Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chtěla bych poprosit o radu kutilky, které si sami malují barevně byt. Nemám s tím žádné zkušenosti. Jak mám postupovat a hlavně jakou metodou abych neměla fleky a bylo to pěkné… Mám si nechat namíchat barvu…?
Kup si, uz namichanou barvu, ta vetsinou fleky nedela. Taky je rozdil jestli jdes malovat bile zdi nebo je pod tim barva. Pokud bile, tak kvalitni namichanou barvou staci jen jeden nater, pokudna barevne, tak jsou lepsi dva. Velke plochy maluj valeckem, rohy, kraje linky stetcem, pro rovne a hezke linky si narysuj rysku, tu zalep papirovou paskou…oblep si hrany, vypinace, casuvky, futra…listy, vse ostatni poctive zakryj igelitem, na zem rozloz noviny…pak se nemusis lopotit s protivnym uklidem. Ja si maluju jedine sama…prijde mi hloupe nekomu zaplatit x tisic za neco co si behem vikendu udelam sama a zadarmo…
@Lumenidas píše:
Kup si, uz namichanou barvu, ta vetsinou fleky nedela. Taky je rozdil jestli jdes malovat bile zdi nebo je pod tim barva. Pokud bile, tak kvalitni namichanou barvou staci jen jeden nater, pokudna barevne, tak jsou lepsi dva. Velke plochy maluj valeckem, rohy, kraje linky stetcem, pro rovne a hezke linky si narysuj rysku, tu zalep papirovou paskou…oblep si hrany, vypinace, casuvky, futra…listy, vse ostatni poctive zakryj igelitem, na zem rozloz noviny…pak se nemusis lopotit s protivnym uklidem. Ja si maluju jedine sama…prijde mi hloupe nekomu zaplatit x tisic za neco co si behem vikendu udelam sama a zadarmo…
@Lumenidas Máme bílé zdi, chci dát šedivou a fialovou. Mám namočit váleček přejet přes tu mřížku a začít nahoře a jet dolu a pokračovat vedle nebo se začíná uprostřed zdi a jezdí se válečkem nahoru dolu nebo křížem?
Taky malujeme sami. Od jisté doby už jen na bílo, ale měla jsem i barevné období.
Barvu jsme si vždycky míchali sami, s Primalexem to není problém. Jen je důležité namíchat hned napoprvé dostatečné množství. Když nevyzbyde, už bys podruhé nemusela trefit odstín. V tom je asi lepší koupit hotovou.
Taky raději malujeme více naředěnou, hustá dělá fleky a špatně schne.
Když jsme se před dvěma lety stěhovali, po původních majitelích byly v bytě příšerně syté barvy. V každé místnosti. Zelená, terakotová, růžová, žlutá, masakr velkej. Vše se muselo dělat víckrát, nejprve řídkou, pak hustější. Nakonec jsme to překryli, ale tam, kde byla tmavě zelená a tmavě terakotová jsou dodnes hodně zblízka vidět barvy, třeba v rozích
. A to tam jsou čtyři vrstvy bílé…
@pufik20 píše:
@Lumenidas Máme bílé zdi, chci dát šedivou a fialovou. Mám namočit váleček přejet přes tu mřížku a začít nahoře a jet dolu a pokračovat vedle nebo se začíná uprostřed zdi a jezdí se válečkem nahoru dolu nebo křížem?
Odshora dolů a můžeš i křížem. Pokud budeš mít po celou dobu malování stejný odstín a stejnou hustotu, uschne to rovnoměrně ![]()
@pufik20
Kdyz sem koupila uz namichanou, malovala sem vsema smerama
a zádný flek ![]()
Jsem na mobilu, takze hledat nebudu, ale vsadim se, ze stoprocentne najde nejaky pekny postup na youtube, tam je vsechno
valeckem proste nahoru a dolu s tim, ze do dalsi rady prejdes jakoby krizem. Od zdi ho neodlepuj.
Maluju si zásadně sama. Jednak zbytečně vyhozený kačky, když to zvládnu a druhak mě baví pak i ten výsledek víc
Je to lehký, zmákneš to
A návod přesně tak, jak píšou holky výše
Já se momentálně taky rozhoduju, chci jen stěnu za gaučem a to ne přímo celou, ale páskou si odhraničit pár cm od každé strany, ale ještě nevím barvu, tak to odložím ![]()
Malování jako takové je skoro legrace- v porovnání s přípravou. Částečné vyklizení místností a příprava stěn- aby se spodní malba neodlupovala. Pokud by se muselo škrábat, tak svépomocí velký problém. Začít od stropu. Lepší by to bylo natrénovat na bílé barvě.
Přesně jak tu už zaznělo. Maluji si léta sama. Kupuji si ten nejlacinější chlupatý váleček v drogérii, pak ho vyhodím, nejde to už nikdy pořádně vyčistit. Ten držáček si schovám a příště pak koupím jen váleček, co se na to nasadí. Ta mřížka je nutná - to vychytáš, je to jako na vyždímání přebytečné barvy, ale to za chvilku přijdeš, jak moc a s jakým tlakem to máš po té mřížce poválet.
Mě to čeá teď, ale musíš škrábat, už je tu moc vrstev a je to starý dům.
Tak ať to dobře dopadne! JO, barvu si dej namíchat. Já budu letos už jen bílit.
Jo, kup si tzv zakrývací folii - to stojí balíček kolem dvacky a je to slaboučký igelit ohromných rozměrů. Nejvíce práce dá ta příprava, to je svatá pravda, pak už je to nato šup. všechno omotám a olepím igelitem, ten pak vyhodím, je to ohromná výhoda.
Ta páska na ohraničení - pokud se ti budou „dotýkat“ dvě barvy, tak to se jmenuje malířská lepicí páska, stojí to pár korun a mají to u těch válečků.
@Poustevnice píše:
Jo, kup si tzv zakrývací folii - to stojí balíček kolem dvacky a je to slaboučký igelit ohromných rozměrů. Nejvíce práce dá ta příprava, to je svatá pravda, pak už je to nato šup. všechno omotám a olepím igelitem, ten pak vyhodím, je to ohromná výhoda.
Jj přesně tak, když se to pořádně připraví, tak pak je to zábava ![]()