počítat od 1. DC… a mě vždy dělá problém, kor teď jak to mám rozhozené díky lékům, kdy menstruace vlastně začala… u mě naposledy začínalo totiž tak, že byla fakt tmavá krev na kalhotkách (který mi to samozřejmě klasicky zničilo), tak jsme si dala tampón, ten byl taky pak od krve, ale nebyl nasáklý… a pak x dní NIC, tzn. čistý tampón, a pak se menstruace spustila se vším všudy (bolesti břicha + krve jak z vola) x dní poté… jenže já počítala 1. DC jako ten první s tím silnějším rádoby špiněním, jak popisuju