Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
dekuju. My o tom zrovna vcera mluvili totiz. Dneska mi psal tohle:
Uz si sakra uvedom, ze jses dobra ve vsem co delas a ze mas pravo delat veci po svem a rikat co chces a kdy chces.
Na nejakej komfort okoli neber ohled, oni se s tim srovnaj a kdo ne, ma problem sam. Nejsi zla ani spatna, a rikat co si myslis neznamena, ze budes nekdo jinej. Jen se ti dost ulevi, nebudes delat veci co nechces a okoli je casto mebude ani chtit, kdyz to bude vedet. A nakonec budes ve vysledku spokojenejsi a min napruzena… A mne zalezi na tom, aby ti bylo dobre.
Má pravdu kluk ušatá
Málokdo to dá sám jen s knížkou v ruce. Evidentně budeš mít podporu. Moje máma jako oběť DN do terapie nikdy nešla, tlumí se léky, které stejně nemají moc valný efekt a v krizi se to stejně ukáže - ty vzorce chování jsou prostě jiné, okolí je nechápe, protože si tím neprošlo, je to nepoznamenalo…týrání boří některé základní věci a je hodně těžké naučit zase vnímat svou hodnotu, své pocity a dávat najevo svá rozladění tak, aby pak nenásledoval pocit viny. Týrané mají potřeby všem vyhovět, být extrémně milé a nemluvit o svých pocitech atd. byly zvyklé, že když nevyhověly, přišel trest - ty teď necítíš pocit bezpečí, i když v bezpečí jsi. Máš pocit neustálého ohrožení - jsem v terapii x let, začala jsme s posttraumatem (jako dítě s CAN), citovou deprivací atd. a musím říct, že je to o 90% lepší - občas se také cítím nekomfortně, ale už si to dokážu vysvětlit a uvědomit si realitu. A to musíš ty, už nejsi ohrožená, jsi v bezpečí.
@Kazimíra Olejovka on rozhodne neni zlej. Jen obcas vzteklej jak opice a ja to spatne snasim. Ale jinak je vsechno v poradku, jen ten muj blbej strach ne..
Ono se tezko chape ten pocit „provineni“, ze clovek rekne, co chce..kdyz cloveka jednou o to pravo nekdo tvrde pripravi, spatne se to vraci zpet..vedomi naroku.
Příspěvek upraven 29.07.21 v 09:05
@Anonymní píše:
@Kazimíra Olejovka on rozhodne neni zlej. Jen obcas vzteklej jak opice a ja to spatne snasim. Ale jinak je vsechno v poradku, jen ten muj blbej strach ne..
Dyt to i sama pises Ja to spatne snasim
@Nekoukej! Nojo to jo, ale on za to nemuze. Ja to tak mam s kazdym, kdo neni splachovaci. A zdanlive splachovaci byl muj exmanzel, ten mi zase nic nerekl na rovinu. Byl to jen odstup.
@Anonymní píše:řekla jsi mu někdy, co to v tobě vyvolává? uhodil tě někdy? nadává ti sprostě a ponižuje tě? omezuje tě?
lidi se nezmění, ale mohou na sobě pracovat
cholerik co občas zakleje a praští do stolu není nic špatného, horší je, pokud ten druhý je plný strachu a hned to v něm vyvolá vzpomínky na prožité násilí (to je něco, s čím se pracovat MUSÍ) a jako bonus se on může snažit trochu ovládat, aby tolik nezvyšoval hlas a místo toho šel štípat dříví
můžete vstoupit do párové terapie
když můj muž zvýšil hlas na děti, měla jsem instinkt je jít bránit, bála jsme se, že jim něco udělá - můj muž by ani mouše neublížil a děti dokážou dost vysírat, že se to prostě nedá jinak…po letech terapie už z toho nemám strach a neklepu se, nemám knedlík v hrdle a neběžím zachraňovat situaci…už si tu situaci umím zracionalizovat
jak dlouho jste spolu? chová se k tobě s respektem a s láskou?
@Anonymní píše:
@Ou dekuju. My o tom zrovna vcera mluvili totiz. Dneska mi psal tohle:
Uz si sakra uvedom, ze jses dobra ve vsem co delas a ze mas pravo delat veci po svem a rikat co chces a kdy chces.
Na nejakej komfort okoli neber ohled, oni se s tim srovnaj a kdo ne, ma problem sam. Nejsi zla ani spatna, a rikat co si myslis neznamena, ze budes nekdo jinej. Jen se ti dost ulevi, nebudes delat veci co nechces a okoli je casto mebude ani chtit, kdyz to bude vedet. A nakonec budes ve vysledku spokojenejsi a min napruzena… A mne zalezi na tom, aby ti bylo dobre.
Náhodou, to Ti napsal hezky. ![]()
@Anonymní píše:Dyt to i sama pises Ja to spatne snasim
@Anonymní píše: @Nekoukej! Nojo to jo, ale on za to nemuze. Ja to tak mam s kazdym, kdo neni splachovaci. A zdanlive splachovaci byl muj exmanzel, ten mi zase nic nerekl na rovinu. Byl to jen odstup.
Ale ted tady pise o TOBE, nemuze za to, ale ver ze kdyby ti to nebylo neprijemne a mela
K nemu duveru a vutah fungoval tak bude autenticka, mozna bys i mrkala jak, jsou lidi, ktery te zkratka berou jaka jsi a tak to ma byt
@Hecate mezi tim co se rekne a napise hezky a skutky je velky rozdil
@Nekoukej! To je asi pravda.
Teď přemýšlím teda nad tím, jak se projevují ty jeho cholerické záchvaty. Dovedu pochopit, že pro někoho jinak naladěného může být takový impulzivní cholerik těžko stravitelný. Mně třeba cholerici tolik nevadí, pokud jen „neadresně“ zuří, ale vadí mi, pokud je to takový ten typ cholerika, co v tom záchvatu zuří „adresně“ nebo říká věci, které vnímám jako kudly do zad. I dovedu pochopit, že ten člověk to v tuto chvíli tak nemyslí a po záchvatu pro něj celý incident končí (věc je uzavřena), ale mně dělá problém to zapomenout a vymazat.
Možná by zakladatelka, je-li teda nabádána k autenticitě, mohla začít tím, že ho požádá, aby zapracoval tady na tomhle.
Pokud se mu to povede aspoň trochu zredukovat (jakože beru, že každý jsme nějaký a změna povahy o 180° není asi reálná), a nebude takhle „děsit“, pak i pro zakladatelku bude jednodušší být autentická.
@Kazimíra Olejovka nenadava, neponizuje, neuhodil. Jsme spolu 7 let. Vzdycky, kdyz jsem provedla nakej pruser, hned se mi snazil pomoct. Treba jsem znicila dvere od auta. Prvni reakce: nestalo se ti nic, zavolej pojistovnu, jsou to jen plechy, to se spravi.
A ano, deti jsem taky „chranila“ pred nim.
@Hecate hele vis ze to ani neumim presne popsat? On je hodne kritickej, rika veci jak je citi ale to i v dobrym. Kdyz se nastve, nadava, to jo. Ale rychle to odplyne..ja vlastne nevim, ceho se bojim.
@Anonymní píše: @Nekoukej! Nojo to jo, ale on za to nemuze. Ja to tak mam s kazdym, kdo neni splachovaci. A zdanlive splachovaci byl muj exmanzel, ten mi zase nic nerekl na rovinu. Byl to jen odstup.
Zakladatelko, ale pozor, on nema byt splachovaci.
On ti ma svoje pocitya nazory sdelovat tak, aby ti neublizoval.
On vi o tom, jak na tom jsi, a presto ti vedome ublizuje
Dochazi ti to??
On se chova jak on chce a od tebe ocekava, ze se ho nebudes bat, protoze ti prece rekl, ze se ho nemas bat.
Vidis, jak to nedava smysl?
Tim co ti napsal krasne elegantne hodil vinu na tebe.
Ja vim o co jde, zazila jsem to. A vim, ze se spravnym chlapem, co to vnima a chova se podle toho, ten strach proste pomalu zmizi.
@Anonymní píše:
@Kazimíra Olejovka nenadava, neponizuje, neuhodil. Jsme spolu 7 let. Vzdycky, kdyz jsem provedla nakej pruser, hned se mi snazil pomoct. Treba jsem znicila dvere od auta. Prvni reakce: nestalo se ti nic, zavolej pojistovnu, jsou to jen plechy, to se spravi.
A ano, deti jsem taky „chranila“ pred nim.
Vidíš, je to normální chlap, ale ty jsi neměla normální život, který tě utvářel. Potřebuješ se uzdravit. Ví o tvé minulosti? Máš jedinečnou příležitost začít něco dělat, dokud máš takového chlapa vedle sebe - oporu. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Zakladatelko, ale pozor, on nema byt splachovaci.
On ti ma svoje pocitya nazory sdelovat tak, aby ti neublizoval.
On vi o tom, jak na tom jsi, a presto ti vedome ublizuje
Dochazi ti to??
On se chova jak on chce a od tebe ocekava, ze se ho nebudes bat, protoze ti prece rekl, ze se ho nemas bat.
Vidis, jak to nedava smysl?
Tim co ti napsal krasne elegantne hodil vinu na tebe.Ja vim o co jde, zazila jsem to. A vim, ze se spravnym chlapem, co to vnima a chova se podle toho, ten strach proste pomalu zmizi.
Když se rozčílí, tak to moc vědomé nebude
Jako beru v potaz tvé zkušenosti, ale na druhou stranu, můj skvělý chlap je co se týče komunikace jak slon v porcelánu. A nějaké chápání pocitů druhého…to fakt je pro něj velká věda. Říká, jak mě miluje, dává mi prostor, pomáhá mi…ale nějaké…vypadáš smutně, co se děje…promiň, asi jsem to řekl jinak, než jsem myslel…tak o tom si mohu nechat zdát…jemu musím vpálit přímo do očí a přesně pojmenovat co cítím a co se ve mě odehrává, protože on to číst neumí a do souvislostí si to taky nedá.