Jak se připravit na císařský řez?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1452
4.3.12 10:33

Bude dobře, neboj ;) Ještě bych poradila, se před porodem sester na všechno zeptat, teda hlavně na to, co se od tebe očekává po operaCI, oni si totiž všichni myslí, že pacienti jsou dokonale informovaní a pak se děsně diví, že nevíš, že máš cvičit nohama :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
4.3.12 10:35
emari píše:
Helennka píše:
emari píše:
Díky holky za odpovědi. A když dají dítě přisát, tak co vlastně saje, když se ještě nespustila laktace? Já totiž zatím nemám ani mlezivo… (jsem 38+3).
No saje Ti bradavku a stimuluje tak tvorbu MM, neboj, ti malí cvrčci vědí co dělat :mrgreen:
:oops: já sem fakt trapná, dík :mrgreen:

Nejsi, já to předtím také moc nechápala, co tam jakou chtějí sát :lol:

A ještě něco - po porodu dítěte Ti píchnou do kapačky hormony na odloučení placenty. Nevím jak je to při celkové anestezii, ale při spinálu jsem dostala šílenou třesavku celého těla. Drkotaly mi zuby tak, jako by tam bylo
mínus 50 stupňů. Věděla jsem to předem, tak mě to nevylekalo. Je to nepříjemné, mě museli i ruce uvázat rouškou ke stolu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
4.3.12 10:38
Helennka píše:
emari píše:
Helennka píše:
emari píše:
Díky holky za odpovědi. A když dají dítě přisát, tak co vlastně saje, když se ještě nespustila laktace? Já totiž zatím nemám ani mlezivo… (jsem 38+3).
No saje Ti bradavku a stimuluje tak tvorbu MM, neboj, ti malí cvrčci vědí co dělat :mrgreen:
:oops: já sem fakt trapná, dík :mrgreen:

Nejsi, já to předtím také moc nechápala, co tam jakou chtějí sát :lol:

A ještě něco - po porodu dítěte Ti píchnou do kapačky hormony na odloučení placenty. Nevím jak je to při celkové anestezii, ale při spinálu jsem dostala šílenou třesavku celého těla. Drkotaly mi zuby tak, jako by tam bylo
mínus 50 stupňů. Věděla jsem to předem, tak mě to nevylekalo. Je to nepříjemné, mě museli i ruce uvázat rouškou ke stolu…

Aha, díky. Zrovna mě napadlo, jak dostanou ven placentu. Takže tu pak normálně porodíš? Nebo ji pak vytáhnou? A voda ti vyteče spodem, nebo ji odsají?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
4.3.12 10:40
burgundy píše:
Bude dobře, neboj ;) Ještě bych poradila, se před porodem sester na všechno zeptat, teda hlavně na to, co se od tebe očekává po operaCI, oni si totiž všichni myslí, že pacienti jsou dokonale informovaní a pak se děsně diví, že nevíš, že máš cvičit nohama :roll:

Přesně tak. Já mám mámu zdravotníka, takže jsem věděla, že po jakékoliv operaci je velmi důležité se rychle začít hýbat (v rámci fyzických možností), ale paní vedle mne na JIPu ležela celých 24 hod po CS nehybně na zádech a pak jí dost dlouho trvalo, než se rozhýbala. Doporučuji tedy alespoň krčit nohy a popř. se otáčet na bok (ze začátku to je nadlidský úkol).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
4.3.12 10:44
Aha, díky. Zrovna mě napadlo, jak dostanou ven placentu. Takže tu pak normálně porodíš? Nebo ji pak vytáhnou? A voda ti vyteče spodem, nebo ji odsají?

Placentu vyjmou z dělohy ručně, poté dělohu i ručně vyčistí. PO porodu jsem téměř nekrvácela (očistky). Mě voda částečně odtekla při začátku porodu normálně spodem, zbytek se pak vyleje po vyjmutí plodu ránou v břiše (dokonce jsem slyšela i šplouchnutí…)a poslední zbytek odsajou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2078
4.3.12 10:58

Ja mela planovaneho cisare kvuli poloze-KP a probihalo to temer jako na tom videu (rodila jsem ve Svycarsku).Mela jsem spinal a mimco jsem dostala hned na sale na hrudnik.Manzel byl s nama na sale.Mela jsem maleho od prvniho dne stale u sebe,akorat ten prvni den se o nej staraly spis sestricky a manzel.Jizva me bolela,ale dalo se to vydrzet.Chce se co nejdriv zacit hybat a chodit.Hlavne si to dopredu zkus nezosklivit a nestresovat se.Fakt to neni tak hrozny.Na tu bolest clovek rychle zapomene a jizva se schova do kalhotek (mam asi 15cm velkou).Drzim ti palce,at to zvladnes

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
4.3.12 11:10

Ja rodila pred tremi tydny v podoli cisarem a musim sobecky uznat ze bych nemenila… Mela jsem zkalenou vodu a prijela do porodnice asi v 11 vecer. Nejdriv bylo vsechno v klidu ale nakonec to byla hrozna rychlovka a ze musim hned na sal. Klistyru jsem se diky tomu vyhla:) toho jsem se bala nejvic:) a vsichni se boji cevky ale ja mela takovy nervy ze mi to ani nejak neprislo. Stejne me do deseti minut pichli do zad a uz o ni nevis:) znehybnely mi nohy silenou rychlosti a pak uz me jen „trapil“ tlakomer jak stahuje ruku :D ve 2 me pichli a za 5 minut byla mala venku. Ukazali mi ji a a sli ji zmerit atd. U toho byl pritel. Pak mi ji dali na hrudnik ale kvuli tomu ze jsem hodne krvacela ji odnesli. Pak me sili a pred 3 me prevezli na jipku. Po ceste jsem jeste mluvila s pritelem. Na jipku mi ji nosili na prisati kazdy tri hodiny ale mliko jsem teda nemela poradne 4 dny. Z jipky me pustili uz ve 3 odpoledne na normalni pokoj kde jsem byla jednu noc jen s pritelem a rano uz jsem si ji vydupala na pokoj. Prej jsem teda byla az moc rychla ale proste jsem chtela bejt co nejdriv v pohode a mit ji u sebe takze bolest sla stranou:) jinak jizva me bolela asi 4 dny poradne ale posledni cipek na bolest jsem si vzala druhej vece :P r pak uz nic takze se to da prezit. A za deset dnu uz jsem o tom ani nevedela:) poradne jsem se rozkojila az doma v klidu. Pustili me 6. Den Takze radim aby si se vubec nebala:) jsou tam vsichni hrozne hodny a fajn :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
4.3.12 11:21

ahoj, taky jsem se těšila na přirozený porod a vše o císaři jsem dávala stranou s tim, že mě se to přeci týkat vůbec nemůže.Nakonec to skončilo akutním císařem a celkovou anestezií-malá měla obmotanej pupečník 4× okolo krku :(. Císař jsem měla v pátek po 13 hodině, pak mě odvezli díky plné kapacitě na JIP gyndy do jiné budovy. Malou jsem viděla až druhý den kolem oběda :,( ten den jsem prospala až do druhého dne do rána s občasnym buzením,kdy jsem se furt vyptávala na malou,jestli je v pořádku.Druhý den dopo jsem se začínala rozhýbávat,abych byla schopná slézt z postele, jít se osprchovat a to byla „povolenka“ propuštění na šestinedělí za malou.Ten druhý jsem byla ještě dost vyčerpaná,tak jsem chtěla nechat malou ještě tu jednu noc u sestřiček,aby mi jí nosily na kojení.Vyměnily se směny a přišla jedna sestra s malou,že u mě jí bude líp.Takže jsem se musela postarat,ať síly byly nebo ne.Ale zvládla jsem to.Jo a rozkojila jsem se úplně bez problémů, ještě tak 14 dnů po propuštění jsem chodila jak kachna, jizvu chce omývat, ze začátku jen vodou, pak jsem používala i mýdlo a hlavně hodně mazat a masírovat, když ucítíš,že už to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
27.3.12 23:01

Ahoj holky, prosím poradíte mi někdo? Půjdu na třetí císařský řez a doktorka mi doporučila jako prevenci pooperačních srůstů v jizvě HYALOBARRIER GEL. Máte s tím někdo zkušenosti? Moc děkuji za odpovědi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4652
23.3.21 17:05

Ahoj, muzu mit par dotazu - spis praktickych :lol: ohledne cisare? Sice uz jsem jednoho mela, ale.pred 6 lety a mam to strasne v mlze…

Jak je to s nehybanim se tech 24 hodin na jip? Ja si totiz vubec nepamatuju ze bych byla na jip. Prevezli me z nedoststku mista na gynekologii a mela jsem cevku jeste tam. A tam pak i zustala. Takze mam dojem ze zadna jipka se nekonala…

Taky jsem mela spinal a nevim uda ted nedostanu epidural… vim, ze zvedat se nesmim a to ani hlavu - jasne. Ale pak se nazory lisi. Nekde se nesmi otacet a cvicit nohama paccmste jeste v pateri porad zavedeny epidural a nekdo zase rika ze naopak to chce zacit co nejdriv cvicit s nohama. :oops: mam v tom gulas.

Pak taky jak jste to na tom jipu tech 24 hodin vydrzely…uz jste se tam oohnuli ci vam tam uz treba sundali cevku? Nebo to je az po prelozeni na normalni pokoj?

A posledni vec :lol: mam dlouhe vlasy… k operaci do gumicky sepnout nebo je to jedno nebo radsi nic? Nausnice si misim sundat ale na gumicku do vlasu jsem.se zapomnela zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
23.3.21 17:16

Měla jsem přes 5 lety, ale pamatuji jako včera. V osm večer mě brali na sál, vlasy do gumičky a do té jejich cepky. Pak mě dali na jip a cca po 4 hodinách už jsem se měla otáčet co nejvíc z jedné strany na druhou, ráno v osm do sprchy a pak na pokoj :mrgreen: cevku sundali hned ráno před sprchou :roll: au to snad bolelo nejvíc :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15191
23.3.21 17:21

Naopak je doporučeno se co nejdřív hýbat. A do max 12 hodin vstát z postele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.3.21 18:16

Asi záleží na špitále- naše malá nemocnice např. k porodnici JIPku nemá, takže maminky s norm. průběhem hned po císaři putují na šestinedělí. Jen pokud byly nějaké závažné komplikace, jdou na ARO.
Spinál.- leží se s mírně zvednutou hlavou, bez polštáře, pití po dvou hodinách, vstávání po 12.h ideálně rovnou do sprchy, po celou dobu ležení je zavedený moč. katetr a kanyla- kapou infuze. Ohledně pohybu- doporuč. jakmile začnou přicházet nohy k sobě- začít s nimi cvičit/odpočívat. Pokušet o otočení na bok cca po 6.-8h.
Celková narkoza- leh na rovném, bez polštáře, pití po 4.h., vstává se po 6.h- pokud zvládne rovnou do sprchy. Močový katetr a kanyla s infuzemi jsou stejné Pohyb- nohama, otáčení na posteli- klidně hned-jak kdo chce a zvládne.
Vlasy určitě sepnout, ale doporučuju culíky dva, nebo na stranu, ať při ležení na týle netlačí. A šperky sundat.
Držím palce!
Hanka :mavam:

• Citovat
  • Upravit
390
24.3.21 16:28

Ahoj, mela jsem spinal, nasledovany celkovou anestezii, leh na luzku skoro 20h. Mirne podlozena hlava. Piti cca po dvou hodinach po douscich - tudiz i hlava se musi otocit. Podlozene nohy kvuli patam. Sedat se nesmi. Otacet na bok po x hodinach. Zavedena cevka, neustale mereni tlaku. Zvladnout se to da v pohode. Radost z miminka a pod. Dobre je nebranit se lekum na tlumeni bolesti. Bezprostrednich dvanact hodin po porodu davali nejake opiaty, bolest jsem necitila vubec, chtelo se mi spat -tim to rychle utikalo. Bolest se nijak zvlast nerozjela a druhy den odpo jsem litala jak camrda. Pozdeji uz se leky na bolest moc nedavaji (alespon v nemocnici, kde jsem rodila ja), kvuli nastupu laktace. Mohla bych tak rodit zase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí