Jak se chovat autenticky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
29.7.21 10:22

@FlorenceF Jenkins hm to on se ke mne nechova jako k pacientce, rika ze je jakej je, v reakcich, a ze to nemuze zmenit protoze by se zblaznil, nemoct rikat veci na rovinu. Ale postupem casu jak to pozoruju, musim rict, ze se naucil vest spory se mnou jakoby kultivovane, trpelivejs. Je videt, ze mu na mne zalezi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.7.21 10:23

@Markéta80 no ona jako by ho obcas pred vztekem zachranovala logika a konstruktivnost. Jak se da situace nejak resit, hura do toho.

• Citovat
  • Upravit
14127
29.7.21 10:28
@Anonymní píše:
@FlorenceF Jenkins hm to on se ke mne nechova jako k pacientce, rika ze je jakej je, v reakcich, a ze to nemuze zmenit protoze by se zblaznil, nemoct rikat veci na rovinu. Ale postupem casu jak to pozoruju, musim rict, ze se naucil vest spory se mnou jakoby kultivovane, trpelivejs. Je videt, ze mu na mne zalezi.

To je dobre, zjevne to ma v hlave v poradku. Jsi na rade (to myslim v dobrem) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
29.7.21 10:31
@Ou píše:

1. popiš situaci bez hodnocení.
2. popiš svoje pocity co v tobě ta situace vyvolává.
3. popiš svoje potřeby v dané situaci. (zde se pro úzkostné a zaviněné skrývá past, protože se musí taky učit vnímat svoje potřeby)
4. popros toho druhého o změnu chování.

Koncept A) se otáčí na B) tehdy, když je jinak definována příčina pocitů (krok 2).
A) V konceptu viny a hodnocení se tvrdí, že příčnou pocitů jsou situace. Jedná se o paradigma emoční závislosti.
B) Koncept respektu je jiné paradigma. (Proto transformace nějaký den trvá. Je třeba posun paradigmatu. Změna vnímání.) Jde o objevení paradigmatu emoční nezávislosti.
Konkrétně: za pocity (krok 2) není zodpovědná situace (krok 1), ta je jenom spouštěčem, jenom se v té realitě nacházím, žiji. Ale „zodpovědnost“ za mé pocity smím uchopit do vlastních rukou proto, že příčinou mých pocitů jsou mé vlastní potřeby (krok 3). NVC věta zní něco jako: „během situace XY mám tento POCIT, protože potřebuji tuhletu POTŘEBU.“

Bodu 4 se sice říká „prosba“. Ale rozhodně nejde o „zmanipulování chování druhých lidí“. Já bych tomu kroku 4 klidně říkal „inspirace“. Abych druhé lidi „nakopnul“ k nějaké akci, pokud by sami měli zájem nějaké kroky podniknout, abych je přesněji a konkrétněji „nasměroval“ - tady je důležitá srozumitelnost. O tom je 4. krok. Předhodím jim pod nohy nějaké konkrétní nápady, nějaké inspirace ke konkrétním činům, aby získali přesnější představu, o čem to mluvím, co například může pomoct.
Nevnímám krok 4 jako snahu o „změnu chování u druhého“. Díky převzetí zodpovědnosti za vlastní potřeby (geniální objev toho, že pojmenuji krok 3) mi krok 4 umožňuje přát si něco mnohem menšího: praktický konkrétní čin, ideálně vykonatelný ihned. A je to prosba, druhá strana ten čin buď udělá nebo neudělá. Třeba udělá nějaký jiný konkrétní čin? Jde vlastně o inspiraci. O pochopení se navzájem. O pochopení sebe. Ten 4. krok, inspirace, otevírá dveře do paradigmatu vzájemnosti. Lidé si mohou vycházet vstříc a dělají to dobrovolně. Protože jsou inspirováni. Ne proto, že je kdokoli k nějakému chování tlačí, to vůbec ne.
To je podle mě respekt. To je podle mě NVC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
29.7.21 10:39
@K2 8611 píše:
Zaujal mě Tvůj příspěvek. Asi bych tuhle terapii teď taky dost potřebovala. Zase jsem dostala na budku (ne fyzicky, ale mentálně) a cítím, že bych se sebou měla začít něco dělat.Nemáš tip na někoho v Praze? Brno je pro mě z ruky, i když ráda cestuji.
Mám teď docela špatné období a čtením knih si moc nepomůžu. Osobní rozvoj mi není cizí, ale pořád ležím v knihách a asi je na čase zase promluvit zase s někým živým :mrgreen:.

Pošlu soukromou zprávu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.21 10:40

@FlorenceF Jenkins ja se proste potrebuju prestat bat nesmyslu..a ja se bojim fury veci :D jako obecne. Pritom kdyz se donutim neco prekonat, je to parada.

• Citovat
  • Upravit
14127
29.7.21 10:49
@Anonymní píše:
@FlorenceF Jenkins ja se proste potrebuju prestat bat nesmyslu..a ja se bojim fury veci :D jako obecne. Pritom kdyz se donutim neco prekonat, je to parada.

Presne tak. Hele, dobry partnersky vztah s fajn chlapem mas uz SEDM LET. Co se prestat hrabat v minulosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
29.7.21 10:50

@Montauk_INTJ Děkuji :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
29.7.21 10:55
@Anonymní píše:

Překonávej pomalu. Není možné vyřešit všechno hned.

Já mám některé věci podobné jako Ty. Já umím pochválit, podpořit, tahat někoho z problémů, ale neumím říkat na rovinu ty ošklivé věci (jako že se mi něco nelíbí, že mi něco vadí atd.). A není to o tom, že by mě to nenapadlo. Ale neumím to pustit z pusy. Vůči nikomu. Dokážu to všechno říct jen v určitém rozpoložení, ale to už pálím a bořím mosty. Neumím si vykomunikovat nic pro sebe. Ale umím omluvit ty druhé, že mi dělají věci, které mi vadí. Protože vím, že je to jen můj problém, že mi to vadí. Je to hodně těžké.

A Tobě děkuji za Tvou diskuzi, leccos jsem se tady dozvěděla a možná mám směr, kterám se budu dál zaobírat. A to je pro mě v tuto chvíli moc povzbuzující. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.21 10:57

@FlorenceF Jenkins tyjo to by byla uleva..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.7.21 10:58

@K2 8611 hele presne, kdyz se nekdy odhodlam, tak je to pak moc.
Ja se i treba bojim, abych nekomu neublizila. Diky tomu mam deti krapet rozmazleny.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.7.21 11:07

@K2 8611 a jsem rada, zes tu taky neco nasla.

• Citovat
  • Upravit
14127
29.7.21 11:15
@Anonymní píše:
@FlorenceF Jenkins tyjo to by byla uleva..

Hele, ja jsem taky hodna holka, vo to nic :lol: ale na co mi bude delat furt chudacka, kteryho tatka pred triceti lety nemel doatatecne rad :roll: proste, kazdy den je novy ‚boj‘, nekdy se to povede, nekdy ne, nekdy je clovek jak zpraskanej, nekdy by si nafackoval, nekdy dobry a jsi queen. Kdo o sobe prohlasuje, jaky je porad a za vsech okolnosti suveren, tak keca 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.21 11:22

@FlorenceF Jenkins no jasne..vedome rozhodne chudacka delat nechci, vo tom zadna. Jen to podvedomi je svinstvo nekdy.

• Citovat
  • Upravit
34322
29.7.21 11:29
@Kazimíra Olejovka
@Kazimíra Olejovka píše:
Když se rozčílí, tak to moc vědomé nebude :mrgreen: Jako beru v potaz tvé zkušenosti, ale na druhou stranu, můj skvělý chlap je co se týče komunikace jak slon v porcelánu. A nějaké chápání pocitů druhého…to fakt je pro něj velká věda. Říká, jak mě miluje, dává mi prostor, pomáhá mi...ale nějaké…vypadáš smutně, co se děje…promiň, asi jsem to řekl jinak, než jsem myslel…tak o tom si mohu nechat zdát...jemu musím vpálit přímo do očí a přesně pojmenovat co cítím a co se ve mě odehrává, protože on to číst neumí a do souvislostí si to taky nedá.

Ne, tak to nebylo mysleno.
Myslela jsem to tak, ze on svym chovanim dava najevo „tady jsi v bezpeci“.
Tohle se nijak okecat neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria