Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
K Vánocům jsem si pořídila foťák - kompakt, vůbec ale nevím jak na to aby byla fotka hezká, jak zvolit správnou kompozici, úhel a podobně ![]()
Dá se říct že jsem poměrně technicky zdatná, ale v tomhle plavu, stáhla jsem si návod ale nejsem z toho vůbec moudrá ![]()
Chtěla bych si některé fotky i upravovat mám Zoner Photo studio, ale moc jsem to ještě neprostudovala. Zkrátka jaké máte fígle aby jste měli hezké fotky ![]()
Vyfotím to nejmíň stokrát, vyberu nejlepší fotku, pak to upravím ve photospacu a je to ![]()
Příspěvek upraven 21.01.15 v 20:25
@Zupa zaplatit si kurz focení. i když s kompaktem tam budeš jak pěst na oko, ovšem naučíš se.. nebo mrknout na toto: odkaz
v tom odkazu najdeš odpovědi na všechny otázky.. a pak jen zkoušet, zkoušet, zkoušet.
@martina.se tak kurz jsem měla, ale moc mi to nedalo
děkuju za odkaz určitě se mrknu ![]()
Ségra má zrcadlovku a ty fotky jsou kvalitou srovnatelné ![]()
@Zupa pro laika určitě. Ovšem tim nezatracuju kompakt.. mrkni na ty odkazy.. na netu je moře kurzů a rad, ovšem praxe je nejlepší. Prostě pořád fotit, časem to vychytáš ![]()
@Zupa Tak především si pustit do hlavy skutečnost, že každé "téma se fotografuje trochu jinak. Jinak budeš přistupovat k focení barokního zámku, jinak k motorkáři na jeho bujném oři, jinak k focení svých dětí a jinak k dokumentování rodinného výletu…
A teď podrobněji - projeď si menu foťáku, ujasni si jednotlivé pojmy v něm obsažené - a podrobněji si všimni těchto: vyvážení bílé, citlivost (ISO), rozlišení/velikost snímku (v megabajtech), scéna, režimy blesku, optický zoom, elektronický zoom a režimy fotoaparátu. Pro začátek je to informací ažaž. Když se ti podaří pochopit, v čem spočívají tyto základní parametry, tak jsi nad foťákem už napůl zvítězila. ![]()
@AnastazieB Tak něco načteno už samozřejmě mám, jde spíš o to že jsem v tomhle směru jk to říct… „levá“ nemám pro to moc cit. ![]()
@Zupa no jo no, cit je taky potřeba… Ale myslím, že když do hlavy dostaneš základní pravidla, tak ti to pak „sepne“ a už to budeš dodržovat a mít fotky lepší ![]()
No prvně napiš co máš za kompakt a potom tiřeknu jestli s tím vůbec jdou udělat dobré fotky
@Zupa fotit, fotit, fotit
ideální je něco si k tomu nastudovat, načíst, vyzkoušet a tak pořád dokola ![]()
u kurzů pozor na to, kdo je dělá, některé jsou dobré, jiné jsou o ničem (tuhle mi jedna známá říkala, že si zaplatila fotokurz, sešly se tam samé matky na mateřské a po hodině se to zvrtlo v debatu o dětech
), bohužel ty kurzy, které bych bývala mohla doporučit, už se nekonají ![]()
zkus nějaký fotografický web, např. Fotorádce. cz , tam najdeš spoustu zajímavých článků o základních postupech, pravidlech atd. - konkrétně rubrika Fotografujeme
nebo si třeba půjč v knihovně literaturu, projdi a zkoušej
ono to samo nepůjde, nejde to nastudovat jen teoreticky, musíš si to odfotit ![]()
@jakanas mám tento
http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/samsung-wb2100/
Aby bylo jasno, je mi jasné že má kompakt svá omezení a rozhodně nemám žádné přehnané ambice, jde mi prostě jen o to abych měla hezké fotky na které se ráda později kouknu, rozhodně nehodlám konkurovat profesionálům ![]()
Já bych ti doporučila tohle: http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm A pak třeba si půjčit z knihovny nějaké knihy a časopisy o fotografii, nebo si chvíli kupovat fotografický časopis. Získáš tak představu a inspiraci, jaké přístupy k fotografii jsou, co všechno se dá dělat. Hlavní je ale ten cit a fantazie a v tom ti, z vlastní zkušenosti, ani kurzy moc nepomohou:-)